Kunnalliskertomus 1939

Mummon murinat

Kun iski kevätsiivousvimma, niin tuli tongituksi hyllyiltä vanhoja painotuotteita. Käteen osui Luopioisten Kunnalliskertomus vuodelta 1939. Mielenkiintoista! Jostakin kiinteistötyhjennyksestä se on mukaan tarttunut. Muistorikas vuosi, koska mummo syntyi silloin. Talvisota alkoi, ja joulukuun alkupäivinä tuli Luopioisiin noin 2500 Viipurin ja Karjalan kannaksen asukasta, jotka sitten myöhemmin siirrettiin uusille paikoille.

Kirjasen ”Alkulauseessa” kerrotaan monista hankkeista, jotka sodan vuoksi raukesivat, esimerkiksi joulukuun neljänneksi päiväksi määrätyt kunnallisvaalit. Kolme vuotta aiemmin valitut valtuutetut jatkoivat työtään. Oli myös aiottu rakentaa Aitoon itäiseen koulupiiriin uusi koulutalo, mutta sodan alettua hanketta ei voitu ryhtyä toteuttamaan. Samoin raukesi Aitoon Talous- ja Puutarhakoulun aloite koulun sijoittamisesta kirkonkylään ja laajeneminen yhteiskunnalliseksi ammattiopistoksi.

Kansakouluja oli tuohon aikaan joka kylässä: Aitoo, Haltia, kirkonkylä, Kantola (Rautajärvi) Padankoski, Kuohijoki, Ämmätsä ja Puutikkala. Aitoon Yhteiskoulu ei tainnut olla varsinaisesti kunnan hoivissa. Sodan vuoksi syntyi monia uusia järjestelyjä kunnan toimesta. Jo 10.10. oli perustettu kansanhuoltolautakunta. Sodan jo alettua kokouksessa 4.12. nimettiin työvelvollisuus- ja väestönsuojelulautakunta. Sotilasmajoituslautakuntakin näyttää olleen toiminnassa.

Kunnan asukaslukuun ei sota ehkä vielä kovin paljon vaikuttanut. Tuona vuonna miespuolisia kuoli 36 ja naispuolisia 27. Vuoden 1939 päättyessä asukasluku oli 4397. Tämä lienee vakiväestön määrä, johon ei karjalaisten muuttoliike vaikuttanut. Lapsia syntyi 78, mikä taisi olla paljon nykyistä enemmän.

Kunnalliset virat ja palvelut olivat 77 vuotta sitten aika vaatimattomat. Kunnantoimisto oli auki maanantaista keskiviikkoon kymmenestä kolmeen. Töissä siellä oli kai vain kunnankirjuri ja toimistoapulainen. Valtuustossa oli pelkkiä miehiä, puheenjohtajana Kustaa Kilpinen ja varapuheenjohtajana Kalle Paavola. Varajäsenissä oli sentään yksi nainen. Kunnallislautakunta, joka oli jaettu kuuteen piiriin, vastasi varmaan nykyistä kunnanhallitusta.

Hoiva-ammatteja oli monenlaisia. Kunnalla oli lastenkoti, kulkutautisairaala ja kunnalliskoti mielisairasosastoineen ( jossa 14 ”hoidokaspaikkaa”). Ammattien kirjo oli eri kuin nykyään. Suutareita oli 13, räätäleitä 6 ja puhelunvälittäjiäkin kahdeksassa keskuksessa. Ja autoliikkeitä neljätoista, ohhoh! Kunnallisverotus oli taksoituslautakunnan noin kuukauden mittainen urakka alkuvuodesta. Verovelvollisten luku oli 1368, tuloilmoituksen oli jättänyt 1036. Lopuille tuli kai sitten arvioverotus.

Mymmeli

P.S. Kunnalliskertomus 1939 luvattiin ottaa nähtäville Luopioisten kirjastoon, jos joku haluaa tutkia sitä tarkemmin. Voi löytyä omaan sukuun tai lähipiiriin kuuluvaa tietoa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>