Risto Mattila: kuvia harvinaisen upeista revontulista

Ikimuistoinen yö Maljastensillalla

Risto Mattila näytti revontulikuvia Kuhmalahden kirjastolla.

 

Kuhmalahtelainen Risto Mattila on valvonut lukemattomat yösydämet kuvaten ja samalla ihaillen revontulien loimuamista. Kaksi vuotta sitten maaliskuussa kevätpäivän tasauksen aikaan hän näki taivaalla sellaisen näytelmän, mitä ei ollut ennen päässyt seuraamaan ja mistä oman arvelunsa mukaan tuskin enää toiste pääsee osalliseksi.

–Taivaalle muodostui koronaa ja pilareita. Näkyi voimakkaita värejä, punaista, jota en ole ennen tai jälkeen nähnyt. Keskelle, taivaan laelle muodostui taivaan napa, Mattila kertoo yksityiskohtia Maljastensillalla seuraamastaan esityksestä.

Revontulia alkoi tuolloin näkyä jo ennen iltakahdeksaa. Aamuyöllä, kellon näyttäessä aikaa 3.41, kuvaaja jo arveli pääsevänsä vihdoin nukkumaan, mutta reposia näkyi vielä puoli tuntia tuon jälkeenkin.

–Hienoa katseltavaa. Ajan kulumista ei huomannut ollenkaan. Edes kylmyys ei vaivannut, hän luonnehtii.

Tuona yksinäisenä yönä Maljastensalmella Risto Mattilan säikäytti miltei sydänkohtauksen partaalle voimakas pamahdus, joka aiheutui siitä, kun jousen lensi päin sähkölankoja. Mies ehti jo luulla, että joku kävi räjäyttämässä hänen autonsa. Kuva törmäyksestä tallentui hänen kameralleen.

 

Pitkällä valotusajalla

Risto Mattila esitti valokuviaan ja kertoi revontulista viime torstaina Kuhmalahden kirjastossa pidetyssä yleisötilaisuudessa. Revontulikuvia on kirjastolla nähtävinä tammikuun loppuun saakka.

Valokuvatut revontulet näyttävät erilaisilta, kun kuvia vertaa ihmissilmän näkemiin esityksiin. Valotusaika revontulia kuvattaessa vaihtelee yleensä viidestä kymmeneen sekuntiin.

–Revontulia ei ole kovin helppo kuvata, Mattila myöntää.

Revontulia syntyy, kun aurinkotuulen hiukkaset osuvat Maan ilmakehään. Auringosta purkautuvan aurinkotuulen tulo ilmakehään kestää kahdesta kolmeen päivään, minkä ansiosta revontulien näkyminen on helppo ennakoida satelliittiseurannan avulla. Risto Mattila seuraa päivittäin Solarham-sivustoa, joka tarjoaa ajantasaista tietoa revontulista.

–Juuri nyt revontulia näkyy Alaskassa, Venäjällä Siperian päällä, hän tarkisti tilanteen kuvien esittelyillassa.

Vallitseva säätila ja vuodenaika rajaavat tai toisaalta mahdollistavat revontulien näkymisen. Yleensä reposia pääsee näkemään illalla klo 21-24. Revontulia on myös päivällä ja kesällä, mutta niitä ei voi silloin nähdä. Iltayöstäkin monesti pilvisyys estää luonnonilmiön ihailemisen.

 

Vaara muuntajilla

Risto Mattilan Kuhmalahdella ottamat revontulikuvat ovat oiva esimerkki siitä, ettei revontulia nähdäkseen välttämättä tarvitse matkata pitkälle pohjoiseen. Toki näilläkin leveysasteilla katsojan on hankkiuduttava riittävän aukeille seuduille.

–Maljastensilta on paras paikka, Mattila mainostaa omaa kokemuksensa perusteella.

–Revontulet ovat pimeän maaseudun iloja, hän täydentää.

Värien loimotuksesta nauttivien katsojien kannattaa muistaa, ettei voimakkaiden revontulien aikaan kannata mennä muuntajien lähelle. Myös esimerkiksi elektroniikkalaitteiden toiminta saattaa häiriintyä revontulien takia.

Risto Mattilan ikuistamat revontulet.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?