Työ ja harrastus kietoutuivat yhteen

Kun Suomen Apteekkariliitto järjesti viisi vuotta sitten diabeteksen erityispätevyyskoulutuksen, farmaseutti Erja Kortesmaa päätti osallistua.

Koulutuksen myötä Kortesmaalla on oikeus pitää apteekissa diabetespalvelua, joka antaa mahdollisuuden yksilölliseen neuvontaan yhteistyössä terveydenhuollon kanssa.

– Palvelussa saa lisää valmiuksia diabeteksen omahoitoon, minkä tarkoituksena on parantaa hoitotasapainoa ja elämänlaatua, Kortesmaa kertoo.

Perehdyttyään diabetekseen nainen lähti myös Kangasalan perinteikkään diabeteskerhon ohjaajaksi. Joka kuukauden toinen keskiviikko Ainontiellä kokoontuva kerho viettää maaliskuun ensimmäisenä päivänä 25-vuotisjuhliaan yleisöluennon merkeissä Kangasalan lukiolla.

 

Yhdistys ajan hermoilla

Kolme vuotta sitten Kortesmaa valittiin Tampereen Diabetesyhdistyksen hallitukseen ja nyt Marjatta Stenius-Kaukosen siirryttyä syrjään Kortesmaa hyppäsi yhdistyksen puikkoihin puheenjohtajana. Kaksivuotiselle kaudelle on selvät sävelet.

– Pysymme ajan hermoilla ja puutumme ajankohtaisiin asioihin. Toivomme jäsenistöltä aktiivisuutta, jotta pystymme tarjoamaan oikeanlaista toimintaa, uusi puheenjohtaja sanoo.

Yhdistys on jäsentensä näköinen.

– Olemme valmiita kokeilemaan erilaisia toimintamuotoja ja toteuttamaan ideoita, Kortesmaa kertoo.

 

Aktiivista toimintaa

Vuonna 2015 diabeteslääkkeistä sai Kangasalla korvausta 1888 henkilöä ja Pälkäneellä 651. Pelkästään ruokavaliolla ja liikunnalla sairauttaan hoitavia on Kangasalla vajaat 600 ja Pälkäneellä arviolta parisataa. Tämän lisäksi diabetesta sairastaa tietämättään moni.

Tampereen Diabetesyhdistys tarjoaa tietoa sekä vertaistukea. 3493 jäsenestä 391 asuu Kangasalan ja Pälkäneen alueella.

Yhdistys järjestää alueella kahdesti vuodessa luentoja sekä kerran kuussa kokoontuvia ilmaisia ryhmiä.

– Seuraava yleisöluento ”Aivot, diabetes, sydän – mitä yhteistä” on 13. helmikuuta kello 18 Kirjaston Harjula-salissa sekä Aitoon Honkalassa 20. maaliskuuta, Kortesmaa kertoo.

 

Ryhmiä sekä liikuntaa

Kangasalle perustettiin diabetesryhmän lisäksi syksyllä miesten ryhmä, joka kokoontuu kuukauden ensimmäisenä torstaina Kangasalan kirjastossa. Diabeteskerhoja kokoontuu kerran kuussa myös Pälkäneen Pirtillä sekä Luopioisissa Mikkolan Navetalla. Lisäksi Kuhmalahdella toimii oma kerhonsa.

Vertaisryhmissä käydään läpi ajankohtaisia aiheita; mittarin toimintaa, keskustellaan lääkkeistä ja tämän lisäksi käy vierailijoita, kuten hammashoitaja ja diabeteshoitaja. Monelle tärkeintä on päästä keskustelemaan muiden diabeetikoiden kanssa ja saada vertaistukea.

Nyt kaivattaisi 1 tyypin diabetesryhmää. Tällä hetkellä sekä 1 että 2 tyypit kokoontuvat samassa ryhmässä.

– Kun ryhmälle vain löytyisi vetäjä, sellainen voitaisi perustaa, Kortesmaa kuuluttaa.

Tampereelta löytyy 23 erilaista diabetesryhmää ja myös pelkästään tyyppiä 1 sairastaville, diabeetikon läheisille sekä esimerkiksi lihavuusleikatuille.

Syksystä lähtien Diabetesyhdistys on tarjonnut Kangasalla vesijumppaa sekä fysioterapeutin ohjaamaa kuntosaliharjoittelua.

 

Jalkojenhoito on tärkeää, koska tuntoaistimus voi olla heikentynyt. Jalat tulee tarkastaa säännöllisesti ja hoitaa huolella, Tampereen Diabetesyhdistyksen kangasalalainen puheenjohtaja Erja Kortesmaa kertoo.

Ei poppakonsteja

– Taudinkulku on yksilöllistä. Ei voi lainkaan ennustaa, miten tauti kullakin etenee, Kortesmaa mainitsee.

Toisille hoito on helppoa, toisten täytyy tehdä enemmän töitä. Kortesmaa korostaa, että tyypin 1 ja 2 diabetes ovat täysin erilaiset.

– Tyypin 1 diabeetikko joutuu jatkuvasti muistamaan verensokerit. Tyypin 2 diabetesta voi lääkehoidon lisäksi hoitaa terveellisillä elintavoilla.

Jos ei hoida verensokereitaan, on riski saada liitännäissairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia. Hoidon tavoitteena on mahdollisimman normaalit verensokeriarvot.

– Poppakonsteja ei tarvita. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta sekä tupakoinnin välttäminen auttavat. Kakkostyyppiä voi ehkäistä tiettyyn rajaan saakka, Kortesmaa kannustaa.

Diabetesta sairastaa Suomessa piilevänä arviolta 150 000 ihmistä. Pitämällä ruokavalion terveellisenä ja liikkumalla tai lisäämällä hieman liikuntaa voi itse vaikuttaa tulevaisuuteensa ja sairastumiseensa.

Diabetes

  • Diabetes tarkoittaa ryhmää aineenvaihdunnan sairauksia.
  • Vanhalta nimeltään sokeritauti.
  • Diabeteksessa kertyy liikaa sokeria vereen. Koholla oleva verensokeri voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa monia kudoksia.
  • Tyypilliset oireet ovat virtsanerityksen lisääntyminen, jano, tahaton laihtuminen sekä väsymys.
  • Diabetesta sairastaa noin 500 000 suomalaista, joista noin 150 000 tietämättään.
  • Diabetes jaetaan 1 ja 2 tyyppeihin, jotka ovat sairauden päämuodot. Muita muotoja ovat raskausdiabetes sekä harvinaisemmat muodot kuten MODY sekä LADA.
  • Tyypin 1 diabeteksessa haiman insuliinia tuottavat solut tuhoutuvat, eikä sitä voi mitenkään ehkäistä. Tyypin 2 diabeteksessa omaa insuliinituotantoa on, mutta sen vaikutus on heikentynyt tai sitä ei erity riittävästi tarpeeseen nähden.
  • 2 tyyppiin sairastumista voi ehkäistä sekä liitännäissairauksiin sairastumista voi välttää monipuolisella, terveellisellä ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla sekä välttämällä tupakointia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?