Vapaaehtoistyö: Pankki antaa satavuotiaalle Suomelle lahjaksi auttavia käsiä

Raha-asioissa maltti on valttia

Rahoituspäällikkö Tero Järvinen opetti päivän ajan raha- ja pankkiasioita Kostian koululaisille. Päivä oli osa hyväntekeväisyystempausta: kaikki osuuspankkilaiset lähtevät itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi yhdeksi päiväksi vapaaehtoistyöhön.

Rahoituspäällikkö Tero Järvinen vietti yhden päivän alakouluopettajana.

Miten raha päätyy tilille? Paljonko Osuuspankissa on rahaa? Rahoituspäällikkö Tero Järvinen ei ehdi kunnolla vastata edelliseen kysymykseen, kun seuraava nelosluokkalainen on jo käsi pystyssä.

– Raha on vaihdon väline. Sitä on paljon helpompi käyttää kuin oravan nahkoja tai vanhoja arvometallista taottuja suuria ja raskaita kolikoita, Tero Järvinen opettaa.

Kostian koulun oppilailla on myös monta rahaan ja pankkeihin liittyvää tarinaa. Koululaiset kertovat varastetuilla pankkikorteilla tehdyistä ostoksista, vanhoista jättikolikoista ja leikatuista seteleistä.

– Pankissa rahat ovat tallessa ja turvassa. Tyynyn alta ne olisi helpompi varastaa. Eikä rahaa kulu niin helposti, kun se on tilillä, Tero Järvinen perustelee pankin etuja.

Hän laskee yhdessä oppilaiden kanssa, miten paljon talletuksille saa korkoa. Koron avulla hillitään rahan arvon laskua suhteessa kallistuviin tuotteisiin ja palveluihin. Lainoista perittävä korko on sen verran talletuksista maksettavaa korkoa suurempi, että pankillekin jää osansa.

Oppilaat miettivät, miten paljon lainaa voi nostaa ja mitä tapahtuu, jos sitä ei maksa takaisin.

– Pankki on varovainen, ja siksi se haluaa lainoille vakuuden. Yleensä se on jotakin kiinteää omaisuutta, esimerkiksi asuntoja, maita tai metsiä, jotka pankki voi myydä ja varmistaa, että se saa rahansa takaisin, Tero Järvinen kertoo.

Pankin myöntämät lainat mahdollistavat monenlaisten hankkeiden toteuttamisen. Pankki pitää yhteiskuntaa käynnissä myös maksuliikenteen avulla. Nykyisin maksuja välitetään bitteinä, eikä rahaa kärrätä holvista toiseen.

Digitaalisuus on myös tuonut oman vaikeutensa rahankäytön harjoitteluun. Korttia käyttelevän elektroninen raha saattaa kulua helpommin kuin konkreettiset setelit ja kolikot.

– Maltti on valttia raha-asioissa. Lainoja tarjoavat pankkien lisäksi muutkin. Lainoja ottaessaan kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä, ettei niitä kerry liikaa, Tero Järvinen sanoo.

 

Osuuspankkilaiset vapaaehtoistyössä

Rahoituspäällikkö kertoi päivän aikana rahasta ja pankeista Kostian koulun nelos-, viitos- ja kuutosluokkalaisille. Etukäteen mietityt teemat laajenivat oppilaiden kysymysten ja kiinnostusten mukaan.

– Koululaiset ovat mahdottoman kiinnostuneita ja tietäväisiä. Yläluokkalaiset selvittivät esimerkiksi inflaation aivan tyhjentävästi, Tero Järvinen hämmästelee.

Päivä koululla oli osa Osuuspankin hyväntekeväisyystempausta. Kaikki 12 000 pankkiryhmän työntekijää käyttävät itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi yhden palkallisen työpäivän valitsemansa hyväntekeväisyyskohteen hyväksi. Pälkäneellä monet osuuspankkilaiset tekevät vapaaehtoispäivänsä Kostiakodilla.

Pankki innostaa muitakin mukaan talkoisiin. Vapaaehtoistyön toriksi on avattu Hiiop-sivusto. Se on kohtaamispaikka, jossa voi kutsua apukäsiä vapaaehtoistoimintaan tai hakea itselle sopivan paikan tehdä vapaaehtoistyötä. OP Ryhmän kehittämän ja ylläpitämän sivuston sisältö lisääntyy sitä mukaa, kun vapaaehtoistoiminnan järjestäjät ottavat sen käyttöönsä.

Lasten, nuorten ja ikäihmisten lisäksi Hiiopin kautta toimitaan myös ympäristön ja eläinten hyväksi. Lisäksi hyvien tekojen foorumin kautta voi tehdä vammais- ja mielenterveystyötä sekä olla torjumassa syrjäytymistä ja köyhyyttä.

Oppilailla riitti kysymyksiä raha- ja pankkiasioista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?