Hyvä ikä: Tänä vuonna 80 täyttävät pälkäneläiset saivat kunnalta hyvinvointia sisältävän tietopaketin

Vanhuutta kannattaa hoitaa

Hyvinvointitapahtumiin kutsutaan tänä vuonna 80 täyttävät kuntalaiset, jotka eivät toistaiseksi käytä vanhuspalveluja.

Kangasalan ja Pälkäneen kunnissa kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa yhteistä hyvinvointitapahtumaa, johon kutsutaan koko ikäluokasta ne, jotka eivät ole ennestään vanhuspalvelujen piirissä.

Hyvinvointitapahtumassa esiteltiin muun muassa kotona asumista helpottavia apuvälineitä.

Kutsun ovat saaneet tänä vuonna 80 vuotta täyttävät. Pälkäneen alueelle lähti yhteensä 60 kutsua.

– Tapahtumien ideana on, että tutustumme toisiimme, niin että jos avun ja lisäpalvelujen tarvetta tulee, ihmiset tietävät, keitä me olemme ja miten meidät tavoittaa, kertoi palveluohjaaja Virpi Veräjänkorva.

Pälkäneellä olivat hänen lisäkseen puhumassa ja tavattavissa ravitsemusterapeutti, muistihoitaja, fysioterapeutti, suuhygienisti, asiakasohjauskoordinaattori ja korjausneuvoja; kevennyksenä oli musiikkiesitys sekä kahvitarjoilu.

– Hyvinvointia tukevalla toiminnalla pyritään ennaltaehkäisemään ongelmia – monia asioita voidaan helpottaa pienillä toimilla, niin että isojen palvelujen tarvetta ei ehkä tulekaan, Veräjänkorva selitti.

80-vuotiaiden yhteisiä tapahtumia järjestetään kaiken kaikkiaan kolme. Ensimmäinen pidettiin viime viikolla Pälkäneellä Nuijantalossa, seuraava on vuorossa Pentosalissa 22. maaliskuuta ja kolmas Kangasala-talossa 23. maaliskuuta.

 

 

Kotikäynnit jatkuvat

Palveluohjaaja Virpi Veräjänkorva kertoi, miten kunta pitää huolta ikääntyvien hyvinvoinnista.

Kunnan puolesta tehtävät hyvinvointia tukevat kotikäynnit, joiden yhteydessä kartoitetaan iäkkään ihmisen elämäntilanne sekä tarpeet ja toiveet tulevaisuuden suhteen, perustuvat vanhuspalvelulakiin. Kotikäyntejä tekevät palveluohjaajat, ja kunnat voivat itsenäisesti määritellä, minkä ikäisille ne milloinkin suunnataan.

Yhteistilaisuudet eivät sulje pois kotikäyntejä, vaan niitä jatketaan kunnissa entiseen tapaan. Hyvinvointitapahtuman yhteydessä halukkailla on mahdollisuus varata itselleen kotikäyntiaika.

Kotikäynneillä keskustelun tukena on haastattelulomake, joka sisältää kysymyksiä muun muassa asiakkaan terveydentilasta, sairauksien hoidosta, ravitsemuksesta, kodin turvallisuudesta, mielen hyvinvoinnista sekä omista toiveista ja tavoitteista. Käynnillä sovitaan mahdollisista jatkoasioista ja palveluihin ohjaamisesta.

– Kaikki lähtee asiakkaan omasta halusta ja tarpeista – siitä, mistä kukin itse katsoo hyötyvänsä. Kaikkihan eivät tarvitse eivätkä halua mitään lisäpalveluja; joku taas voi kotikäynnin yhteydessä itse keksiä elämäänsä uuden tavoitteen, joka voi olla hyvinkin pieni. Esimerkiksi, että alan ottaa päivittäin D-vitamiinia purkista, Virpi Veräjänkorva kertoi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>