Yhdessä enemmän: SPR:n paikallisosastot järjestivät todellisen tapahtumien iltapäivän

Hector opasti Patea sokkoradalla

Pate Blomqvist sokkoradalla, Hector-koira opastaa.

Tamperelainen Pate Blomqvist pääsi sunnuntaina kokeilemaan, miltä tuntuu kävellä sokkona opaskoiran ohjaamana. Mies kiersi Kangasala-talon pihamaalle rakennettua rataa sokkolasit silmillään. Opaskoirana toimi labradorinnoutaja Hector.

– Tällaisella pienellä radalla pääsi menemään ihan hyvin, mutta kyllä siinäkin jo huomasi, että kulkeminen vaatii tosi paljon luottamusta, Blomqvist tuumi.

Opaskoirista Blomqvistille ja muille toimintapisteellä käyneille oli kertomassa Mika Tolvanen, jokaon kulkenut oman opaskoiransa ohjaamana kahdeksan vuotta.

– Olemme kulkeneet sekä Lapin tuntureilla että Helsingin metrossa, ihan missä vaan, Tolvanen mainitsi.

Opaskoiria on Suomessa tällä hetkellä 206 kappaletta, kun sokeita on hieman vajaat 10 000 henkilöä.

– Opaskoiraa varten tarvitsee sairaanhoitopiiriltä maksusitoumuksen ja tietysti tarve opaskoiralle on oltava myös. Kaikki halukkaat eivät opaskoiraa kuitenkaan saa, Tolvanen kertoi.

Opaskoiria koulutetaan Suomessa kolmella paikkakunnalla. Koirat käyvät läpi vuoden mittaisen koulutuksen, ja eläkkeelle ne pääsevät 12-vuotiaina. Kaikki koirat eivät kuitenkaan työskentele – syystä tai toisesta – eläkeikään asti.

– Hienoa työtä koirat tekevät, Blomqvist mietti sokkoradan kierrettyään.

Tärkeitä taitoja ja viihdettä

Kangasala-talolla ja torilla vietettiin sunnuntaina Suomen Punaisen Ristin Yhdessä enemmän -tapahtumaa, joka oli osa SPR:n Hämeen piirin 80-vuotisjuhlia. Järjestäjinä olivat Aitoon, Kangasalan, Kuhmalahden, Luopioisten ja Pälkäneen osastot. Tapahtumapäivän aikana pihamaalla pääsi opaskoirien lisäksi tutustumaan ambulanssiin, paloautoon ja Tulikettu-kärryyn, pakolaistelttaan, ensiapunäytöksiin ja palvelukoiriin.

Sisällä Kangasala-talossa pääsi opettelemaan elvytystaitoja ja sydäniskurin käyttöä.

– Elvytettävän päätä saa kääntää ihan kunnolla taaksepäin, jotta ilmatiet pysyvät auki, huomasi Vuokko Isokorpi, joka kävi kertaamassa elvytystaitojaan Vuokko Heinon opastuksella.

Vuokko Heino opastaa Vuokko Isokorpea elvytystaitojen harjoittelussa.

Isokorpi kertasi puhallus-painalluselvytystä Anne-nukella. Heino muistutti, että suositusten mukaista elvytysrytmiä – aikuiselle kaksi puhallusta ja 30 painallusta – tärkeämpää on ryhtyä tarvittaessa rohkeasti toimeen.

Kangasala-talon yläkerrassa pääsi katselemaan eurooppalaisista lyhytelokuvista koostettua Tenavat-elokuvanäytöstä. Tarjolla oli perinteistä ja myös uudenlaista kasvomaalausta lapsille. Salla Finlow-Bates maalasi lasten poskiin kuvia Air brushing- menetelmää käyttäen.

– Minun piti aloittaa yhden aikaan, mutta kun pisteellä oli jonoa jo kahdentoista aikaan, niin aloin töihin heti silloin, Finlow-Bates nauroi.

Maalauspisteelle riittikin halukkaita, sillä Finlow-Bates ehti tehdä maalauksen ainakin 50 lapsen poskeen. Kahden jälkeen iltapäivällä osa maaleistakin alkoi jo olla lopussa.

– Hienoa, että kiinnostuneita on riittänyt. Tähän asti olen maalannut tällä tekniikalla vain omien lasten poskia, Finlow-Bates sanoi.

Yksi kasvomaalauksen ottaneista oli kangasalalainen Alina Jääskeläinen. Eskarilainen mietti jonottaessaan pisteelle, että ottaa merihevosaiheisen

Salla Finlow-Bates tekee kasvomaalausta Air brushing -tekniikalla Alina Jääskeläiselle. Alinaa vähän jännitti, sattuuko maalaaminen, mutta se korkeintaan vähän kutitti poskea.

Väki löysi hyvin Yhdessä enemmän- tapahtumaan, ja ilmakin suosi. Tapahtuma-alueella oli tarjolla kattava läpileikkaus SPR:n paikallisosastojen järjestämään toimintaan.

kuvan, mutta päätyi kuitenkin lopulta delfiiniin.

– Tarkoituksemme on ehtiä tästä vielä pihalle ihmettelemään paloautoja, Alinan äiti Sara Jääskeläinen huikkasi.

Auttamisasiaa ja musiikkia

Kangasala-salissa kuultiin iltapäivän aikana Nepalin maanjäristyksen pelastustöistä ja Syyrian sodan uhrien auttamisesta Kreikan pakolaisleirillä. Keikkamatkoistaan kuvien kanssa kertoivat Kangasalla asuvat SPR- delegaatit, lääkäri Eila Rooseli ja terveydenhoitaja Sirpa Miettinen.

Rooseli auttoi Kreikan pakolaisleirillä kuukauden ajan viime vuonna. Hän kertoi, että vaikka olosuhteet olivat auttajien näkökulmasta hyvät, työ leirillä oli hyvin raskasta.

– Pakolaiset olivat aika turhautuneita ja meillä ei läheskään aina ollut esimerkiksi niitä lääkkeitä, joita he olisivat tarvinneet, Rooseli muisteli.

Tapahtumapäivän päätti Yhdessä enemmän -konsertti, jossa esiintyi Vox Pedagogica -kuoro, Päivi Kosonen säestäjänään Eveliina Virtanen sekä alttoviulisti, laulaja Samer Saad juhlaorkestereineen.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>