Klassista laulua helmikuun alkuun

Pirkanmaan musiikkiopiston klassisen linjan lauluoppilaat konsertoivat Kangasala-talossa torstaina 2. helmikuuta kello 18.30. Konsertissa oppilaat esittelevät opiskelun vaiheita ja ohjelmiston monipuolisuutta. Ohjelmassa on suomalaisten laulujen lisäksi eurooppalaista taidemusiikkia 1600–1700 -lukujen taitteesta 1900-luvun loppupuolelle.

Konsertin otsikko ”Minunkin sisällä soi” tulee konsertissa kuultavasta Aarre Merikannon laulusta Aaro Hellaakosken runoon Kesäyö. Runo kuvailee sitä, miten suomalainen luonto herkistää ihmisen mielen soimaan, on aivan pakko puhjeta lauluun itsekin. Säveltäjä, Suomen itsenäisyyden alkuaikojen modernisti Aarre Merikanto oli rakastetun suomalaisen säveltäjän Oskar Merikannon poika. Samaa aikakautta edustavat laulut kuullaan myös muun muassa Sulho Rannalta ja Jean Sibeliukselta. Perinteisempää ohjelmistoa ovat suomalainen kansanlaulu sekä Erkki Melartinin Mirjamin laulu 1. Saksalaista lauluperinnettä ohjelmassa edustavat Franz Schubert, Felix Mehdelssohn ja Richard Strauss. Italialaista näyttämömusiikkia barokista klassismiin kuullaan myös.

Ohjelmassa on kolme kuuluisaa barokkiaariaa eri Euroopan maista; Saksasta, Italiasta ja Englannista. Elina Orjatsalo laulaa Kaikuaarian Bachin Jouluoratoriosta. Siinä soittaa oboe-osuuden sahalahtelainen Tanja Vuorinen. Tytti Heiskanen laulaa viiltävän koskettavan Vidit suum Pergolesin Stabat Materista. Elina Orjatsalo eläytyy vielä Karthagon kuningatteren Didon viimeisiin hetkiin Purcellin dramaattisessa Didon valituksessa.

Konsertti päättyy kevyempiin tunnelmiin. Tytti Heiskanen laulaa sävelmän Steven Sondheimin musikaalista Sweeney Todd. Aivan lopuksi, pitkän yhteistyön loppuhuipennukseksi, Elina Orjatsalo laulaa opettajansa Heini Vettenrannnan kanssa sisarusten hauskan dueton Mozartin oopperasta Cosi fan tutte.

Konsertin esiintyjät suorittavat tilaisuudessa musiikkiopiston tasokursseja. 17-vuotiaat Maria Lindberg ja Inga Sauranen laulavat ensimmäisen tasokurssinsa. Aikuisopiskelija Elina Orjatsalolla on vuorossa koko musiikkiopiston päättösuoritus, ja Tytti Heiskasella puolestaan laulun keskimmäinen tasokurssi.

Pirkanmaan musiikkiopisto tarjoaa laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta. Klassisessa laulussa tavoitteena on äänen luonnollinen virtaaminen.

– Emme hae mitään tiettyä sointia. Voimaa ei saa missään tapauksessa pakottaa nuoreen ääneen. Käytämme ääntä laajasti ja aktiivisesti. Näin ääni vapautuu, avautuu, kasvaa ilmaisemaan runoa ja musiikkia kunkin oman persoonallisuuden ja kokemusmaailman kautta. Tällöin ääni myös kestää vanhuuteen asti, opettaja Heini Vettenranta sanoo.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>