Petteri Orpo: Venevero ei ollut kokoomuksen idea

Puheenjohtaja nostatti kokoomuksen vaali-intoa

Petteri Orpo poikkesi Pälkäneellä nostattamassa vaali-intoa.

Tiina Kokkola toivotti valtiovarainministerin ja kokoomuksen puheenjohtajan tervetulleeksi Pälkäneelle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo poikkesi keskiviikkona Pälkäneellä nostattamassa vaali-intoa. Edellispäivänä palautetut kuntavaalien ehdokaslistat jäivät kaikilla isoilla puolueilla edellisvaaleja vaatimattomammiksi. Kokoomus ylsi kuitenkin eräänlaiseen torjuntavoittoon.

– Säilytimme asemamme suhteellisesti, Orpo kuvasi.

Pälkäneellä kokoomuksen ehdokasmäärä putosi valtakunnallisia lukemia enemmän. Neljä vuotta sitten ehdokkaita oli 29, nyt 21.

– Erityisen harmissani olen siitä, miten vähän löysimme naisehdokkaita. Ymmärrän hyvin ihmisten perustelut: muutenkin kiireiset perheenäidit eivät tahdo löytää aikaa luottamustoimiin. Mutta toisaalta juuri he olisivat parhaita arjen asiantuntijoita niissä asioissa, jotka kuntiin maakuntauudistuksen jälkeen jäävät, Tiina Kokkola sanoo.

Kunnissa saadaan vuodesta 2019 keskittyä hyviin asioihin, kuten päivähoitoon, opetukseen, sivistykseen, nuorisotyöhön ja kaavoitukseen.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus siirtää maakunnan hoidettavaksi ne asiat, joihin turvaudutaan silloin kun ei mene hyvin, Petteri Orpo kuvasi.

 

Vaalilautakunta vei nimiä ehdokaslistalta

Erkki Hylli tenttasi Petteri Orpoa veneverosta.

Ehdokashankintaa hankaloitti muutos, jonka vuoksi ehdokkaat tai heidän perheenjäsenensä eivät enää voi toimia vaalilautakunnassa.

– Me menetimme jo joulun alla 15 potentiaalista ehdokasta, kun jätin nimilistat vaalilautakuntaan, Tiina Kokkola sanoo.

Petteri Orpo evästi kuntavaaliehdokkaita, että nykyisessä taloustilanteessa äänestäjille ei kannata lupailla pilvilinnoja.

– Mutta kun pidetään ehdokashankinnan pöhinä päällä vaali-iltaan saakka, niin sininen pylväs nousee, kokoomuksen puheenjohtaja loi uskoa.

Valtiovarainministerinä toimiva Orpo sanoi, että nykyhallitusta syytetään virheellisesti koulutuksen leikkauksista. Jarkko Pihkala oikoi, että toisen asteen osalta väite pitää paikkansa.

– Hallitus on leikannut toisen asteen koulutuksesta, ja se on ihan oikein. Sen verran siellä olikin leikattavaa.

Aitoon koulutuskeskuksen hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja vakuutti, että pälkäneläiskoulu selviää tarvittavista säästöistä.

 

Kannustinloukut estävät työllistymistä

Petteri Orpo poikkesi Pälkäneellä nostattamassa vaali-intoa.

Pälkäne oli parikymmentä vuotta sitten Suomen kokoomuslaisin kunta. Silloin kunnanvaltuustoa johtanut Erkki Hylli ihmetteli, miksi hallitus pyörsi veneveron.

– Jos ulkohuussistakin joutuu maksamaan kiinteistöveroa, niin miksei miljoonajahdista?

Petteri Orpo sanoi, ettei hän kannata vene- ja moottoripyöräverojen kaltaisia pisteveroja. Hänen mielestään veneilijät maksavat osansa valtion kassaan muun muassa veneen hintaan sisältyvinä arvonlisäveroina sekä polttoaineveroina.

– Moottoripyörä- ja venevero eivät olleet kokoomuksen ideoita, vaan niihin päädyttiin hallitusneuvotteluissa muiden aloitteesta.

Valtiovarainministeri korosti, että työn tekeminen on yksinkertaisin keino laittaa talous kuntoon.

– Nyt vain 68–69 prosenttia työikäisistä on töissä. Jos työllisyysastetta saataisiin nostettua kolmella prosenttiyksiköllä, velkaantuminen loppuisi ja voisimme säästöjen sijaan keskittyä taas hyvinvointivaltion kehittämiseen.

Pirkko-Liisa Ollila ja Petteri Orpo olivat yhtä mieltä siitä, että työ on turvapaikanhakijoille hyvä keino integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Työllisyyttä pyritään kohentamaan muun muassa kannustinloukkuja purkamalla.

– Nyt tukijärjestelmä on sellainen, ettei ihmisen kannata ottaa työtä vastaan tai muuttaa työn perässä esimerkiksi Uuteenkaupunkiin, jossa autotehtaalle tarvittaisiin tuhat uutta työntekijää.

Turvapaikanhakijoiden keskuudessa parin vuoden ajan työskennellyt Pirkko-Liisa Ollila huomautti, että myös tulijoiden joukossa olisi paljon työhaluisia. Petteri Orpo muistutti, että turvapaikanhakijoiden työllistymistä helpotettiin hänen sisäministeriaikoinaan. Kaksikko oli yhtä mieltä siitä, että työ on hyvä keino integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Nuoret miehet eivät ole tulleet sosiaaliturvan perässä, vaan tekemään töitä. Mutta tässäkin törmätään työelämän jäykkyyteen: vajaan kieli- ja ammattitaidon vuoksi palkka jäisi pieneksi, ja sen päälle pitäisi voida maksaa tukea.

Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaat pääsivät yhteiskuvaan puheenjohtajan kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?