Tuleeko Roholan alueelle kaksivesijärjestelmä?

Vedämme täällä Suomessa päivittäin vessasta alas suuren määrän korkealaatuista juomavettä samaan aikaan kun muualla maailmassa kärsitään huutavaa puutetta vedestä.

Jätevesien puhdistamisella pyritään suojelemaan ihmisiä ja luontoa sekä luonnonvarojen – arvokkaan puhtaan veden – säästämiseen.  Oikealla jäteveden käsittelyllä ehkäistään ihmisille haitallisten ulosteperäisten bakteerien ja virusten päätyminen pohjaveteen tai vesistöihin. Samalla poistetaan luontoa rasittavat jätevesien ravinteet sekä monet happea kuluttavat kemikaalijäämät ynnä muut aineet, jotka rehevöittävät vesistöjämme.

Suomessa on kyllä ainakin parinkymmenen vuoden ajan puhuttu kaksivesijärjestelmästä, mutta sitä ei vielä liene monellakaan kiinteistöllä. Tässä järjestelmässä wc-vedet johdetaan erilliseen umpisäiliöön ja harmaat vedet, eli pesuvedet, puhdistetaan harmaavesisuodattimella tai maaperäkäsittelyllä. Suodattimella käsitelty harmaavesi voidaan johtaa takaisin kiinteistöön ja käyttää yhä uudelleen WC-vetenä ja näin säästää puhdasta vettä.

Ymmärrän kyllä, miksi näin ei ole menetelty suuremmissa mitoissa, sillä tuleehan se kalliimmaksi, ja siksi suuret rakentajat eivät ole tuoneet järjestelmää esimerkiksi kerrostaloihin. Kun otetaan kuitenkin huomioon koko maailman puhdasvesitilanne, olisi meillä Suomessakin tällä vuosisadalla kiinnitettävä vakavaa huomiota käyttövesiemme suodattamiseen ja kaksivesijärjestelmän tuomiseen uusille omakotialueille ja kerrostalorakentamiseen.

Rainer Zeitlin on ehdottanut kaksivesijärjestelmän ottamista käyttöön tulevalla Roholan asuinalueella. Pälkäne voisi olla edelläkävijä tässä asiassa ja näyttää mallia.

Paul Tiililä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?