Esirivi: Piia Henttinen piti Suomen ensimmäisen ruoskatanssikurssin

Ruoska viuhui rytmissä

Piagrina kehittää ruoskatanssia rakkaudesta lajin haasteellisuuteen.

– Kyllä kädessä tuntuu ja muutenkin tämä oli aika tehokasta liikuntaa, kangasalalainen Julia Saviranta huokaa kaksituntisen kurssin jälkeen.

Hän on yksi seitsemästä Suomen ensimmäisen ruoskatanssikurssin osallistujasta. Kurssi pidettiin sunnuntaina Kangasalan lukion liikuntasalissa.

– Tämä on hyvä paikka tälle lajille, sillä tässä tarvitaan tilaa, kurssin vetäjä, Ruutanassa asuva Piia Henttinen, taiteilijanimeltään Pia Eveliina/Piagrina kiittelee.

Kaksimetrisillä ruoskilla viuhtova ryhmä onkin kunnioittava näky. Osaan liikkeistä kuuluu myös äänen tuottaminen ruoskalla, joten salissa kuuluu ajoittain melkoinen pauke.

Kurssin lopuksi osallistujat rullaavat sanomalehteä ja kiinnittävät rullat tuoleihin. Tarkoitus on yrittää katkaista rullaa ruoskalla. Rullat taittuvat ja kaatuvat iskujen voimasta.

Huipennukseksi on vuorossa ruusujen katkaisua. Ruusut katkeavat sanomalehtiä helpommin ja terälehdet leijailevat pitkin salin lattiaa.

Ruoskat päätyvät Henttisen kassiin ja kurssin päätyttyä niiden sijaan viuhuu lattiaharja. Tyytyväisen näköiset kurssilaiset kiittelevät ohjaajaa ja toivovat saavansa tietoa mahdollisesta jatkokurssista.

Pisimmän matkan takaa kurssille saapui nainen, jonka taiteilijanimi on Miss Lola Rabbit. Hän harrastaa burleskia ja toivoo ruoskatanssista lisäväriä suunnittelemiinsa esityksiin.

– Tämä on hyvin näyttävä laji, siksi haluan oppia tätä ja fuusioida tätä muiden tanssien kanssa, nainen kertoo.

 

Uusi laji syntyi yhdistämällä

Julia Saviranta onnistui katkaisemaan ruusun ruoskalla.

Piia Henttinen alias Piagrina innostui kehittämään ruoskatanssia nähtyään Circus Cabaret Cub -tapahtuman esitykset Tampereella. Tapahtuman juontaja, komedienne Angela Wand teki omaa showtansa juontojen yhteydessä.

– Hän teki yhden kohdan esityksestään ruoskien kanssa ja se kolahti minuun heti, Piagrina kertoo.

Hän alkoi etsiä tietoa internetistä ja löysi lopulta videoita Youtubesta ja tarviketoimittajia Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Sveitsistä.

– Katselin videoita ja opettelin ruoskan käsittelyä niiden avulla. Harjoittelin todella paljon, ennen kuin sain ensimmäiset onnistumiseni oikeaoppisessa ruoskan pamauttelussa.

Piagrina on tanssinut neljävuotiaasta saakka. Ensin hänen lajeinaan olivat baletti ja hiphop.

Sastamalassa lavasterakentajan ja Tampereella Suomen teatteriopistossa näyttelijäntyön perus- ja jatkolinjan koulutukset käynyt nainen opiskeli vuoden ajan täyspäiväisesti tanssia Etelä-Pohjanmaan opistossa Ilmajoella.

Nykyisin Piia Henttinen tekee töitä Mobilian Autokylässä sekä pitää tankotanssikursseja Kulttuuriosuuskunta Terän kautta.

Tankotanssin ja ruoskatanssin lisäksi Piagrinan vahvuuksiin kuuluu tuoliakrobatia.

Ruoskatanssiesiintyminen Talent-kilpailussa viime syksynä toi hänelle paljon ihailijoita, vaikkei menestystä tullutkaan.

– Tämä laji on minullekin uusi, olen harjoitellut ruoskatanssia vasta vuoden verran, Piagrina kertoo.

Piagrinan oma ruoskatanssi on kehittynyt hänen tanssijataustansa ja Youtubesta opettelemiensa liikkeiden kautta.

 

Rakkaudesta lajin haasteellisuuteen

Ruoskatanssissa yhdistetään tanssia ja ruoskan käsittelyn eri elementtejä.

