Talviuinti: Sopimukselle valmistellaan jatkoa

Kunnansaunalle toivotaan avantopumppua

Talviuinti on harrastajilleen tärkeä. Se pitää sekä kehon että mielen kunnossa, sillä lauteilla tapaa mukavaa porukkaa.

Kuhmalahdella nousi neljä vuotta sitten kansanliike, kun Siuronsalmessa Längelmäveden rannalla sijaitseva kunnansauna päätyi kunnan myyntilistalle. Reilut 800 allekirjoittajaa puolusti saunaa, jonka ahkerimpia käyttäjiä ovat talviuimarit. Tilanne rauhoitettiin toistaiseksi, ja kunnansauna poistettiin aktiivisesta myynnistä.

Kohta myyntikohun jälkeen talviuintia uhkasi taksojen korotus. 105,40 euroon nostettu vuokra oli tekemässä harrastuksesta kohtuuttoman kallista.

Hintaa kohtuullistettiin, ja talviuimarit tekivät kunnan kanssa nelivuotisen sopimuksen, joka on katkolla tämän kauden jälkeen. Harrastajat ovat kuitenkin siinä uskossa, että talviuinti voi jatkua entisellä mallilla, sillä kunnalta tuli aiheesta kysely.

Uimarit ovat valmistelleet vastausta, jonka kärkitoiveita ovat avannon auki pitävä pumppu ja edullisempi hinta. Pidemmän ajan korjausehdotuksia ovat ulkovalaistuksen kehittäminen, lämmitettävät matot laiturille ja rannan ruoppaus.

Nykyisin avannon päällä on raskas kansi, joka ei tahdo nousta yhden miehen voimin. Talvipakkasilla sitä saa vääntää lapioiden kanssa jäästä irti. Jos saunanlämmitysvuorossa on nainen, avannon aukaisemiseen pitää haalia apuvoimia.

– Kunta on lupaillut kevyempää kantta parin vuoden ajan, mutta sitä ei ole näkynyt. Siksi toivomme pumppua, jonka olisimme alun perinkin halunneet. Sellainen on myös Vesaniemessä, talviuimareiden asiamiehenä neljän vuoden takaisissa neuvotteluissa toiminut Esa Lappalainen sanoo.

Esa Lappalainen (vasemmalla) selvitti syksyllä 2013 kunnan kanssa, millaisella mallilla talviuinti saataisiin pyörimään niin, etteivät kustannukset nousisi kohtuuttomasti.

Kunta halusi avannon päälle kannen turvallisuussyistä. Lappalaisen mielestä huoli on turha: jos joku pilkkijä ei tietäisi avannosta ja putoaisi sulaan, vieressä olisi portaat, joita pitkin pääsisi ylös.

– Toissa talvena tutustuimme kymmeniin avantoihin Pirkanmaalla, eikä missään käytetty kansia, vaan pumppua ja huomionauhoitusta, Lappalainen sanoo.

Talviuimarit toivovat myös, että kunta laskisi saunasta perittävää vuokraa. Silloin harrastajilta perittävä hinta saataisiin lähemmäs Vesaniemen taksoja, ja kuntalaisia kohdeltaisiin tasapuolisesti.

Vesaniemessä kunta hoitaa saunan lämmityksen, mutta Kuhmalahdella se siirtyi muutama vuosi sitten talvisaunojien hoidettavaksi. Lisäksi Vesaniemen hinta on puolet Kuhmalahtea edullisempi, ja siellä pääsee uimaan monena iltana viikossa. Siuronsalmen rantasauna lämpiää vain torstaisin.

Neljän vuoden takaista sopimusta rustattaessa kunta vaati avantouinnille vastuunkantajan. Kuhmalahdelle ei tarvinnut perustaa erillistä avantouintiseuraa, kun toimijaksi tuli Kisa. Kunta laskuttaa saunan käytöstä urheiluseuraa, jolle harrastajat keräävät vuokran keskuudestaan. Nykyisin sekä syys- että kevätkaudesta maksetaan 40–50 euroa. Hintaan vaikuttaa harrastajien määrä. Parhaimmillaan uimareita oli nelisenkymmentä, nyt aktiiveja on 25.

Kuhmalahden rantasauna on lämmin torstai-iltaisin kello 17 alkaen. Talviuintiin on muodostunut kuntarajat ylittävä yhteisö. Kuhmalahtelaisten lisäksi lauteilla tapaa Pälkäneeltä, Sahalahdelta ja Eräjärveltä tulevia uimareita.

– Löylyssä tulee käsiteltyä kaikki Sydän-Hämeen asiat. Lauteilla kaikki ovat samanarvoisia, ja tunnelma on välitön. Kun sitten nähdään Prismassa, niin nauretaan, kun ei meinata tuntea toisiamme vaatteet päällä, Esa Lappalainen sanoo.

Esa Lappalainen luki ja luovutti Kangasalan päättäjille Kuhmalahden rantasaunaa koskevan adressin keväällä 2013.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?