Hilma & Olga: Suvi Simola ja Irmeli Valkama asettuivat Mikkolan Navetalle

Yhteisestä työtilasta tulikin käsityökeskus

Erkki Eskolin teki Irmeli Valkamalle ja Suvi Simolalle vähän isommat neulontapuikot.

Rauta- ja lankakauppa ovat tärkeitä palveluita sekä asiakkaille että paikkakunnalle. Jos niitä ei ole, käsityöihmiset ja nikkaroijat ajavat joka lankakerän ja mutterin perässä muualle. Ja samalla tulee hoidettua muutkin kauppa-asiat kotikylän sijaan kaupungissa.

Käsityöihmisten elämä helpottui helmikuussa, kun Pälkäneelle avasi kankaiden varastomyymälä ja Luopioisiin käsityötarvikkeita ja lankoja kauppaava Hilma & Olga. Mikkolan Navetalle asettuneet Suvi Simola ja Irmeli Valkama ovat jo ehtineet pelastaa monen asiakkaan illan.

– Tiedän itsekin, että ilta on pilalla, jos lanka loppuu kesken. Ei sitä osaa istua television äärelle, jos ei ole samalla jotakin tekemistä. Jos alkamassa on hyvä elokuva, siinä tulee kiire pöyhiä varastoja. Toisinaan käy niin, että kaappeja tonkiessa elokuva ehtiikin mennä, Suvi Simola nauraa.

Televisio ja radio auttavat käsityöihmistä keskittymään, mutta vielä mukavampaa puuha on toisten kanssa rupatellen. Siihen tarkoitukseen Simola ja Valkama sisustivat Mikkolan Navetalle olohuoneen. Sen sohvalle ja keinutuoliin voi istahtaa käsitöiden kanssa tai ilman.

Olohuoneessa voi juoda kiireettä kahvit ja hakea ideoita kirjoista tai lehdistä. Jos mukaan ei tullut omaa työtä, tarjolla on keskeneräisiä kimppatöitä. Hilma & Olga tarjoaa myös mukavat puitteet kädentaitokursseille, joita pidetään sekä lapsille että aikuisille. Esimerkiksi naistenpäivänä valkeakoskelainen Kukka-Haka tulee pitämään kukkasidontakurssia.

 

Apua omiin töihin

Suvi Simola ja Irmeli Valkama etsivät työtilaa, mutta tulivatkin perustaneeksi käsityökeskuksen.

– Meille oli jo järjestymässä tila muualta, kunnes kävi ilmi, että Mikkolan Navetalla toiminut kirppari oli siirtymässä isompiin tiloihin entiselle leipomolle, käsityökaksikko kertoo.

Säännöllisesti auki olevasta myymälästä tuli samalla Mikkolan Navetan kulmakivi: se tuo navetalle elämää ja ihmisiä. Simola ja Valkama pitävät taloa auki ja rahastavat muun muassa kädentaitajien tuotteita.

Kaksikko haluaa luoda tilan ja ilmapiirin, jossa ei kytätä kelloa.

– Hilma & Olga on paikka, jossa laitetaan takki naulaan, kengät nurkkaan, hörpätään kuppi kahvia ja rojahdetaan sohvalle tai keinutuoliin tekemään vaikka villasukkaa.

Navetalle voi lähteä opettelemaan uutta ja hakemaan apua omiin töihin.

– Tänne voi tulla vaikka oman ompelukoneen kanssa, Suvi Simola sanoo.

Työtilan vahvasti paikallinen nimi pomppasi Sydän-Hämeen Lehden vanhasta valokuvasta. Se esitti Luopioisten entisaikojen ompelijaa ja kutojaa Hilmaa ja Olgaa.

 

Avajaiset lauantaina

Oma liike toteutti pitkän linjan kädentaitajien unelman.

Pukuompelijaksi valmistunut ja sisustusalan ammattitutkinnon suorittanut Suvi Simola vietti viimeiset vuodet omien ja hoitolasten kanssa.

Irmeli Valkama puolestaan vaihtoi intohimonsa pariin hoitoalalta. Artesaaniksi Hämeenlinnassa opiskellut Valkama ehti jo ennen Hilma & Olgaa perustaa nettiin lankakauppa Wartisanin. Lähitienoilla hän on toimittanut lankoja kotiovelle saakka.

Käsityöihmisinä Suvi Simola ja Irmeli Valkama tietävät, millaisia lankoja, puikkoja ja neuloja asiakkaat tarvitsevat. Tarvikkeiden lisäksi myymälästä löytyy valmiita käsitöitä itselle, ystävälle tai vaikka tuliaiseksi. Käsityöt tulevat lähiseuduilta, mutta eivät kilpaile Kukkian kädentaitajien valikoimien kanssa.

Hilma & Olgasta sisustetaan moneen käyttötarkoitukseen muuntuva tila. Ensimmäiset kangaspuut saavat rinnalleen vielä yhdet tai kahdet puut, joita vuokrataan ja käytetään kursseilla.

Pistäytyjät pääsevät myös seuraamaan ompelijan ja kankaankutojan työtä. Suvi Simolalta hoituvat ompelutöiden lisäksi pienet verhoilutyöt. Irmeli Valkamalta valmistui viimeksi jugend-aiheinen villamatto Palanderin taloon Hämeenlinnaan.

– Sain suunnitella, värjätä, kutoa ja kirjoa kaiken itse, Valkama kertoo.

Kankaankutojan isot tilaustyöt menevät pääasiassa julkisiin tiloihin, mutta lisäksi Valkama tekee pienempiä töitä tilauksesta ja myyntiin.

Hilma & Olgan virallisia avajaisia vietetään Mikkolan Navetan talvikirmauksen yhteydessä lauantaina 25.2..

Irmeli Valkaman ja Suvi Simolan käsityökeskuksen avajaisia vietetään lauantaina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?