– Oikeaa ja väärä tyyliä ei taide-esityksissä ole, mutta ruoskankäsittelykilpailuissa on osattava tietyt jutut, Piia Henttinen sanoo.

Ruoskankäsittelyn kilpailuja järjestetään joissakin maissa ja suurimmat mestaruuskisat ovat Australiassa.

Suomessa tiettävästi on Whip crackingin eli napauttelun harrastajia jonkin verran. Ruoskatanssia Piagrina ei tiedä kenenkään muun harrastavan.

– Joillekin ruoskatanssista tulee mieleen yökerhot ja dominointi, mutta minulle tämä on ihan muuta, Piagrina tokaisee.

Nykyisin ihmiset jo ymmärtävät tankotanssin haasteellisena urheilulajina. Samaa arvostusta Piagrina toivoo ruoskatanssille. Hänelle laji on kiinnostava nimenomaan haasteellisuutensa vuoksi.

Piagrina toivoo pääsevänsä matkalle Australiaan, jossa ruoskan käsittely on varsinainen urheilulaji. Siellä kilpaillaan eri sarjoissa: tähtäys eli targeting, pamausäänen tuottaminen eli cracking ja esineiden kaappaus eli wrapping. Lisäksi on olemassa freestyle eli vapaa tyyli.

– Sikäläiset ruoskat tehdään kengurunnahasta, joka on todella kestävää.

 

Cowboy-kulttuuri kiinnostaa

Matkat ulkomaille ovat kalliita eikä Piagrinalla toistaiseksi ole sponsoreita. Ruoskatkin ovat varsin hintavia. Hän haluaa kuitenkin satsata kehittyäkseen, rakkaudesta lajiin.

Harjoitusruoskat valmistetaan paracordista eli nylonista, joten ne ovat paljon nahkaruoskia keveämpiä. Nahkaruoskia valmistetaan useimmiten lehmän- tai härännahasta.

Ruoskat ovat pääosin noin kaksimetrisiä, mutta mittaan lasketaan vain punottu osuus. Sen lisäksi tulee ruoskan ohut loppupää.

Piagrinalla on tällä hetkellä yhdeksän ruoskaa, neljä paria ja yksi yksinäinen.

– Tanssiessani käytän usein ruoskia pareittain.

Hän tilaa ruoskansa nykyisin sveitsiläiseltä valmistajalta, jolta hän on saanut myös paljon hyviä neuvoja.

Ruoskankäsittelyn lisäksi Piagrinaa kiinnostaa myös cowboy-kulttuuri sekä hevosten kouluttaminen tekemään erialaisia temppuja.

– Olin aikoinaan Yhdysvalloissa 4H-järjestön IFYE-vaihdossa ja siellä sain tutustua cowboy-kulttuuriin, lapsuudessaan hevostyttönä toiminut Piia Henttinen muistelee.

Virginiassa hän sai kokeilla muun muassa satulan päällä seisomista ja muita satulassa tehtäviä temppuja.

 

Turvallisuus ennen kaikkea

– Väärissä ja huolimattomissa käsissä tämä olisi todella vaarallinen harrastus, Piia Henttinen painottaa.

Hän käyttää aina treenatessaan suojalaseja ja kurssillakin osallistujilla on suojalasit päässä.

– Ruoskan osuminen silmään voi sokeuttaa, Piagrina toteaa.

Jälkiä ja arpia ruoskan kanssa harjoittelu on tuottanut hänellekin, mutta mitään pahempaa ei ole onneksi sattunut.

– Tämä väline on haasteellinen ja pidän tästä juuri siksi. Jotkut kurssilaiset sanoivat, että heille ruoskan kanssa toimimisesta tulee vallan tunne. Itselleni se ei ole päällimmäinen ajatus, Piagrina sanoo.

Hänen tavoitteenaan on kehittää ruoskatanssia ja tehdä lajista ihmisille hyvä harrastus.

– Haluan lisää tietoa ja taitoa itselleni ja sitä minun on haettava ulkomailta. Omaa tyyliäni pystyn aina luomaan, mutta on tiettyjä teknisiä juttuja, joita haluan oppia lisää. Minulla on vielä paljon tehtävää tällä saralla.

Piagrina järjestää todennäköisesti toisenkin ruoskatanssikurssin tänä keväänä. Lisäksi suunnitteilla on myös jatkokurssi.

Piia Henttisen alias Piagrinan pitämällä Suomen ensimmäisellä ruoskatanssikurssilla oli seitsemän osallistujaa. Laji vaatii turvallisuuden vuoksi paljon tilaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?