MM-mitalisti: Tintti Mikkonen avaa toisen kisavuotensa ensi viikolla

Yleisö tuo tankotanssijalle lisävoimaa

Tällainen ”nosto” lasketaan yhdeksi pakolliseksi voimaliikkeeksi tankotanssisuorituksessa. Kuva Tintti Mikkosen ohjelmasta Firenzen MM-kilpailuissa.

Tankotanssissa kilpailusuoritus kestää kolmesta minuutista ja viidestäkymmenestä sekunnista neljään minuuttiin. Sopii kokeilla temppuilua tangon varassa tuon aikaa, kun vielä täytyy samanaikaisesti pitää ilme miellyttävänä katsojiin päin, vaikka liikkuminen olisi kuinka rankkaa.

– Esiintymiskokemukseni tanssissa ja tulishown vetämisessä on ollut hyödyksi tankotanssissakin. Pääsenkin parhaaseen suoritukseeni nimenomaan kilpa-areenalla. Yleisö tuo minulle adrenaliinia ja sitä kautta lisäpotkua, kangasalalainen tankotanssija Tintti Mikkonen kuvailee.

Toimeentulonsa lähinnä yhden naisen tulishow-esityksistä hankkiva Mikkonen hurahti muutama vuosi sitten tankotanssiin oikein kunnolla. Esiintymisiä on takana lukuisia, ja tämän vuoden aluksi hän suoritti lajissa tuomarikurssin. Opetustöitä tankotanssin parissa Mikkonen tekee vähintään kuusi tuntia viikossa.

Oma kilpailu-ura käynnistyi vuosi sitten. Kangasalalaisnainen osallistui ensin SM-kilpailuihin ja sijoittui kovasta jännityksestä huolimatta komeasti hopealle +40-sarjassa.

– Suomen kisoissa ei ole vielä erikseen 50 vuotta täyttäneiden sarjaa. Sitä ei ollut Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissakaan, joissa niin ikään tulin nelikymppisissä toiseksi, Mikkonen kertoo.

Jo viime kevätkaudella Mikkosella oli myös MM-karsinnat Unkarissa. Hän eteni Lontooseen MM:iin ja sijoittui +50-sarjassa viidenneksi. Syksyllä olivat ohjelmassa toiset maailmanmestaruuskilpailut saman vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että maailmalla on tankotanssissa kaksi eri lajiliittoa.

Mikkonen kävi molemmat MM:t. Jälkimmäiset skabat olivat joulukuussa Firenzessä. Kotiin tuomisina oli loistava hopeasijoitus.

– Sain tehdyksi varsin puhtaan suorituksen. Säännöt lajissa ovat todella tiukat ja yksityiskohtaiset. Lisäksi kahden eri liiton kisasäännöt eroavat hieman toisistaan. Onneksi olin perehtynyt niihin tarkasti, niin ei tullut kovin paljon mitään turhia pistemenetyksiä. Voitto meidän sarjassamme meni Meksikoon, Mikkonen sanoo.

 

Voimaa ja ilmaisua

Kilpalavalla on kaksi tankoa. Toinen on pyörivä ja toinen staattinen. Kumpaakin täytyy käyttää suorituksen aikana.

Koreografian tulee sisältää muun muassa tietty määrä niin sanottuja voimaliikkeitä. Ilmaisullisuus pitää hallita, ja tekniseen osaamiseen kuuluvat myös esimerkiksi käsien ja nilkkojen oikeat asennot.

– Lattiapintaakin täytyy käyttää hyväksi tietyssä määrin. Koko ajan tulee tietenkin myös näyttää urheilulliselta ja mahdollisimman karismaattiselta, Mikkonen mainitsee.

– Koreografiassa kannattaa korostaa parhaita puoliaan. Kilpailusuoritus on joka kerta myös melkoinen psyykkinen testi.

Mikkoselle tuo testi tulee seuraavan kerran vastaan ensi viikon lauantaina eli 18. päivänä helmikuuta. Tuolloin kisataan SM-karsinnat Tampereella Pirkkahallissa. Kilpailuun Mikkonen valmistautuu harjoittelemalla ohjelmaansa kolmena päivänä viikossa.

– Yhden treenin aikana kisaohjelman pystyy vetämään tosissaan läpi enintään neljä kertaa. Käyn lisäksi kuntosalilla ja joskus uimassa. Joka aamu teen kehonhuoltojumpan kotona.

– Tankotanssin lajiharjoittelu on yläkroppavoittoista, joten kuntosalilla teen sitten enemmän jalkatreeniä. Venyttely on tärkeää, sillä kilpailuissa notkeuden tulee olla ihan maksimissaan.

 

Florida mielessä

Mikkosella on tapana tehdä tietyt asiat niin treenin aluksi kuin kilpalavalle astellessaankin aina samalla tavalla. Rutiinit ovat omiaan saamaan aikaan parhaan mahdollisen suoritusfiiliksen.

– Rutiiniin kuuluu myös se, että en kisoissa koskaan katso kilpakumppanieni esityksiä enkä halua kuulla heidän pistemääriään, hän toteaa.

Kun kevättalven kilpailut kotimaassa ovat ohi, Mikkonen ottaa tähtäimeen ensin Pohjoismaiden mestaruuskisat ja sitten joulukuiset maailmanmestaruusmittelöt Floridassa.

Kisamatkoihin uppoavat kustannukset menevät täysin omasta lompakosta, mutta silti tankotanssijatar elättelee myös ajatusta Unkarissa pidettäviin EM-kilpailuihin osallistumisesta.

– Jatkossakin keskityn tähän sport-puolen tankotanssiin. Lisäksihän kilpailuja on alkanut olla art- ja pole-teatteri-tyyleissä, Mikkonen sanoo.

Tankotanssi on harrastuksena yleistynyt viime vuosina voimakkaasti, ja kilpailutoimintakin on saatu kunnolla vauhtiin. Taannoinhan vielä oli se tilanne, että kun Henriikka Roo voitti SM-kullan, hän sai pitää ykköstilaa automaattisesti useamman vuoden, koska kisoja ei järjestetty likikään vuosittain.

– Uusille harrastajille voin sanoa, että tärkeintä on into harjoittelua kohtaan. Tämä on laji, jossa sinnikkyys palkitaan.

Tankotanssija Tintti Mikkosella on joulukuisista Firenzen MM-kilpailuista plakkarissa hopeamitali. Tänä vuonnakin hän tähtää maailmanmestaruuskisoihin. Tällä kertaa ne pidetään Floridassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?