Teholaskenta: Pirkanmaan karakanta puolittunut 1990-luvun jälkeen

Sydän-Hämeestä löytyi 12 koskikaraa

Koskikara Vihavuodessa. Kuva: Hannu Söderholm

Helmikuinen teholaskenta tuotti Sydän-Hämeessä havainnot 12 koskikarayksilöstä. Viimevuotinen Birdlife ry:n teemalaji pesii Tunturi-Lapissa, mutta lähtee talvisaikaan kiertelemään ravinnon perässä eteläisempään Suomeen avoimien purojen ja koskien varsille.

Pirkanmaan Lintutieteellisen yhdistyksen laskentavastaavana toimiva tamperelainen Kim Kuntze kertoo Sydän-Hämeen parhaaksi karapaikaksi osoittautuneen Puutikkala-Vihavuosi-seudun.

– Kaikkiaan seitsemän koskikaraa havaittiin tuolla alueella. Esimerkiksi Vihavuodessa ja Vuollekeskisen tienoilla. Pälkäneen muut karayksilöt saatiin laskentaan Arakoskelta ja Rautajärveltä. Yhteensä lintuja oli Pälkäneen puolella siis yhdeksän, Kuntze tarkistaa tilastoistaan.

– Kangasalta on havainnot kolmesta karasta. Vääksynjoelta laskettiin yksi lintu ja Sahankulma-Vehkajoki-suunnalta kaksi.

Ihan kaikkia mahdollisia karapaikkoja eivät PiLYn kymmenet vapaaehtoiset tarkkailijatkaan käyneet läpi, joten muutama yksilö voitaneen täkäläiseen kantaan lisätä. Koko Pirkanmaalla teholaskentaviikko tuotti havainnot noin 200 koskikarasta.

Koko maakunnan koskikarakannaksi arvioidaan tänä talvena 250-300 yksilöä. Kanta on lähes puolittunut 1990-luvun jälkeen. Tuolloin vielä joka talvi tavattiin Pirkanmaalla ilman erityistä teholaskentaakin yli 400 lintua.

– Syitä vähenemiseen on vaikea sanoa. Yksi arvio on, että lauhemmat talvet saavat karat jäämään talvehtimaan pohjoisemmaksi. Pesimäkannatkin tunnetaan vielä sangen huonosti, sillä karaharrastajia ei paljon ole tuolla lajin pohjoisilla pesimäalueilla, Kuntze sanoo.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?