Riistaonnettomuusmerkki: Onnettomuuspaikan merkintä helpottaa turmaeläimen jäljille lähtevien metsästäjien tehtävää

Kauris- ja peurakolareita paljon

Jari Salminen ja Heta lähtevät usein turmaeläinten jäljille.

Kauriita ja peuroja on ollut tänä talvena runsaasti liikkeellä. Pälkäneen ja Luopioisten riistanhoitoyhdistyksen alueella on sattunut tammikuussa kuusi hirvi-, kauris- ja peurakolaria.

Pahimpia paikkoja ovat Lahdentie Iltasmäen ja Laitikkalan välillä, Aitoontie Lahdentieltä Holjaan ja Sappeentie Aitoontieltä Sappeen risteykseen saakka. Liikenne näillä tieosuuksilla on vilkasta Sappeen laskettelukeskuksen ansiosta.

Erityisen varovainen ratin takana kannattaa olla ilta- ja aamuhämärissä, jolloin hirvet, kauriit ja peurat liikkuvat vilkkaimmin.

Törmäys kauriin tai peuran kanssa ei yleensä aiheuta peltivaurioita kummempia vahinkoja autolle tai autoilijalle. Eläin sen sijaan loukkaantuu usein pahasti. Sen vuoksi matkaa ei saa jatkaa, ennen kuin on ilmoittanut kolarista hätänumeroon.

– Hätäkeskus ottaa yhteyttä poliisiin, joka soittaa autoilijalle ja antaa lisäohjeita. Matkaa voi jatkaa, kun saa poliisilta luvan lähteä, Jari Salminen sanoo.

Hän kuuluu paikallisten metsämiesten rinkiin, joka käy jäljittämässä ja tarvittaessa lopettamassa loukkaantuneita turmaeläimiä.

– Poliisi ei enää lähde hirvi-, kauris- tai peurakolaripaikoille, jos ei ole tapahtunut henkilövahinkoja, vaan paikalle hälytetään suurriistavirka-apuryhmä. Meitä on ringissä kolme miestä, ja poliisin puhelu kiertää luurista toiseen niin kauan kunnes joku vastaa, Salminen kertoo.

Vahingoittuneita eläimiä jäljittävät ryhmät kootaan paikallisista metsästysseuroista. Etsijöiden tehtävää helpottaa olennaisesti kolaripaikan merkitseminen kunnolla.

– Pimeästä metsästä on melkein mahdoton lähteä hakemaan jalkansa katkaissutta kaurista, jos ei ole muuta tietoa kuin että kolari sattui Silmon ja Holjan risteysten välillä, Salminen sanoo.

Ruotsissa riistaonnettomuusmerkki on varoituskolmion tapaan pakollinen varuste autossa. Onnettomuuspaikalle jätetyn merkin ansiosta metsästäjät ja koirat pääsevät heti eläimen jäljille.

Suomessakin riistaonnettomuusmerkin voi tulostaa netistä. Tapahtumapaikan voi ilmoittaa myös älypuhelimeen ladattavalla maksuttomalla 112 Suomi -sovelluksella, josta löytyy lisätietoa osoitteesta digia.com/112suomi.

Autoilijalla on oikeus lopettaa onnettomuudessa vahingoittunut eläin – jos pystyy. Eläimen voi siirtää tien sivuun, mutta tutuille metsämieskavereille ei pidä lähteä soittelemaan, vaan poliisi hälyttää paikalle suurriistavirka-apuryhmän.

– Sellaistakin on tapahtunut, että paikalle tulee pakettiauto, johon ruho nostetaan kyytiin. Kyse on varkaudesta, sillä kolarieläimet kuuluvat riistanhoitoyhdistykselle korvauksena siitä, että ne käyvät korjaamassa turmaeläimiä pois, Jari Salminen kertoo.

Peura- ja kaurisonnettomuuksia on sattunut tammikuussa punaisella merkityillä Lahdentien, Aitoontien ja Sappeentien osuuksilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?