Tilkkutaitajan posliinimaalausnäyttely: Aune Mattila teki WAG-näyttelyn

Kirjaston kaappi täyttyi posliinimaalauksilla

Aune Mattila lähtee elokuussa jo neljättä kertaa World Art Games -tapahtumaan, joka järjestetään tänä vuonna Kroatiassa. Tapahtumista koostetaan aina katalogi, jossa on kuvat ja tietoa jokaiset osallistuvan taiteilijan töistä.

WAG- eli World Art Games -järjestön jäsenyys on innostanut Aune Mattilaa kokoamaan posliinitöiden näyttelyn kirjaston näyttelytilan kaappiin.

– Olen harrastanut posliinitöitä pitkään, mutta harrastus jäi tilkkutöiden jalkoihin, kun pääsin eläkkeelle. Vielä 90-luvun alkupuolella maalasin jonkin verran. Nykyisin käytän suuren osan ajastani tilkkutöihin, Mattila kertoo.

Esillä on taidokkaasti maalattuja lautasia, koriste-esineitä sekä maisema- ja kuvalaattoja. Näyttely on nähtävänä maaliskuun loppuun saakka.

– Parhaat töistäni olen aikoinaan antanut lahjoiksi, taiteilija pahoittelee.

Näyttelylle tuli tänä keväänä mahdollisuus, kun kirjastonhoitaja toivoi sisääntulossa tyhjänä olevaan kaappiin kaunista katseltavaa. WAG-järjestö kannustaa jäseniään pitämään näyttelyjä. Niinpä Mattila päätti tarttua tilaisuuteen ja kokosi posliinitöistänsä näyttelyn.

Tilkkutöistään paremmin tunnettu Aune Mattila esitteli töitään kirjastossa kahdeksan vuotta sitten täyttäessään 70 vuotta. Uutta näyttelyä ei välttämättä ole näköpiirissä.

– Näyttelyn teossa on niin iso työ ja töille on hankalaa keksiä hienoja nimiä. Mieluummin minä ompelen, Mattila perustelee.

 

WAG-näyttely elokuussa Kroatiassa

Jäsenyys World Art Games -järjestössä on innostanut Aune Mattilaa näyttelyn järjestämisessä.

WAG-järjestöön Aune Mattila haki jäseneksi pälkäneläisen Paul Tiililän kannustuksesta. Nyt järjestön jäseneksi on päässyt jo kolmaskin pälkäneläistaiteilija, Anja Mattila-Tolvanen. Jäseneksi haetaan ja valinnasta päättävät järjestön johtajat, Peter Weisz ja Jasminka Plažević Paunović.

– Järjestö on taidealalla ainoa laatuaan. Se edistää toiminnallaan rauhaa ja kansojen ystävyyttä, Mattila kertoo.

Aune Mattila harrasti aiemmin aktiivisesti posliininmaalausta. Hän on koostanut töistään näyttelyn kirjaston kaappiin.

WAG järjestää vuosittain ison tapahtuman. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 2013 ja jo silloin osallistujia oli satoja taiteilijoita yli 50 maasta eri puolilta maailmaa.

Aune Mattila on ollut mukana kolme kertaa, vuosina 2013, 2015 ja 2016. Tänäkin vuonna hän lähtee elokuussa Kroatiaan ja harkitsee nyt ensimmäistä kertaa posliinityön ottamista mukaan. Jokainen osallistuva taiteilija tuo tapahtumaan kaksi työtään.

Pääosa esiteltävästä taiteesta on maalauksia. Mukana on myös kirjallisuutta, musiikkia, performansseja, lasi- ja posliinitöitä ja veistoksia.

– Tekstiilipuolelta mukana on ollut yksi muotinäytös, maalattua kangasta sekä minun tilkkutöitäni, Mattila kertoo.

Hänen tilkkutöissään on aina mukana itse värjättyjä kankaita, joskus ostokangasta ei ole lainkaan. Kauniit ja taidokkaat työt ovat herättäneet WAG-tapahtumassa kiinnostusta.

– Ihmiset ehkä turtuvat maalauksiin, kun niitä on niin paljon. Minun työni erottuvat joukosta.

WAG tekee joka vuosi tapahtumastaan katalogin. Tänä vuonna Aune Mattilan työt ovat mukana neljättä kertaa. Ehkä mukaan pääsee myös posliinityö.

Omien töidensä lisäksi Mattila vie Kroatiaan Kostian koulun neljäsluokkalaisten töitä.

– Tapahtumassa on mukana lasten taideprojekti. On kunnia saada viedä sinne pälkäneläislasten töitä.

Aune Mattila harrasti aiemmin aktiivisesti posliininmaalausta. Hän on koostanut töistään näyttelyn kirjaston kaappiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?