Tanssin tuijottelua televisiossa

Taas alkoi TV-ohjelma Tanssii tähtien kanssa. Aika vaativaa varmaan esiintyjille, kun pitää olla niin täysillä mukana ruumiineen ja sieluineen. Ei tule kuitenkaan heitä isommin säälineeksi, koska ovat julkisuuteen tottuneita ja vapaaehtoisesti suostuneet tuohon kisaan.

 

Sen sijaan mummoa alkoi ihan ahdistaa, kun katseli useaan kertaan uutislähetyksissä, miten lukion tokaluokkalaiset esiintyivät vanhojen tansseissa. Suuri osa heistä oli ulkonäöltään priimalaatua ja tanssitaidotkin osoittivat, että harjoituksiin on uhrattu paljon aikaa.

Kuitenkin vanhaa mietitytti: Olisiko pelkästään ihanaa olla itse tuossa tilanteessa?

Rahaa ainakin tarvitaan, että juhlavarustus syntyy. Yksikin äiti valitteli tuhannen euron kuluerää, kun tyttärelle piti saada puku, kengät, kampaukset ja meikit.

Entä jos ei ole rahaa eikä edes luottotiedot kunnossa, niin voiko jättäytyä juhlasta pois? Mitähän poisjäännistä seuraisi? Tuskin käytöksenalennusta sentään.

Kun itse oli tuossa iässä, niin häpesi ulkomuotoaan: rintavarustus vaatimaton, lantio liian leveä. Tanssitaito oli vallan surkea. Onneksi ei käynyt lukiota eikä joutunut vanhojen tansseissa esiintymään. Yhä vieläkin kouraisee sydäntä, kun eläytyy niihin tyttöihin, jotka eivät koe olevansa mitään kaunottaria.

Poika voi kokea itsensä liian paksuksi, jos ei saa edes sopivaa frakkia vuokraamosta. Mitä tapahtuisi, jos he kieltäytyisivät osallistumasta? Jos heitä olisi monta, niin voisivat tukea toisiaan. Vaan jos luokassa olisi vain yksi, saisiko hän kokea syrjintää ja vinoilua? Ei kai koulu sentään pakota ketään osallistumaan tanssiaisiin?

Varmaan on niitäkin, joiden mielestä tanssi on syntiä. Pilkataanko heitä koulussa? Entä sitten, jos vanhemmat eivät uskonnollisista syistä sallisi lastensa tanssivan? Tuleeko isoja ongelmia?

 

Alkujaan vanhojen tanssit pidettiin siksi, että kun lukion viimeinen luokka lähti pois, niin toisluokkalaiset olivat ”vanhoja”. He siis pukeutuivat tässä tilaisuudessa hupaisasti ikäihmisten vaatteisiin.

Pälkäneellä taisi vielä joskus 1990 olla hiukan tämän tyylin meininki.  Nyttemmin ei kai enää missään. ”Vanhat” haluavat nyt näyttää nuorilta, kauniilta ja seksikkäiltä.

Nyt on tämä frakkilinja vallalla ja iltapuvut käytössä. Tytöillä täytyy olla hipiä kunnossa, kun aika paljastaviakin nuo nykyluomukset ovat. Ihmetytti se, että monella nuorukaisella oli frakin kanssa valkoiset sormikkaat. Pelkäsivätköhän Noro-virusta? Tytöillä ei tainnut hanskoja ollakaan.

Yksi tuttava päivitteli sitä, että vuosi vuodelta näitten juhlien loistokkuus lisääntyy. Miten pitkälle se kehitys voi jatkua? Ei kohta riitä sekään, että otetaan silikonit, rusketukset, hiuspidennykset, irtoripset ja -kynnet.

Ehkä jossakin kohtaa tuleekin mitta täyteen ja aletaan vaikka tehdä juhlat toisin. Miksi Suomessakin pitäisi tavoitella Hollywood- hurmaa? Jos jokin koulu alkaisikin vaalia esimerkiksi kalevalaista kansanperinnettä näissä juhlissa? Jos tanssittaisiin kansantanhuja kansallispuvuissa, niin näytettäisiinköhän sitä uutisissa kaikilla kanavilla? Lehtimiehetkin voisivat tulla paikalle. Vai kuinka?

Mymmeli

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>