Nähdään toisemme: Morjestus ja hymykin torjuvat yksinäisyyttä

Muumilaulut soivat ystävänpäivässä

Arja Marttala toivoi, että Kuhmalahden SPR tavoittaisi uusia toimijoita ja paikallisosasto pysyisi jatkossakin vireänä.

Omaishoitajien tuki- ja ystävätoimintaa SPR:n Hämeen piirissä kehittävä Marjo Lehtinen kiitti jokaista ystävänä toimivaa.

– Jokainen tarvitsee jonkun, joka kuuntelee ja on läsnä, omaishoitajien tuki- ja ystävätoimintaa SPR:n Hämeen piirissä kehittävä Marjo Lehtinen sanoo.

SPR organisoi ystävätoimintaa, mutta se voi olla vielä vapaamuotoisempaa ja jokapäiväisempää.

– Maalaisraitilla osataan morjestaa, tervehtiä ja jopa hymyillä, vaikkei vastaantulijaa edes tunnettaisi, Kuhmalahden SPR:n puheenjohtajana ja ystävätoiminnan yhteyshenkilönä toimiva Arja Marttala kiittelee.

Kuhmalahdella SPR torjuu yksinäisyyttä tiiviissä yhteistyössä seurakunnan kanssa. Sunnuntaisen ystävänpäivätapahtuman järjestelyissä oli niiden lisäksi mukana myös paikallisen Lions-klubin iskujoukko. Ystävänpäivän teemana oli ”Nähdään toisemme”.

Ystävänpäivän laskiaisrieha juhlisti samalla lukuisia merkkivuosia: seurakunta viettää 650-vuotisjuhlaa ja uskonpuhdistuksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 500 vuotta. Suomen Punainen risti täyttää 140 vuotta, itsenäinen Suomi sata vuotta ja SPR:n Hämeen piiri 80 vuotta. Ystävänpäivää on vietetty Suomessa 30 vuoden ajan ja Pentosalin ystävänpäivää talon valmistumisesta alkaen eli viiden vuoden ajan.

 

Muumilauluja ilman rooliasua

– Kannel on kuin suomalaisen sydän. Sitä soitetaan hiljaa. Jos soittaa liian kovaa, saa sormensa kipeäksi, Heikki Mäenpää sanoo.

Pentosalin ystävänpäiväjuhlan musiikkivieraaksi saatu Heikki Mäenpää pisti pystyyn leppoisan multimediaesityksen, johon kuului musiikkia, runotietoutta, videokuvaa ja -ääntä, Japania, Kiinaa, maakuntalaulutietoutta ja yhteislaulatusta.

Parhaiten kangasalalaismuusikko tunnetaan Muumi-lauluistaan. Suomalaista kulttuuria maailmalle ja etenkin Japaniin vienyt Mäenpää esitti Nuuskamuikkusen lauluja yhdessä basisti Heikki Koivusen kanssa.

Etenkin Muumipeikkoa lukemattomat kerrat esittänyt Koivunen pääsi tällä kertaa helpommalla, kun liikkeellä oltiin ilman rooliasuja.

Laulujen lomassa Heikki Mäenpää kertoi tarinoita niiden synnystä. Muumien pariin teatterissa ja televisiossa 1980-luvulla työskennellyt Mäenpää päätyi puolivahingossa.

– Minua pyydettiin Kuka lohduttaisi Nyytiä -näytelmään, kun osasin soittaa huuliharppua. Sen jälkeen olen ollut Nuuskamuikkusen roolissa monta kymmentä vuotta eri puolilla maailmaa. Viimeksi kävimme Arizonassa ja Kiinassa, Mäenpää kertoi.

 

Heikki Mäenpää lauloi ja laulatti Pentosalissa yhdessä Heikki Koivusen kanssa.

Yhdessä enemmän -päivä maaliskuussa

Ystävätoiminnan ja SPR:n Hämeen piirin juhlinta jatkuu sunnuntaina 12. maaliskuuta, kun Kangasala-talolla ja torilla vietetään Yhdessä enemmän -päivää.

Torilla pääsee tutustumaan ambulansseihin ja paloautoihin sekä seuraamaan ensiapu- ja sammutusnäytöksiä. Lisäksi paikalla on muun muassa palvelu- ja pelastuskoiria sekä pakolaisleirin teltta varustuksineen.

Kangasala-talossa testataan elvytystaitoja ja esitellään sydäniskuria. Lukion bändit sekä Ritva ja Reima Ojala musisoivat ja lapsille pyörii oma kino. Eila Rooseli kertoo kuvien avulla Nepalin maanjäristyksestä, Rooseli ja Sirpa Miettinen Syyrian sotaa Kreikan leireille pakenevista ihmisistä.

Päivä huipentuu kello 15 alkavaan Yhdessä enemmän -kiitoskonserttiin. Sen tähtiä ovat muun muassa irakilaisviulisti Samer Saad, Vox Pedagogica -kuoro, Päivi Kosonen ja Eveliina Virtanen sekä Kangasalan Pikkupelimannit.

Tapahtuman järjestävät Aitoon, Kangasalan, Kuhmalahden, Luopioisten ja Pälkäneen SPR-osastot.

Kannel on perisuomalainen soitin, joka saa ihmiset maailmalla kiinnostumaan Suomesta ja suomalaisuudesta, Heikki Mäenpää esitteli kanteleen rauhoittavaa sointia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?