Valkeakoski-opisto: Kädentaitokurssit Pälkäneellä ja Kangasalla tarjoavat vaihtoehtoja kirjansidonnasta keppihevosen tekoon

Kädentaitajien kevät on monipuolinen

Valkeakoski-opiston kevään kädentaitokursseilla voi tutustua uudenlaisiin käsityötapoihin tai jatkaa tuttua harrastusta.

– Pälkäneläisten kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää myös Kangasalan kursseja, koska ne tuovat monipuolisuutta valikoimaan, muistuttaa opiston tekstiilityön opettaja Ritva Forsvik.

Kaikille kursseille toivotaan ilmoittautumista viikkoa ennen ensimmäistä kokoontumiskertaa. Kursseille ilmoittautuvat saavat ennakkoon luettelon tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä.

 

Muistot voi sitoa kirjaksi

Kirjansidontataitoa voi hyödyntää monipuolisesti. Ritva Forsvik sitoi äitinsä muistoadressit kirjaksi.

Ritva Forsvikin kirjansidontakurssit järjestetään sekä Pälkäneellä että Kangasalla. Pälkäneen yhteiskoululla keskiviikkona 8. helmikuuta alkavalla kurssilla Kirjansidontaa monella tavalla voi opetella uudenlaisia sidoksia sekä esimerkiksi kirjankorjausta tai jatkaa keskeneräisiä töitä.

– Vasta-alkajia varten on oma ohjelmansa. He saavat opetusta helpoissa tekniikoissa ja ehtivät hyvin valmistaa esimerkiksi vieraskirjan ja albumin kevään juhliin, Forsvik lupaa.

Itse sidottujen kirjojen kansiin voi käyttää monenlaista materiaalia, ja kierrätysmateriaalit, kuten vanhat tai itse painetut kankaat, nahanpalat ynnä muut sopivat siihen hyvin.

– Esimerkiksi syntymäpäivä- tai ylioppilasjuhlien onnittelut, valokuvat ja muut voi sitoa samoihin kansiin, jolloin ne säilyvät kauniina kokonaisuutena. Itse sidoin kirjaksi äitini muistoadressit, Ritva Forsvik kertoo.

Kangasalla Pikkolan koululla alkaa kirjansidontakurssi jo viikkoa ennen Pälkäneen kurssia, 1. helmikuuta. Kurssilla opetetaan alkeita kuten pitkäpistosidosta, jolla voi valmistaa esimerkiksi albumeja ja muisti- ja vieraskirjoja. Jatkajat pääsevät kokeilemaan heille uusia sidoksia.

 

Kierrätyskankaat pikkulaukuksi

Luopioisissa Kirkonkylän koululla alkaa 21. helmikuuta Ritva Forsvikin ompelukurssi Kukkaro, meikkipussi, pikkulaukku, jossa ommellaan nipsukehyksiin vuoritettuja pikkupusseja, kukkaroita ja pieniä laukkuja. Materiaalina ovat pestyt ja silitetyt

Puuvillakankaiset nipsupussit voi suunnitella oman maun ja tarpeen mukaan. Yhdessä pussissa on Marimekkokangas vuorina ja farkkukangas päällyksenä.

puuvillakankaat, esimerkiksi vanhat farkut ja lakanakankaat. Pussiin tarvitaan vuori ja päällyskangas, jotka voivat olla keskenään hyvinkin erityyliset.

– Tärkeää on valita nimenomaan puuvillakankaita, koska liima liimaa parhaiten puuvillaa, Fosvik muistuttaa.

Erikokoisia nipsukehyksiä saa ostaa opettajalta. Muutaman euron hintaisen kehyksen voi hankkia myös itse, jos haluaa tietynkokoisen laukun

 

Miniatyyrimaailmaa rakentamaan

Milja Förstin suositut Nukkekotikurssit saavat jatkoa Kostian koululla alkaen 29. tammikuuta.

Nukkekodin sisustamisessa rajana on vain mielikuvitus. Kevään kurssilla voi aloittaa uuden työn tai täydentää nukkekotiaan.

20 tuntia kestävällä kurssilla ei tällä kertaa ole erityistä teemaa, vaan kurssilla voi esimerkiksi jatkaa keskeneräistä nukkekotia tai rakentaa yhden roomboxin eli teemahuoneen, joka voi olla mikä tahansa tila, esimerkiksi kauppa, sauna, kesämökki tai yksi tavallisen kodin huone.

Ensimmäinen kurssikerta on varattu töiden suunnitteluun sekä tarvittavien materiaalien ja työvälineiden tarpeen kartoittamiseen.

 

Kangasalla ommellaan koiralle

Pitkäjärven koululla alkaa 31. tammikuuta 18 tunnin pituinen Tuunaa vaate -kurssi, jonka opettajana on Kati Mesiranta-Tynkkynen. Kurssilla opetellaan kunnostamaan vanhoja vaatteita uuteen käyttöön, korjaamaan, koristelemaan, muuttamaan kokoa ja muuta vastaavaa.

Saman ohjaajan 9 tuntia kestävä Koiranvaatekurssi alkaa Pitkäjärvellä 1. helmikuuta. Kurssilla suunnitellaan ja ommellaan koiralle mittojen mukaiset vaatteet talven pakkasiin tai kevään loska- ja kurailmoihin. Koiranvaatteiden materiaaliksi kelpaavat esimerkiksi vanhat ulkoiluvaatteet; sadeasun voi valmistaa uusista materiaaleista. Kaikki asut voi koristella yksilöllisesti vaikkapa käyttäjän persoonallisuuden mukaan.

Helmikuun 1. päivänä Pitkäjärven koululla alkaa myös Leena Sievän Lasinsulatuskurssi, jonka pituus on 14 tuntia. Kurssilla sulatetaan tasolasista pienehkö astia tai teos ikkunaan. Ensimmäinen kokoontumiskerta on suunnittelukerta, jolloin käydään läpi teoria ja sovitaan tarvikehankinnoita.

 

Keppihevoset kevääksi

Opistossa järjestetään keväällä Keppihevonen laukkaamaan -kurssit sekä Pälkäneellä yhteiskoululla että Kangasalla Pikkolan koululla. 10 tuntia kestävien kurssien ohjaajana toimii Pauliina von Bell. Pälkäneen kurssi järjestetään 18. ja 19. maaliskuuta yhteiskoululla ja Kangasalan kurssi 1. ja 2. huhtikuuta Pikkolan koululla.

Keppihevoskurssille on hyvä ottaa mukaan sopiva varsi, kuten puinen harjanvarsi, ompeluvälineet, vanhoja kankaita, nahanpaloja, eripaksuisia lankoja sekä erilaista kierrätysmateriaalia kuten vanhoja vöitä ja koiran talutushihnoja hevosen suitsiksi. Opettajalta saa lisätarvikkeita.

Keppihevoskurssi sopii yhteiskurssiksi aikuiselle ja lapselle, mutta ompelutaitoinen lapsi voi tulla kurssille yksinkin. Ilmoittautuminen tehdään aikuisen nimellä.

 

 

Yksi kommentti

 1. Merja Turunen

  Hei!
  Järjestetäänkö syksyllä 2017 keppihevosentekokursseja
  Kangasalla?

  Yst.terv.
  Merja Turunen

  Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>