Kaupunkivihreiden nousu

Kuhmalahtelaisia kannustetaan vaihtamaan pieniruokaisempaan kulkupeliin, koska kaupunkiajossa auto kuluttaa enemmän. Tällaisia kaupunkivitsejä saavat ihmiset kuunnella kyllästymiseen saakka, kun naapurit ilkkuvat kaupunkipäätöksestä.

Tuleva kaupunki lähtee vaaleihinkin kaupunkimaisilla ehdokaslistoilla, sillä kaupunkivihreät ovat nousemassa kokoomuksen ja demareiden ykköshaastajiksi.

Takiaispuolueilla kulkee muutenkin mukavasti. Ne onnistuivat Kangasalla ehdokashankinnassa niin hyvin, että ovat kasvamassa pienpuolueista keskisuuriksi. Jalkoihin on jäämässä keskusta.

Vihreillä ja perussuomalaisilla on keskustaa pidemmät listat, ja myös lisää ehdokkaita keränneet kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto haastavat sen vahvasti.

Edellisvaaleissa keskustan pelasti Tuomas Bährendin äänivyöry. Nyt mies siirtyi kristillisten kautta kokoomuksen riveihin, eikä taustalla ole nostetta tuovia kyläpoliisitempauksia.

Keskustalta puuttuvat molemmat edellisvaalien kärkiehdokkaat, sillä myöskään sahalahtelainen Hanna Holma ei ole enää ehdolla.

 

Valtuustokausi alkaa jännittävissä tunnelmissa, sillä kukaan ei tiedä, mistä valtuutetut kahden vuoden päästä päättävät. Oppositiopuolueet haastavat vahvasti maakuntauudistusta, jonka on määrä siirtää sosiaali- ja terveysasiat muiden hoidettavaksi. Kokoomuslaiset puolestaan korostavat kuntavaalien merkitystä sillä, että kuntiin jäävät heidän mukavat asiansa, mutta demarimurheet siirtyvät maakuntiin.

Jo edellisiin kuntavaaleihin lähdettiin väärässä uskossa. Ei syksyllä 2012 tiedetty, että valtuustokaudesta tulee neljän ja puolen vuoden mittainen. Puolen vuoden lisäajan vuoksi valtuustokauden sai jättää kesken jo vuodenvaihteessa. Kangasalla tilaisuuteen tarttui kolme päättäjää: demareiden Mia Rajala, vihreiden Nina-Carita Säpyskä sekä perussuomalaisista erotettu Jani Viinikainen. Näiden kolmen lisäksi viisi muuta valtuutettua päätti, ettei enää lähde ehdolle.

Pälkäneellä valtuustosalin ovi käy huomattavasti vilkkaammin. Puolet päättäjistä hyppää vapaaehtoisesti sivuun.

 

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja.

Kuihtuvan kunnan ehdokaslistalla on kourallinen keskustan, kokoomuksen ja demareiden edustajia sekä muutama kiintiövasemmistolainen ja vihreä. Pitkälti tällaisista asetelmista lähdetään Pälkäneen vaaleihin.

Valtuuston vapaaehtoisesti jättävistä luopujista yli puolet on Luopioisten puolelta. Siksi on helppo ennustaa, että kokoomuksen kolmas tohtori nauttii vahvaa kannatusta Luopioisten kylillä. Kenraali Pertti Salmiselle saattaa olla luvassa eläkeaskaretta Kangasalan kollegan Heikki Lyytisen mitalla.

Kuntavaaleissa on entistä vaikeampi äänestää oman kylän ehdokasta. Monella ryhmällä on ollut vaikeuksia löytää ehdokkaita Sahalahden ja Kuhmalahden suunnalta, ja nyt sama alkaa tulla vastaan Luopioisissa. Konkareille ei ole löytynyt haastajia. Onkohan asiat hoidettu liian hyvin, kun ei tahdo löytyä edes työn jatkajia?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>