Rauniokirkko teloituspaikkana?

Onko Pälkäneen rauniokirkolla ammuttu 1918 mies? Isoisäni Kaarlo Tiililän päiväkirjassa vuodelta 1918 kerrotaan tällaisesta tapauksesta torstaina 20.6.1918 seuraavasti:

Isoisä on huvilallaan Epaalan Tuulensuussa ja muutamia kyläläisiä on hänellä apuna puutarhatöissä.

”Anna Kämppi kertoi Juupajoen osuuskaupan hoitajan (punaisten päälliköitä – joka Vanhassa kirkossa täällä ammuttiin), viimeisiä seikkailuja, kuinka hän monta kertaa pakeni, kunnes Painossa joutui kiinni, kuinka hän sittenkin vielä hyppäsi Syrjäntakana tuotaessa rattailta ja juoksi Vesijätölle, kuinka hän vääntelihe kohtalonsa tuskissa, sai luvan kirjoittaa ennen ampumista – sen toimittajana m.m. Pohjalahden Helander, tuo entinen sosialisti – kirjeen vaimolleen j.n.e.”

Isoisän päiväkirjoja pidetään yleisesti hyvin todistusvoimaisina, mutta tämä tapaus on sikäli hiukan hämmentävä, että kun olen kysellyt asiasta, kukaan, ei edes vuoden 1918 tapahtumiin hyvin perehtynyt Vilho Nikkanenkaan, ei ole tästä kuullut.

Varsin outoa on ollut, jos teloitus on tapahtunut kirkossa. Jos joku vielä tietää asiasta jotakin, siitä voisi jo nyt kertoa julkisuuteen.

 

Paul Tiililä

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?