Asumisen uudet tuulet

Luopioinen on tuonut uusia tuulia asumiseen. Vuosituhannen alussa kunta teetti 22 omakotitaloa. ”Sadan tonnin talojen” hinta nousi hieman toiselle sadalle tuhannelle, mutta niiden ansiosta moni perhe toteutti omakotiunelman rivitaloasunnon hinnalla.

Sadan tonnin talojen jälkeen Luopioisiin ryhdyttiin rakentamaan mummonmökkikylää. Mummonmökit toivat pientaloihin uuden kokoluokan. Nuori tai vanha pari ei tarvitse suurperheen tarpeisiin mitoitettua asuntoa, vaan vähemmän siivottavaa ja maksettavaa.

Lauantaina avanneessa Asumaan 2017 -näyttelyssä esitellään uusia ideoita asumiseen. Moni maaseudun talo myydään nykyisin kakkosasunnoksi. Niinpä Luopioisissa on ideoitu nykyajan siirtolapuutarhamökkejä. Ne tarjoavat idyllisen vapaa-ajan tukikohdan palveluiden ääreltä, mutta läheltä upeita järvenselkiä ja korpia.

Kirkkaasta Haltianselästä nouseva kallioinen Vohlisaari on lumoava luontokohde keskellä kylää. Siksi myös Rölli päätyi aikanaan saareen. Vaikka kuvauksia varten rakennetut lavastemökit on jo purettu, Röllin henki elää edelleen vahvasti Tarinansalmen sillan kautta kylään liitetyssä saaressa.

Kaavamuutos tuo Vohlisaareen uusia asukkaita. Heidän talojensa alta puretaan kunnan heikkokuntoiset vuokramökit. Luopioislaisessa visiossa rannoille ei rakennettaisi tusinataloja, vaan Satujen taloja. Se ei ainakaan vähentäisi muutenkin ainutlaatuisen alueen vetovoimaa.

 

Luopioinen teki asumisen parissa rohkeita avauksia kääntääkseen muuttovirrat vanhenevaan kuntaan. Pälkäneellä vastaavia ponnistuksia ei vielä kymmenen vuotta sitten tarvittu. Tontteja jonotettiin, kun niitä saatiin myyntiin.

Lähes kymmenen vuoden taloustaantuman aikana tuulet ovat muuttuneet. Nyt Pälkäneellä olisi pari sataa tonttia, mutta ei ostajia.

Asumaan -näyttely viritti kävijät ideoimaan, miten kunta saisi tonttikauppaan uutta puhtia. On vaikea markkinoida kaikenlaisia tontteja erilaisista kylistä monenlaiseen hintaan. 40 000 euron tontti järven tuntumasta puoleen hintaan ja valokuitu kaupan päälle myy paremmin. Isot ja puhtaat vedet ovat edelleen ainutlaatuinen valtti, ja käytännössä kaikilla uusilla asuinalueilla pääsee järvimaisemiin, Rajalanniemessä jopa rannalle. Valokuitu kertoo, ettei kyseessä ole uinuva tuppukylä, vaan ajassa elävä moderni kunta.

Näyttelyn käytävillä visioitiin myös mallitaloja, jotka voisivat konkretisoida monen rakennushaaveet. Niissäkin törmätään helposti hintaan, jos tontti on liian kallis. Pälkäneen pitäisi pystyä kilpailemaan hinnalla, sillä edulliset asumiskustannukset kuuluvat elämän laatuun maaseudulla.

 

Pälkäne on viime vuoden kiinnostanut etenkin mökin kautta paikkakuntaan juurtuneita, maailmalta saapuvia paluumuuttajia sekä eläkepäiviksi rauhallista tukikohtaa etsiviä. Tulijat asettuvat sivukulmille tai hankkivat kylistä kakkosasunnon.

Uusi rakennusjärjestys helpotti sivukulmille ja mökkirannoille muuttamista. Rakennusjärjestyksen edistyksellisyys valkenee lopullisesti, kun maakuntauudistus päästää seniorit ja mökkiläiset pannasta.

Tähän saakka he eivät ole olleet toivotuimpia muuttajia, koska kunnat ovat pelänneet muuttajien mukana tulevia hoitokuluja. Mökkien muuttamista asunnoiksi on torjuttu pontevasti, jottei rannoille tarvitsisi tarjota kalliita palveluita.

Merkittävä osa kuntalaisista koituvista kustannuksista siirtyy sosiaalitoimen ja terveydenhuollon mukana maakunnille. Aktiiviset eläkeläiset tuovat kuntaan verotuloja ja elinvoimaa. Ja vireissä kylissä mökit ja kakkosasunnot muuttuvat vähitellen vakituisiksi asunnoiksi, jolloin niidenkin verotulot jäävät Pälkäneelle.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>