Avustus käynnistäisi hallilaajennuksen jo kesällä

Uimahalli Kuohu keräsi Kangasalla viime vuonna noin 208 000 kävijää. Kyseessä oli kolmas peräkkäinen vuosi, jolloin uimahalli ylitti kävijätavoitteeksi asetetun 200 000 kävijän rajan – ja samalla sen kävijämäärän, jolle halli aikoinaan mitoitettiin.

Suuri kävijämäärä on näkynyt asiakaskyselyiden tuloksissa: kiittelevän palautteen vastapainoksi yksi asia on saanut uimahallin käyttäjiltä pyyhkeitä.

– Monitoimiallas on liian usein varattu, uimahalliyhtiön toimitusjohtaja Paula Liinamaa selvittää.

Altaassa järjestetään viikossa liki 20 erilaista ohjattua vesiliikuntatuntia, joiden 25-henkiset ryhmät ovat lähes poikkeuksetta täynnä. Lisäksi altaan käyttöä mielivät erityisryhmät, kuten liikuntarajoitteiset ja kuntoutujat. Vesihierontapistein ja tavallista lämpimämmin vesin varustettu allas on ollut myös niin sanottujen tavallisten asiakkaiden, etenkin vanhusten ja lapsiperheiden, suosiossa. Lapsiperheitä saapuu halliin erityisesti viikonloppuisin, jolloin monitoimialtaan lisäksi täyttyy myös lastenallas.

– Asiakas ehdotti lisäallasta terassille rakennettavaksi, ja siitä lähti idea uuden monitoimialtaan rakentamiseen. Tontilla on vielä tilaa, eikä laajennus vaadi kaavamuutosta, Liinamaa kertoo.

Terassi oli uudelle altaalle aivan liian pieni, joten katseet kääntyivät nopeasti nykyisen monitoimialtaan viereen. Paikka oli kaikin puolin looginen: erityisryhmille rakennetut pukuhuoneet saunoineen ja invavessoineen ovat jatkossakin monitoimialtaan tuntumassa. Uuteen altaaseen kaavaillaan nykyisen tapaan allashissin lisäksi neljää vesihierontapistettä.

Jos uimahallin suunnitelmat toteutuvat parasta mahdollista reittiä, uusi 250-neliöinen lisäsiipi ja sen 120-neliöinen monitoimiallas saadaan käyttöön jo syksyksi 2018. Uuteen altaaseen siirtyisivät kaikki vesiliikuntatunnit, mikä vapauttaisi nykyisen altaan kokonaan tavalliseen asiakaskäyttöön.

Pukuhuoneita ei rakenneta lisää, vaan kaappeja aiotaan lisätä jo olemassa oleviin tiloihin.

 

Vuoden rakennusprojekti

Kuohusta postitettiin joulun alla avustushakemus opetus- ja kulttuuriministeriöön, jolta on mahdollista saada laajennushankkeeseen Veikkauksen voittovaroista enintään 30 prosenttia investointikustannuksista kattava avustussumma. Noin 1,9 miljoonan euron hallilaajennuksen aikataulu riippuu toimitusjohtaja Liinamaan mukaan täysin avustuksen saamisesta.

– Laajennuksen kustannukset aiotaan kattaa avustuksella ja yhtiön ottamalla lainalla, johon tarvitaan kunnan takaus. Lippuhintoja ei siis ole tarkoitus nostaa, hän sanoo.

Jos avustushakemus tälle vuodelle hyväksytään, voisi rakentaminen alkaa ripeimmillään jo ensi kesän lopussa. Siltä varalta, että tuki jäisi saamatta, on ministeriöön jätetty jo avustushakemus myös vuodelle 2018. Päätöksen saaminen vasta ensi vuodelle merkitsisi rakennustöiden alkamista keväällä 2018.

Avustuksen kohtalo ratkeaa tällä tietoa huhtikuussa, eikä Liinamaa lähde ennakoimaan lopputulosta.

– Kangasalan väkimäärän arvioidaan kasvavan lähivuosina edelleen, ja eläkeläisten määrän kasvun myötä ennaltaehkäisevä terveydenhoito sekä vesiliikunnan siihen tarjoamat mahdollisuudet korostuvat. Toisaalta muitakin hyviä hakemuksia on odottamassa avustusta, hän miettii.

Laajennuksen suunnittelun kilpailutus aiotaan joka tapauksessa laittaa alulle heti lähiviikkoina, eikä urakoitsijakilpailutuksenkaan kanssa aiota jäädä odottelemaan. Lopputuloksena haetaan niin sisä- kuin ulkopuolellakin pintamateriaaleiltaan ja väritykseltään mahdollisimman yhteneväistä ilmettä muun uimahallin kanssa.

Hallin Tampereentien puoleiseen päätyyn sijoittuvan laajennusosan rakentamisen on arvioitu kestävän noin vuoden. Paula Liinamaan mukaan urakka on mahdollista toteuttaa niin, ettei hallin toiminta juurikaan häiriinny.

– Sisäänkäynti uudelle altaalle avataan nykyisen monitoimiallasosaston päädystä suljettavin lasiovin, mutta vasta, kun uusi allasosasto on valmis.

Liinamaa uskoo laajennuksen tuovan halliin edelleen lisää käyttäjiä.

– Kysyntää erilaisten vesijumppien järjestämiselle on jo nyt enemmän kuin allasaikoja on tarjolla. Lisäksi esimerkiksi lasten uimakouluihin eivät mahdu läheskään kaikki halukkaat, vaikka uimakouluryhmiä järjestetään niin paljon kuin allasaikoja on käytettävissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?