Muistokirjoitus: Esko Koskenvesa 1938–2017

Professori ja laaja-alainen vaikuttaja

Esko Koskenvesa siunataan Luopioisten kirkossa lauantaina 21.1. kello 13.

Käytännöllisen teologian emeritusprofessori Esko Koskenvesa (vuoteen 1961 Koski) kuoli Pälkäneellä 3. tammikuuta 2017. Hän oli syntynyt Helsingissä 17. huhtikuuta 1938.

Koskenvesa kirjoitti ylioppilaaksi Pälkäneen yhteiskoulusta vuonna 1958 ja avioitui Marjattansa kanssa 1961. Helsingin yliopistosta hän valmistui teologian maisteriksi vuonna 1963, lisensiaatiksi 1971 ja tohtoriksi 1984. Papiksi hänet vihittiin vuonna 1965.

Jatko-opintovaiheessaan Esko Koskenvesa työskenteli mm. valtionarkistossa sekä Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa assistenttina, lehtorina ja opintoneuvojana. Erityisen merkittävän panoksen hän antoi työskennellessään Helsingin diakonia-opiston rehtorina diakonissalaitoksella 1974–77 sekä Kirkon diakoniatyön keskuksen diakoniasihteerinä ja pääsihteerinä kirkkohallituksessa 1978–86.

Helsingin yliopiston Käytännöllisen teologian apulaisprofessoriksi Koskenvesa nimitettiin 1986 ja professoriksi 1998. Tästä virasta hän jäi eläkkeelle 2002.

 

Esko Koskenvesa oli tutkijataustaltaan kirkkohistorioitsija. Väitöskirjassaan hän käsitteli Porvoon hiippakunnan hallintoa 1700- ja 1800-luvuilla.

Tutkijana Koskenvesa liikkui kirkkohistorian ja käytännöllisen teologian rajapinnoilla sekä useilla käytännöllisen teologian aloilla. Näistä mainittakoon hiippakuntavaakunat, seurakuntahallinto, jumalanpalveluselämä ja hautauskäytännöt.

Professorina Esko Koskenvesan sydäntä lähellä olivat käytännöllisen teologian perusopetuksen ja soveltavan opetuksen kehittäminen. Hän toimi lähes kymmenen vuoden ajan Käytännöllisen teologian laitoksen johtajana (1991–98) 1990-luvun syvimmän laman aikaan. Hänen johdollaan laitos kantoi vahvasti myös yhteiskuntavastuuta työllistäen eri alojen ihmisiä.

Perustehtäviensä ohessa Esko Koskenvesa hoiti hyvin monipuolisia luottamustehtäviä sekä akateemisena vaikuttajana että hyvin verkostoituneena toimijana varsinkin kirkon ja kolmannen sektorin piirissä. Koskenvesa oli Professoriliiton Helsingin yliopiston osaston puheenjohtajana kolme vuotta sekä kuusi vuotta liiton valtuustossa. Suomen kirkkohistoriallisen seuran johtokunnan jäsenenä hän oli 1973–95 ja Kirkon koulutuskeskuksen johtokunnan/toimikunnan varapuheenjohtajana/johtajana 1993–2002.

Erittäin monipuolisen panoksen Koskenvesa antoi Vantaan seurakuntayhtymän eri luottamustehtävissä neljällä vuosikymmenellä. Yhteisen kirkkoneuvoston jäsen hän oli 1987–94 ja Kirkkovaltuuston jäsen 1979–2002 ja puheenjohtaja 1995–2002. Sininauhaliiton puheenjohtajana hän oli 1981–89 ja Diakin hallituksessa 1997–2003 sekä vaikutti merkittävästi Tuomas-yhteisön muotoutumiseen 1990-luvulla.

 

Reservin yliluutnantti Esko Koskenvesalle tärkeitä olivat uskonnon lisäksi kotiseutu ja isänmaa.

Eläkkeellä ollessaan Esko ja Marjatta Koskenvesa muuttivat juurilleen Pälkäneelle. Kuvaavaa on, että Esko Koskenvesa oli varsin pian aktiivisena toimijana sekä seurakunnan että kunnan luottamuselimissä, kotiseutuyhdistyksessä ja erilaisissa järjestöissä. Yksi viime vuosikymmenen ponnistuksista oli aktiivinen osallistuminen Luopioisten veteraanimatrikkelin kokoamiseen.

Elämä ei päästänyt Esko Koskenvesaa helpolla. Perheen viidestä lapsesta molempien tytärten menettäminen ei voinut olla jättämättä jälkiä. Muutamana viime vuonna Alzheimerin tauti loi varjonsa moneen taipuneen, rakastavan puolison, isän ja yhdeksän lapsenlapsen isoisän eläkevuosiin.

Mieleltään Esko Koskenvesa oli uudistaja, joka halusi tarttua kehityshankkeisiin ja myös itse loi niitä. Luovalla tavalla hän pyrki koko ajan yhdistämään akateemisen uran ja käytännön työn. Tyypillistä hänelle oli innovatiivisuus ja ennakkoluulottomuus tarttua uusiin haasteisiin. Siihen minkä hän otti hoitaakseen, hän myös paneutui ja oli valmis taistelemaan sen puolesta.

 

Paavo Kettunen

Kirjoittaja On Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professori ja Esko Koskenvesan entinen assistentti

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?