Pikkufutarin juhlahetki: Välipäivän turnauksessa saa vetää nappikset jalkaan kuukausien tauon jälkeen

FC Koo, parempaa ei oo

FC Koo, perampaa ei oo, FC Kangasalan junnut huutavat.

Finaalipaikan varmistuminen synnyttää lähes mestaruusjuhlien veroisen ringin.

– Kippistä meille futismestareille! Me voitetaan aina, se mieleesi paina! FC Koo, parempaa ei oo!

Reipas huuto raikuu Pirkkahallissa, kun kymmenvuotiaat kangasalalaispelaajat valmistautuvat kättelemään FC Vapsin pojat tiukan pelin päätteeksi. Se kääntyi FC Kangasalan eduksi vasta viime hetkillä. Sastamalalaiset karkasivat avausjaksolla jo kahden maalin johtoon ja pääsivät sen jälkeenkin kokeilemaan pariin kertaan torjuntavuorossa ollutta FC Kangasalan maalivahtia, mutta ”Neuer” ei ollut enää ohitettavissa.

Tärkeä kavennusmaali sytytti punapaidat, mutta peliaika oli hupenemassa uhkaavasti ja viimeisessä lohkopelissä panoksena ollut finaalipaikka lipsumassa käsistä, kunnes vauhtiin pääsivät Vilho Vulli ja Viljo Säpyskä. Sähäkkä Vulli karkaili vastustajilta kerta toisensa jälkeen. Monta vastustajaa kimppuunsa imenyt Säpyskä esitti ronaldomaisia kikkoja, joita ihastelivat vastustajatkin.

Pallotaiturikaksikon loppuhetkien ilotulituksen ansiosta Kangasala nousi maalin takaa-ajoasemasta 6–2 voittoon ja välipäivän turnauksen finaaliin.

– Ryhmänä noustiin hyvällä syöttöpelillä, pelaajat analysoivat ottelun käännekohtaa.

FC Kangasalan maali-ilottelu alkoi jo aamulla, kun E-pojat kukistivat parilla maalilla sekä Valkeakosken Nappulaliigan että Laajasalon Palloseuran. Voitto FC Vapsista avasi tien loppuotteluun, jossa Viialan Peli-Veikot oli kuitenkin 2–1 vahvempi. Turnauspäivästä jäi mitaleiden lisäksi myös hyvät muistot, sillä loppuottelun viimeisen maalin iski viime sekunneilla Kangasala.

 

Perinteikäs turnaus

Maalintekijä Vilho Vulli kerää onnitteluita.

Hyppy parketeilta tekonurmelle tarjosi pienille pelimiehille juhlahetken talven keskellä. Jalkaan sai vetää nappikset ensi kertaa kuukausien tauon jälkeen.

– Futsalkentän jälkeen iso kenttä tuntui alkuun oudolta, mutta se on vain kivaa, koska saa juosta enemmän, pelaajat vertaavat.

TPV:n perinteikäs välipäivän turnaus on pelattu Pirkkahallissa 1990-luvulta alkaen. 7–12-vuotiaat jalkapalloilijat valloittivat kentät neljän päivän ajaksi. 9–12-vuotiaiden ikäluokissa pelattiin sekä kutsuturnaus että yleinen sarja. FC Kangasalan 10-vuotiaiden poikien hopeajoukkue pelasi yleisessä sarjassa.

Välipäivän turnausjoukkue koottiin eri joukkueiden innokkaista pelimiehistä: mukaan pääsivät kaikki, jotka olivat välipäivinä maisemissa ja tekemistä vailla. Kymmenvuotiaiden ikäluokka on Kangasalla sen verran iso, että kesällä E-pojat pelasivat kolmena joukkueena. Talven futsalsarjoja kangasalalaiset tahkoavat omassa ikäluokassa kahdella joukkueella, ja lisäksi yhteisjoukkueella vuotta vanhempien sarjassa.

Viljo Säpyskän (vasemmalla) kikat keräävät kehuja vastustajiltakin.

Reunamerkintä

Mikä olosuhteissa hävitään, se ilmapiirissä voitetaan

Jussi Koskela vauhdissa.

FC Kangasala antaa jalkapallokentillä vastustajilleen tasoitusta. Tekonurmipaikkakunnilla on tänä talvena päästy pelaamaan parin viikon taukoa lukuun ottamatta, vaikkei kentän alla olisikaan lämmitystä. Kangasalla sen sijaan ollaan tyytyväisiä jo siitä, että futsalvuoroja järjestyy Malm-areenan ansiosta edellistalvia enemmän.

Olosuhteet ovat vielä kaukana muista paikkakunnista. Esimerkiksi väkiluvultaan puolet Kangasalaa pienempi Akaa rakentaa kaksi tekonurmikenttää. Selvästi Kangasalaa pienemmällä Valkeakoskella on tarjota talvitreeneihin kaksi lämmitettävää tekonurmea sekä palloiluhalli.

Kangasalan valttikortti on iloinen ilmapiiri. FC Kangasala on onnistunut luomaan kasvatuksellisen toimintakulttuurin, joka tarjoaa toimintaa kaikenlaisille pelaajille. Pirkkahallin turnauksessa ilotellut kymmenvuotiaiden poikien joukkue on tästä hyvä esimerkki.

Tulosta syntyy ilman ärjymistäkin. Kannustavien valmentajien, vanhempien ja pelikavereiden ansiosta jokainen uskaltaa pelata ja nauttia tekemisestään. Tämän ansiosta Kangasala on alkanut vetää harrastajia Tampereenkin puolelta.

Ja kyllä Kangasallakin pääsee treenaamaan ja kehittymään. Esimerkiksi E-pojat treenaavat talvella futsalia kolmesti viikossa. Innokkaimmille on tarjolla lisähaastetta ja osa kesyttää palloa omalla ajallaan.

Into näkyi myös Pirkkahallin turnauspäivässä: kenttien väliin jäävällä kaistaleella oli aamusta iltaan käynnissä punapaitojen omat pelit, rankkarikisat ja kikkakoulut, joissa ei valmentajia tarvittu. Nappiksia ei päivän aikana turhaan riisuttu, kun ne pitkän odotuksen jälkeen sai taas jalkaansa.

FC Kangasalan riveistä löytyy taitoa, vaikka talvi meneekin pääosin futsalin parissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?