Metsästysvuokrasopimuksista

Metsästykseen tarvitaan aina maanomistajan lupa, se ei ole jokamiehenoikeus. Käytännössä metsästysseurat tekevät maanomistajien kanssa metsästysvuokrasopimuksen, jossa sovitaan metsästysalueesta ja sopimuksen ehdoista.

Maanomistajan antaessa maansa metsästysalueeksi hän on se, joka voi sanella ehtonsa: koskeeko metsästys pienriistaa, hirvieläimiä vai molempia. Yleinen tapa on, että metsästysvuokrasopimukset ovat vastikkeettomia, alueista ei siis makseta vuokraa maanomistajille.

Metsästysvuokrasopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen.

Maanomistajien tulisi olla erittäin tarkkoja määräaikaisia metsästysvuokrasopimuksia tehdessään, sillä ne saattavat joskus ulottua jopa sukupolven yli.

Kannattaa kyseenalaistaa määräaikaista sopimusta ehdottavan vuokralaisen tarkoitus. Miksi halutaan tehdä vuokrasopimus esimerkiksi 50 vuodeksi? Miksi sopimusta ei ehdoteta toistaiseksi voimassa olevaksi, jolloin se periaatteessa on voimassa vaikka sata vuotta, mikäli vuokralainen käyttäytyy asianmukaisesti sopimusta, sääntöjä ja lakeja noudattaen, eikä vuokranantajalla ole syytä purkaa sopimusta?

Kohtuullisin ja maanomistajalle reiluin sopimus on tietenkin toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.

Metsästyslain 13 § mukaan toistaiseksi tehty vuokrasopimus voidaan irtisanoa milloin tahansa ja se päättyy irtisanomisen johdosta, kun irtisanomisaika on kulunut.

Jos irtisanomisajasta ei ole muuta sovittu ja sopimus irtisanotaan viimeistään kuusi kuukautta ennen metsästysvuoden loppua, vuokrasuhde päättyy saman metsästysvuoden viimeisenä päivänä. Muussa tapauksessa vuokrasuhde päättyy irtisanomisvuotta seuraavan metsästysvuoden viimeisenä päivänä.

Mikä tai millainen metsästysseura edes haluaisi pitää maanomistajan maita vuokralla vasten maanomistajan tahtoa?

Suomalaisten lakien ja meidän oikeustajumme mukaan omistaja määrää omaisuudestaan, eikä sen hallintaa voi kukaan väkisin viedä. Tämä koskee myös metsästysoikeutta.

Vastikkeettomat metsästysvuokrasopimukset, olivatpa ne sitten määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia, voidaan kuitenkin purkaa tai irtisanoa.

Suomalaiselle oikeusjärjestelmälle tyypillinen piirre on se, että heikompaa osapuolta suojellaan. Sopimus ei ole riitautettuna lainvoimainen, mikäli se ei ole kohtuullinen.

On selvää, että vuosiksi eteenpäin tehdyt, määräaikaiset, vastikkeettomat vuokrasopimukset voidaan purkaa tai irtisanoa.

 

Mutatis Mutandis

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?