Todellisuuden vihreät

Paul Tiililä kirjoitti otsikolla Luonnonsuojelu ja vihreät (SHL 18.1.) ja halusi luoda mielikuvan kahtiajaosta kunnollisten, käytännön luonnonsuojelutyötä tekevien ihmisten ja monin tavoin kelvottomien ”kaupunkivihreiden” välillä.

Tiililän kirjoituksen ”kaupunkivihreä” vain oli monelta osin mielikuvitusolento. Ainakin jos viitattiin Vihreä liitto rp:n toimijoihin – ja ilmeisesti tarkoituksena oli viitata, koska lähestyvät vaalit ja äänestyspäätökset erityisesti mainittiin.

Vihreän liiton toimintaan ei ole kuulunut yritysten seinillä kiipeily eikä elinkeinonharjoittajien tuotantotilojen salakuvaus. Vaalien lähetessä ja omia arvoja parhaiten vastaavaa puoluetta harkitessa kannattaa tutustua siihen, miten eri puolueet oikeasti toimivat ja mitä asioita ajavat, eikä tehdä valintoja ennakkoluuloisten mielikuvien perusteella.

Esimerkiksi käytännön linnustonsuojelutyötä tekevistä monet toki ovat myös Vihreän liiton kannattajia. Monet maanviljelijä-vihreät kuuluvat paikallisyhdistyksensä lisäksi Maaseutu- ja erävihreät -yhdistykseen, joka pitää myös kaupunkilaispoliitikot tietoisina maaseudun tarpeista.

Ja kaupungeissa asuvia vihreitäkin on vaikea julistaa elämöiviksi kaiken kieltäjiksi, jos asioiden todelliseen laitaan vaivautuu tutustumaan.

Vihreät ja havaintojeni mukaan useimmat muutkin puolueet ajavat yhteisiä asioita rakentavasti, vaikka tavoitteista ja keinoista usein erimielisinä. Nykyisistä puolueista Vihreät jatkaa mielestäni parhaiten sitä maltillisen edistyksellistä linjaa, jolla suomalaisesta yhteiskunnasta on rakennettu monella mittarilla maailman paras. Ja pyrkii samalla muita määrätietoisemmin säilyttämään kotimaan ja -planeetan elinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

 

Jyri Kankila

Pälkäneen Vihreät ry:n pj.

Kommentit (2)

  1. Paul Tiililä

    Ihan OK, Jyrki. Selvennän tarkoittavani kaupunkivihreillä niitä, jotka saivat aikaan sen harmillisen jätevesiasetukset, jolla haja-asutusalueittenkin mummonmökkeihin oli rakennettava sakokaivot ja järjestettävä viemäröinnit, ja mistä aiheutui suuria kustannuksia vähävaraisille vanhuksille. Monen mökin lähellä ei edes ollut pohjavesialueita. Tällaista kaukaa tulevia pakkovihreä-määräyksiä ja niiden antajia kutsun kaupunkivihreiksi.

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>