Ambulanssikuljetukset ja sote

Valmisteilla olevan sote-uudistuksen mukaan vaativia leikkauksia suoritettaisiin vain muutamassa sairaalassa. Näin ollen potilaiden matkat sairaaloihin tulevat olemaan joissakin tapauksissa varsin pitkiä, ja ainakin osa kuljetuksia tulee hoidettavaksi ambulansseilla. Potilaan kannalta kuljetus ambulanssissa ei ole mitään suurta juhlaa, sillä tien pienetkin syvennykset, kuopat ja muut esteet, jopa ohitukset ja käännöksetkin, tuntuvat välittömästi potilaan selässä.

Olen itse joutunut kerran olemaan ambulanssin kyydissä Coxasta terveyskeskuksen vuodeosastolle, eikä matka ollut kuin parikymmentä kilometriä, mutta kipulääkityksestä huolimatta matka oli aika tuskainen. Edesmennyt vanha isäni, joka ei pienistä valittanut, joutui tulemaan hyvin sairaana Helsingistä Valkeakoskelle ambulanssissa. Kun kysyin häneltä, miten matka meni, hän vastasi “se oli kauhea”.

Kun tällaiset kokemukset eivät ole mitenkään harvinaisia, toivon todellakin, että sote-uudistuksessa kiinnitettäisiin huomiota myös pidentyvien sairaalamatkojen mukanaan tuomiin pitkiin kuljetuksiin ja ambulanssien mukavuustasoon, jotta potilaat välttyisivät lisäkärsimyksiltä leikkauksista kotiutuessaan.

 Paul Tiililä

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?