Naiseksi kasvamisen vaikeudesta

Viime torstaina nähtiin Kangasalan pikkuteatterilla Manttaalitalossa Minä-näytelmän ensiesitys. Näytelmä pohjautuu Kirsti Kurosen runoteokseen Likkojen lipas ja sen on ohjannut ja dramatisoinut Mika Eerola. Näytelmässä nähdään monille tämän päivän nuorille naisille tuttuja teemoja, kuten kasvaminen, ensimmäiset jutut, tyttöjen välinen ystävyys, urheilu, jotka koskettavat monen elämää. Siinä sivutaan myös synkempiä teemoja, kuten masennus ja väsymys.

Näytelmä koostuu lyhyistä pätkistä, jotka kaikki kuvastavat tyttöjen maailmaa, kun oma minuus ja minäkuva kehittyvät. Näytelmän alussa nähdään leikkien vaihtuminen ripsiväriin ja siitä eteenpäin otteita, joissa heijastuvat teemat, jotka on helppo tunnistaa jokaisen nuoren naisen kasvutarinassa. Näytelmässä nähtävä nopea räppikohtaus kuvastaa nuorten hektistä arkea, jonka koulunkäynti ja harrastukset täyttävät päivästä toiseen.

Esillä on myös vahvana teemana sekä tyttöjen välinen ystävyys – joka ylittää jopa seurustelusuhteet – että tyttöjen väliset kiistat ja pilkkaaminen.

Näyttelijöinä toimivat Pikkuteatterin neljä nuorta naista, jotka tekivät omalla esiintymisellään näytelmästä eloisan ja helposti seurattavan. Pakahduttavan ensirakkauden ja sen aiheuttaman sydänsurun, sekä masennuksen, joukkoon kuulumattomuuden ja ilon tunteet tulivat kaikki esiin aidon esiintymisen kautta. Heidän äänensä oli kuuluva ja selkeä, kun he lausuivat runollista dialogia ja näytelmästä oli helppoa löytää kosketuspintaa nuorten naisten elämään ja niihin kipuilun ja riemun hetkiin, joita aikuiseksi naiseksi kasvamiseen kuuluu.

Näytelmässä nähdään pelkästään naisia ja miehet näkyvät näytelmässä vain kannettuina takkeina, joita halailla tai torjua.

Esityksiä on mahdollista käydä katsomassa lauantaihin 25.3 saakka torstaisin ja lauantaisin Kangasalan Pikkuteatterin tiloissa Kangasalan entisen lukion läheisyydessä. 45-minuuttiselle näytelmälle ei ole varsinaista ikärajaa, mutta sopivin kohdeyleisö on yli 10-vuotiaat.

Tekijät ansaitsivat kukituksensa ensi-illassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?