Totuus näkyy lasten silmistä

Mikkolan Navetan helmikuinen dokumenttielokuvien sarja jatkuu tämän viikon lauantaina ajankohtaisella aiheella. Hamy Ramezanin ohjaamassa dokumentissa suomalainen koomikko Ali Jahangiri matkaa Kreikkaan rantautuvien pakolaisten kanssa halki Euroopan. Dokumenttielokuva rakentuu pakolaisten tarinoista ja kohtaamisista, joita uutiskuvat eivät tavoita. Tuntematon pakolainen näyttää toisenlaisen totuuden turvapaikkaa hakevien elämästä. Se ei kerro pakolaisvirrasta, tulvasta tai vyörystä. Se kertoo ihmisyydestä. Dokumentti voitti viime vuonna Tampereen elokuvajuhlilla yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa pääpalkinnon. Se voitti myös kotimaisen kilpailun yleisöpalkinnon.

Tuntematon poika antoi elokuvalle tyylilajin

Dokumenttia kuvattiin vuoden 2015 marraskuussa kolme viikkoa. Ramezan puhuu maagisista hetkistä, joita ilman ei synny hyvää elokuvaa. Yksi näistä maagisista erikoishetkistä loi elokuvan tyylilajin. Lesboksen satamassa, kuvausten alussa, elokuvan tekijän eteen tuli seisomaan pieni meren saarelle tuoma poika. Poika jää elokuvassa nimettömäksi, mutta hänen roolinsa on iso. Viimeinen pitkä kohtaus on pelkästään tätä poikaa. Kamera katsoo poikaa, poika kameraa.

Tuntematon pakolainen piti tehdä aivan toisin. Jahangirin ja Ramezanin piti soluttautua pakolaisryhmään Kreikassa, elokuvan piti kertoa byrokratiasta ja siitä miten ihmisiä kohdellaan. Ideasta luovuttiin ja keskiöön nousivat ihmiset. Kamera seuraa Eurooppaan tulijoiden matkaa Lesboksen saarelta Suomeen Ateenan, Makedonian, Serbian, Kroatian, Slovenian, Itävallan ja Saksan kautta. Jahangiri tapaa ja jututtaa väkeä, Ramezan kuvaa.

Eurooppaan pakenevista on kerrottu jo monta kertaa, mutta Ramezan puolustaa omaa elokuvaansa vahvoin sanoin. Toimittajien työstä Ramezanin elokuvan erottaa kokemuksellisuus. Hän haluaa kunnioittaa ihmisiä. Elokuva kertoo kuvattavistaan, ei elokuvan tekijöistä. Siksi esimerkiksi elokuvantekijöiden rajalta käännytystä Serbiasta ei elokuvassa nähdä. Elokuvantekijöitä epäiltiin terroristeiksi Pariisin terrori-iskujen jälkeisenä päivänä.

Lapset ovat elokuvassa keskeisessä osassa. Tai kuten ohjaaja Ramezan asian sanoo: ”Totuus löytyy lasten silmistä, tavasta miten he ovat läsnä.” Eräässä kohtauksessa tytöt pesevät pakolaisleirin kaivolla sukkia ja varpaitaan, leikkivät, puhuvat kauneudesta ja hiustenvärjäämisestä. Ohimennen yksi tytöistä kertoo, miten hänen äitinsä värjäsi hiuksia, mutta nyt äiti on kuollut pommituksessa. ”Minkäs teet”, tyttö sanoo ja pian lapset vilkuttavat kameralle ja hyppäävät ulos kuvasta.

Sekä ohjaaja Hamy Ramezan että dokumentin toinen tekijä Ali Jahangiri pääsivät itse Suomeen 1990-luvulla. Stand-up -koomikko Jahangiri on orientoitunut suomalaiseen yhteiskuntaan niin syvälle, että esiintyy tänä keväänä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Elokuva näyttää hänestä toisen puolen, sillä hän toimii, Ramyzanin sanoin, elokuvan esikokijana.

Tuntematon pakolainen kuuluu Eila Rannan kokoamaan ja juontamaan dokumenttielokuvien sarjaan, joka on toteutettu yhteistyössä Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry:n ja Valkeakoski-opiston kanssa. Ohjaaja Hamy Ramezan on läsnä kertomassa elokuvasta ja keskustelemassa.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>