Syö kukkamaasi siistiksi

Muutama vuosikymmen sitten koululaisen kevään kohokohta olivat tahmaiset koivun silmut, joita viskattiin hyppysellinen suuhun ja mällytettiin kuin purukumia. Entä muistatko, miten kirpeän suolaiselta maistuivat ketunleivän lehdet hikisen pesäpallo-ottelun jälkeen?

Jotkut harvat käyttivät rikkaruohoja myös ruokien maustamiseen, mutta kasvatetut salaatit ja yrtit valtasivat yhä useamman ruokalautasen. Sitten lähiruoka nousi kulinarismin huipulle ja rikkaruohoista tuli gourmet-ravintolakelpoisia kun niitä alettiin kutsua villivihanneksiksi ja -yrteiksi.

Mutta voiko kukkamaassa rehottavat voikukat ihan oikeasti syödä? Entä horsman versot parsan korvikkeena?

– Kyllä voi syödä ja paljon muitakin villivihanneksia ja -yrttejä, vakuuttaa Nina Hietanen, joka opiskelee luonto- ja ympäristöneuvojaksi.

Nina, Sappeen kylän vapaa-ajanasukas, kantaa kortensa kylän rientojen kekoon luennoimalla villivihanneksista ja -yrteistä Sappeen koululla sunnuntaina 19.2. kello 14. Lisäksi hän kertoo yrttipuutarhan perustamisesta ja antaa ohjeita sekä villi- että viljeltyjen yrttien monipuoliseen hyödyntämiseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?