Asumaan 2017: Luennot tuovat antia Mikkolan Navetan teemaviikonloppuihin

Keksijän puutarha kukoistaa

Keksijä Raimo Flink esitteli lauantaina Mikkolan Navetalla puutarhaan liittyviä keksintöjään.

Mammuttipatsaan pihalleen rakentanut keksijä Raimo Flink kertoi lauantaina Mikkolan Navetalla puutarhaan liittyvistä keksinnöistään.

Keksijä Raimo Flink esitteli lauantaina Mikkolan Navetalla puutarhaan liittyviä keksintöjään.

Suurimman huomion sai niksibetoni, josta luonnollisen kokoinen mammuttikin rakentui viime kesänä. Flink on päällystänyt aineella puutarhansa käytäviä, kasvilavojen välejä sekä uimalammikon.

– Uimalammikossa on tärkeää olla vedenpitävä muovi. Niksibetoni suojaa tätä muovia, Flink kertoi.

Flinkin lammikossa elää karppeja ympäri vuoden. Lammikon vesi pyörii pumpun ja Flinkin kehittämän lampipuhdistamon avulla.

Lampipuhdistamon toiminta perustuu samalle idealle kuin keksijän patentoima Eko-Rami -jätevedenpuhdistamokin. Vesi valuu tekstiilisuikaleilla ja lecasoralla täytettyjen säkkien lävitse. Materiaalin pinnoilla on mikrobikerros, joka puhdistaa vedestä ravinteita ja bakteereja.

Flinkin lammikko toimii myös puutarhan kasteluveden lähteenä.

Kuva niksibetonilla päällystetyistä, kauniisti sammaloituneista poluista herätti ihastusta Mikkola Navetalla.

– Sammaloituminen vei neljä vuotta eikä siihen tarvittu piimää, Flink kertoi.

Hän kertoi, että päällysteen paksuus on alle viisi senttiä. Niksibetoni ei tarvitse raudoitusta, sillä keskeisenä ainesosana oleva keinokuitutekstiili täyttää tämän tehtävän.

– Tämä on hyvin roudankestävä materiaali. Minä olen tehnyt nämä päällystykset savimaalle, eikä mitään routimisvaurioita ole tullut, Flink kehui.

Raimo Flink esitteli myös muita puutarhaan liittyviä keksintöjään: esimerkiksi pitävillä tukiliuskoilla varustetun kukkakepin, etanoiden ja kemppien pääsyn estävän polykarbonaattilieriön, köynnöstuen, parannellun sipulikasvien istutuskairan sekä kylmä-kuumakompostorin.

 

Asumaan 2017 -näyttely jatkuu

Luopioisten Pöllökartanohankkeen vetäjä Leena Ilmoila luennoi lauantaina Mikkolan Navetalla muuttuvasta tulevaisuudesta.

Asumaan 2017 -näyttelyn luennot jatkuvat lauantaina 18.3 klo 14, jolloin tulevaisuudentutkija, FT Leena Ilmola pitää luennon aiheesta Muuttuva Tulevaisuus. Tilaisuuden järjestäjänä on Muodonmuutoksia ry.

Sunnuntaina 19.3. klo 12–14 yleisöllä on mahdollisuus tutustua Pöllökartanoon, johon on rakentumassa yhteisöllisen asumisen mallikohde.

Mikkolan Navetan näyttely on avoinna 26.3. saakka tiistaista lauantaihin kello 10-14.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>