Säilölumi: Sappee odottaa eristetekniikan kehittymistä, jotta talven lumia voitaisiin säilöä seuraavaa vuotta varten

Hiihto siirtyy säilö- ja tykkilumelle

Jouko Poukkanen toivoo, että säilölumelle löytyisi purua ja turvetta parempi eriste, jonka alla lumimassat voidaan säilyttää kesän yli.

Kesät ja talvet saapuvat nykyisin etuajassa. Parhaat kesäkelit ovat monesti huhti–toukokuussa. Sen jälkeen kunnon helteitä saadaan odotella loppukesään saakka.

Talven napakimmat pakkasjaksot ja sankimmat lumisateet puolestaan on monena vuonna saatu jo marraskuulla. Sen jälkeen ladut ja luistinradat sulavat ja hyvään vauhtiin saatu talviliikuntakausi katkeaa.

Lauhat talvet ovat palauttaneet kunniaan tekojäät, joiden rakentaminen jäi pitkään jäähallibuumin jalkoihin. Ulkojäillä pääsee harrastamaan muutenkin kuin seurojen ohjatuissa harjoituksissa. Esimerkiksi Pälkäneen Haanloukkaan kaukalossa käydään tähtitaivaan alla monenlaisia höntsäpelejä. Ne vetävät innokkaita kiekkoilijoita naapurikaupungeistakin muun muassa joulun aikaan, kun monet hallit ovat kiinni ja harjoitukset tauolla.

Myös hiihtokaudet tahtovat jäädä lyhyiksi ja katkonaisiksi. Siksi monissa kaupungeissa tehdään säilö- ja tykkilumilatuja, joita on aiemmin talkoiltu lähinnä huippuhiihdon tarpeisiin. Kehnot lumitalvet ovat tekemässä niistä kaiken kansan suorituspaikkoja: jos eteläisessä Suomessa halutaan harrastaa talvilajeja, lumi on tehtävä syksyn pakkasjaksolla tai säilöttävä kesän ajaksi kasalla.

 

Toiveissa parempi eriste

Rinteissä tarvittavat lumimassat tykitetään alkutalven pakkasilla.

Laskettelukeskuksissa on totuttu tehtailemaan lunta. Rinteiden lumitilanne ei ole enää aikoihin ollut kiinni siitä, saadaanko taivaalta luonnonlunta. Alkutalven pakkasjaksot pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti, ja siksi Sappeessa on satsattu uuteen lumetuskapasiteettiin ja -tekniikkaan.

Tänä vuonna suuri osa rinteistä saatiin käyttöön jo marraskuun puolivälissä. Tykkilumen kiderakenne on sellainen, että se kestää luonnonlunta paremmin lauhat säät ja vesisateet. Niinpä Sappeessa lasketaan taukoamatta kevääseen saakka, vaikka lämpimät jaksot veisivät välillä lumen luonnosta. Keväisessä auringonpaisteessa lumen sulamista hidastaa myös se, että rinteet ovat pohjoispuolella.

Sappeessa on seurattu kiinnostuksella säilölumikokeiluja. Rukan kausi aloitettiin syksyllä ensimmäistä kertaa säilölumella. Edelliskeväänä kasalle työnnetyt lumet levitettiin rinteisiin lokakuussa, kun lämpötila painui pakkaselle. Ensi syksynä säilölumen avulla varmistetaan, että pujottelun maailmancup voidaan käynnistää Levillä ja kausi saadaan käyntiin jo syyslomien aikaan.

– Uskon, että ensi vuonna Lapissa on jo useampia säilölumirinteitä, Sappeen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen sanoo.

Sappee ei ole vielä lähdössä lumen säilömiseen, vaan toiveissa on, että avuksi löytyisi uutta teknologiaa.

– Puru ja turve tahtovat jäädä kiinni lumeen. Lisäksi tuuli levittää ja sateet huuhtovat purua ympäriinsä. Siksi on haettu korvaavaa vaihtoehtoa eristekerrokseksi. Olin eristevalmistajiin yhteydessä jo kymmenen vuotta sitten, mutta vielä silloin teollisuus ei nähnyt tätä tukevaisuuden alana, Poukkanen kertoo.

Nyt kehitysprojekteja lienee käynnissä, sillä ongelma on globaali. Talvet ovat käyneet epävakaisemmiksi muissakin talviurheilumaissa.

Lumen säilöminen olisi myös ekologista. Jos sen turvin saataisiin syksyllä lähirinteet auki, lumen perässä ei tarvitsisi lähteä jäätiköille.

Purun alle säilötystä lumesta 25–30 prosenttia sulaa kesän aikana. Hävikki pienenee ikiroudan ansiosta: ympäri vuoden paikallaan olevan lumipatjan alla maa jäätyy, ja sen ansiosta lumikasa pysyy kylmänä kesähelteilläkin.

– Sappeessa saataisiin riittävä määrä säilölunta, kun Päärinne lumetettaisiin hieman vahvemmin. Keväällä sen sekä parkin lumet työnnettäisiin muutamalle kasalle. Ja syksyllä, kun pakkaset alkavat, kasat levitettäisiin takaisin, Poukkanen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?