Muutama vuosikymmen sitten koululaisen kevään kohokohta olivat tahmaiset koivun silmut, joita viskattiin hyppysellinen suuhun ja mällytettiin kuin purukumia. Entä muistatko, miten kirpeän suolaiselta maistuivat ketunleivän lehdet hikisen pesäpallo-ottelun jälkeen?
Jotkut harvat käyttivät rikkaruohoja myös ruokien maustamiseen, mutta kasvatetut salaatit ja yrtit valtasivat yhä useamman ruokalautasen. Sitten lähiruoka nousi kulinarismin huipulle ja rikkaruohoista tuli gourmet-ravintolakelpoisia kun niitä alettiin kutsua villivihanneksiksi ja -yrteiksi.
Mutta voiko kukkamaassa rehottavat voikukat ihan oikeasti syödä? Entä horsman versot parsan korvikkeena?
– Kyllä voi syödä ja paljon muitakin villivihanneksia ja -yrttejä, vakuuttaa Nina Hietanen, joka opiskelee luonto- ja ympäristöneuvojaksi.
Nina, Sappeen kylän vapaa-ajanasukas, kantaa kortensa kylän rientojen kekoon luennoimalla villivihanneksista ja -yrteistä Sappeen koululla sunnuntaina 19.2. kello 14. Lisäksi hän kertoo yrttipuutarhan perustamisesta ja antaa ohjeita sekä villi- että viljeltyjen yrttien monipuoliseen hyödyntämiseen.