Vauvalahjat 2017: Pälkäneläisvauvat saavat junasukat, luopioislaisvauvat peitot

Ensimmäiset junasukat valmistuivat sota-aikana junassa

Leena Jaakkola työn äärellä.

Junasukat odottavat tulevaa käyttäjäänsä.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vauvoja hemmotellaan sekä Pälkäneellä että Luopioisissa. Kaikki Pälkäneellä tänä vuonna syntyvät vauvat saavat jalkoihinsa Pälkäneen Marttojen neulomat niin sanotut junasukat. Marttojen puheenjohtaja Leena Jaakkola kertoo, että sukkien taakse kätkeytyy tarina sotavuosien ajalta.

Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla kahden kuukauden ikäisen Tuula-vauvansa kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa kaksikkoa vastapäätä istui eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana. Alkuperäiset valkoiset sukat ovat vieläkin Terttu Latvalalla varmassa tallessa, Jaakkola kertoo.

Kaikki Pälkäneen Marttojen tänä vuonna lahjoittamat sukat ovat sinivalkoisia. Sukat toimittaa pikkuisille neuvolan terveydenhoitaja samalla, kun hän menee perheen luokse ensikäynnille vauvan kotiuduttua sairaalasta.

– Toivottavasti pääsemme neulomaan mahdollisimman monet sukat vuoden aikana, Jaakkola toivoo.

Vihreitä peittoja luvassa

Suvi Simola Kukkian Kädentaitajista esittelee yhtä jo valmistunutta vauvapeittoa.

Ensimmäiset luopioislaisvauvoille neulottavat peitot ovat jo valmiita.

Kukkian Kädentaitajat puolestaan lahjoittaa kaikille Luopioisissa tänä vuonna syntyville vauvoille peitot. Peitot tehdään vihreästä Novitan Niitty-langasta.

– Väri sopii sekä tytöille että pojille ja tuo mieleen Suomen metsän. Halusimme osallistua jollakin tavalla Suomi 100-teemaan, ja peittojen tekeminen sai lopulta eniten kannatusta. Peitoista tehdään tarpeeksi isot, noin 110×90-senttiset ja helppohoitoiset, Kukkian Kädentaitajien sihteeri Suvi Simola kertoo.

Langat hankittiin paikallisen käsityöyritys Wartisanin kautta kaikille, jotka halusivat talkoisiin osallistua.

– Peittoja on nyt sitten virkattu ja neulottu urakalla, ja ensimmäiset niistä ovat jo valmiina. Tulemme jakamaan peitot neuvolan avustuksella. Meille saa myös vinkata syntyneistä tai syntyvistä vauvoista, Simola sanoo.

Kaikki Luopioisten vauvat saavat juhlavuonnakin perinteiseen tapaan sukat, jotka jaetaan aina alkuvuodesta järjestettävillä vauvakahveilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?