Valokuitu: Kyläkierros alkoi Aitoosta

Nopean netin kylkiäisenä hyvästit sähkökatkoille

Toimitusjohtaja Esko Koskela neuvoi hankkimaan valokuituliittymän nyt, kun sen saa puolta halvemmalla kuin myöhemmin.

Pälkäneen Valokuitu Oy:n talvisen kyläkiertueen ensimmäinen pysäkki oli Aitoo. Kuituinfoa jaettiin viime keskiviikkona Honkalan alakerrassa, jonne olisi sopinut enemmänkin nopeasta ja varmasta verkkoyhteydestä kiinnostuneita kuulijoita.

Tilaisuus osui juhlapäivälle, sillä yhtiön toimitusjohtaja Esko Koskela pääsi heti alkajaisiksi kertomaan, että kuituverkon ensimmäinen liittymä oli samana päivänä valmistunut asiakkaan kiinteistöön Taustialassa.

Koskela selvitti, että verkon laajennusta tehdään sen mukaan, miten kiinnostuneita liittyjiä ilmaantuu ja millainen on milläkin alueella liittymien tämänhetkinen saatavuus. Näillä perusteilla alkaneen vuoden kohteiksi on valittu Onkkaalan lisäksi Luopioisten taajamat Aitoo, kirkonkylä ja Rautajärvi sekä Sappee.

Viimeistään nyt selvisi kaikille, että valokuituyhtiö rakentaa vain ns. passiivisen verkon, joten verkosta haluttavat palvelut on liittyjän tilattava joltain operaattorilta.

– Verkko on avoin kaikille toimijoille. Toistaiseksi palveluntarjoajiksi on ilmoittautunut kaksi operaattoria, valotti Koskela nykytilannetta.

Hän kertoi myös, että verkkoon liittyminen on edullisinta nyt, sillä nykyinen 1500 euron liittymähinta kaksinkertaistuu niille, jotka liittyvät vasta verkon valmistuttua.

– Verkkoon myydään kuukausimaksullisia liittymiä. Kuukausihinta on 24 euroa, minkä lisäksi tulee operaattorin perimä maksu palveluista.

Verkko tarjoaa dataliikenteen nopeudeksi 100/100 Mbit/s.

Puolentoista tonnin liittymähintaan kuuluu kiinteistölle tehtävä kaivutyö, kaapeli enintään 500 metrin matkalle ja päätekotelon asentaminen. Tilaajan kontolle jää tonttikaivuun viimeistely nurmikon paikkauksineen ja kaapelin läpivienti rakennuksen sisälle. Operaattori vastaa puolestaan kuitumuuntimen asennuksesta.

 

Samaan ojaan

Sähköverkkoyhtiö Elenian projektivastaava Jukka Laakson mukaan yhtiö aikaisti omien kaapeleidensa maahan kaivamisen aikataulua, kun Pälkäneen valokuituhanke lähti liikkeelle. Yhtiöt tekevät kaikkia hyödyttävää yhteistyötä upottamalla kaapelinsa samaan ojaan.

– Tässä vaiheessa tuomme sähkön maakaapelilla kaikkiin kylien keskusta-alueiden taloihin ja kaikkiin, joihin vedetään myös valokuitu. Koska sähkökaapeli kaivetaan turvallisuussyistä lähes metrin syvyyteen, tulee valokuitukin varmasti riittävän syvälle, Jukka Laakso esitteli yhteistyön lisähyötyjä.

Tieto katkottomasta sähkön saannista kaupanpäällisenä saattaa monen kohdalla vauhdittaa päätöstä kuituliittymän hankkimiseen.

Kuituverkon suunnittelutyötä tekevän TLT Connectionin projektipäällikkö Hannu Virtanen arveli Aitoon keskustan suunnitelman valmistuvan tammikuun aikana.

– Suunnitelma synkronoidaan vielä Elenian kanssa. Suunnittelu tehdään 100-prosenttisena, eli kaikille vakituisille asumuksille riittää kuitua, samoin 30 prosentille vapaa-ajan kiinteistöistä, vakuutti Virtanen.

Lupien saanti kaivutyöhön etenkin ELY:ltä, AVI:lta ja Museovirastolta on suunnittelijan kannalta kohtuuttoman työlästä ja aikaa vievää. Norminpurkutalkoolaisilla on vielä työsarkaa.

– Tunnin kaivutyön lupaprosessi vaatii joskus viikkojen työn ja odottelun, Virtanen tuskaili.

Antti Tirronen ryhtyy markkinoimaan liittymiä aitoolaisille ovelta ovelle.

Myyntimies koputtaa ovellesi

Valokuituliittymien henkilökohtainen myynti Aitoon keskustan kiinteistönomistajille alkaa heti alkuvuodesta. Myyntikoordinaattori Antti Tirronen lähtee kiertämään ovelta ovelle.

Tirronen kehui vuolaasti valokuidun hyviä puolia: nopeutta, varmuutta, vapautta valita operaattori, pitkäikäisyyttä, etätyön mahdollisuutta.

– Netti ei tarjoa pelkkää viihdettä, vaan vähitellen julkiset palvelutkin siirtyvät verkkoon. Monet hyvinvointi- ja terveyspalvelut, jopa kansalaisopiston koulutuspalvelut ovat pian helpoimmin saatavissa haja-asutusalueille verkon kautta. Mahdollisuudet verkkopalvelujen laajentamiseen ovat rajattomat.

Tirronen tarjoaa kuituliittymästä joko esisopimusta, joka ei vielä velvoita mihinkään, tai saman tien varmaa sopimusta. Mikäli talossa ei olla kotona, hän jättää kirjeen, jossa pyydetään yhteydenottoa.

– Etsimme kylistä myös ”kuitulähettiläitä”, jotka tekevät asiaa kotikulmillaan tunnetuksi. Tulemme mielellämme kertomaan asiasta kaikenlaisiin tilaisuuksiin, Tirronen lupaa.

Kylätilaisuudet jatkuvat 2.2. Luopioisten Pytingissä, 15.2. Rautahovissa ja 8.3. Tapahtumakeskus Huipussa.

TLT Connectionin Hannu Virtasta ja Elenian Jukka Laaksoa suorastaan nauratti hyvin alkanut yhteistyö Pälkäneen valokaapeliverkon luomisessa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>