Vesimaksuihin tuli korotuksia

Vesimaksut nousivat vuodenvaihteessa sekä Pälkäneellä että Kangasalla. Pälkäneellä vesihuoltolaitoksen arvonlisäverottomat puhtaan veden käyttömaksut ovat jatkossa 1,70 euroa kuutiolta ja jäteveden 2,61 euroa kuutiolta. Myös vesilaskujen palautusrajaa nostettiin kymmenestä eurosta viiteenkymmeneen euroon. Jatkossa alle 50 euron palautukset siirtyvät kuittaamaan seuraavan laskun saldoa ja yli 50 euron palautukset palautetaan asiakkaan tilille.

Kangasalan Veden vaikutuspiirissä pienimmän vedenkulutusluokan vuosittainen perusmaksu on vuoden alusta lähtien 74,40 euroa talousveden osalta ja 111,60 euroa jäteveden osalta. Sekä veden että jäteveden käyttömaksuja nostettiin noin viidellä sentillä; käyttömaksu vedelle on 1,74 euroa kuutiolta ja jätevedelle 3,00 euroa.

Muutokset pätevät myös Kuhmalahdella, jonka erillisenä taseyksikkönä toiminut vesilaitos liitettiin osaksi Kangasalan Vesi -liikelaitosta tämän vuoden alussa. Vesilaitoksen mukaan hintamuutokset tuovat noin 180 kuutiometriä vuodessa kuluttavalle omakotitaloasiakkaalle vajaan 24 euron lisälaskun.

 

Kangasala jatkaa kunnallisena

Kangasalan Vesi jatkaa toimintaansa kunnallisena liikelaitoksena. Vesilaitos selvitteli viime vuonna osakeyhtiö-toimintamuodon soveltuvuutta kunnan vesihuoltopalvelujen tuottamiseen ja sitä, miten mahdollinen yhtiöittäminen kannattaisi toteuttaa. Selvityksessä vertailtiin liikelaitoksen ja osakeyhtiön toiminnan eroja muun muassa päätöksenteon, verotuksen ja henkilöstön osalta vuoteen 2030 asti.

Yhtiöittämisellä ei nähty saavutettavan niin merkittäviä etuja, että sitä kannattaisi toteuttaa. Veden johtokunta on kuitenkin esittänyt, että liikelaitoksen organisaatiota ja sitä koskevaa kunnan hallintosääntöä selkiytetään.

Vesilaitoksen ensi vuoden arvioitu liikevaihto on 7,1 miljoonaa euroa. Toimintakulut ovat 4,3 miljoonaa euroa ja poistot 2,6 miljoonaa euroa. Tilikauden alijäämäarvio on vajaa 52 000 euroa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>