Moderneja ikoneja Puolasta, Skotlannista, Ukrainasta ja Suomesta

Pikonlinnassa sijaitsevan Galleria Art Villa Armaan helmi-maaliskuun näyttelyssä on esillä Suomessa aikaisemmin näkemättömiä moderneja ikoneja. Ikonin kuvakieli kohtaa luterilaisen kuvamaailman ja nykytaiteen lähestymistavat.

Näyttelyn ikonit ovat suurimmaksi osaksi puolalaisten ja ukrainalaisten ammattimaisten ikonimaalareiden tuoreita teoksia. Esillä on lisäksi Enonkosken kansainvälisen ikonityöpajan tuotokset kesältä 2016 sekä siihen osallistuneiden taiteilijoiden aikaisempia teoksia. Enonkosken luterilaisessa luostarissa järjestettiin elokuussa 2016 ensimmäinen kansainvälinen ikonityöpaja, jota olivat vetämässä ammattimaiset ikonimaalarit Puolasta ja Skotlannista. Pieni joukko työskenteli kymmenen päivää teemalla ”Lutheran icon”.

Työpaja pyrki lähestymään taiteen keinoin reformaation juhlavuotta ja kuvan merkitystä. Työpajan vetäjillä oli jo aikaisempaa pitkäaikaista kokemusta perinteisen ikonin ja modernin kuvakielen yhdistelemisestä. Taide on yksi keino tehdä näkyväksi hengellistä etsintää. Nykyajan ihminen pyrkii sanoittamaan hengellistä kokemustaan eri keinoin. Tuo kokemus on harvoin sanoin selitettävissä tai järjellä ymmärrettävissä.

Armo -Grace – Łaska – Modernit ikonit Puolasta, Skotlannista, Ukrainasta ja Suomesta. 5.2.-31.3. Galleria Art Villa Armas, Armas Branderin katu 8, Kangasala.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?