Yrittäjät tarttuivat valokuituun

Luopioisten yrittäjäyhdistyksen ei tarvinnut pitkään pohtia suostumustaan yhteistyöhön kunnan omistaman Pälkäneen Valokuitu Oy:n kanssa.

– Jo viime syksynä yhdistyksen hallituksessa päätettiin, että yritämme olla kaikin tavoin edistämässä valokuituhanketta. Kun tämä yhteistyötarjous sitten tuli, oli siihen helppo ottaa kantaa aiemman linjauksen pohjalta, kertoo Luopioisten yrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Seppo Kääriäinen.

Yrittäjät ottivat hoitaakseen valokuituyhtiön myynti- ja tiedotustehtävät Aitoon, Luopioisten ja Rautajärven suunnalla. Tämä vapauttaa Valokuitu Oy:n Antti Tirrosen käsiä muuhun työhön; Onkkaalassa valokuidun myyntityöt ovat alkamassa lähiaikoina, mikä kuljettaa häntä tiiviisti alueen kotien ja yritysten ovilla. Yrittäjäyhdistykselle keskinäinen sopimus puolestaan tuo hieman lisävaroja.

– Tämä on mielestäni hyvä esimerkki kunnan ja kolmannen sektorin uudenlaisesta yhteistyöstä. Tällainen toimintatapa sopisi jatkossa erityisen hyvin myös kyläyhdistyksille, Kääriäinen tuumaa.

Sen lisäksi, että yrittäjäyhdistys jakaa tietoa ja aikoo pitää muutamia pienimuotoisia tietoiskutilaisuuksia, on lomakkeita ja lisätietoa saatavilla myös kuntainfossa Luopioisten Pytingissä.

Luopioisten Yrittäjät on koonnut toimintaryhmän, jossa on sähkösuunnittelun, tietotekniikan ja muun erityisosaamisen myötä miltei poikkeuksellisen paljon valokuituhankkeessa hyödynnettävää tietotaitoa. Ryhmään kuuluvat Sari Päätalo, Tero Ahlqvist sekä Sami Seise ja Sampo Kortelahti.

Lisäksi yhdistyksen paikalliset verkostot ja maantieteellisten olosuhteiden tuntemus ovat suureksi hyödyksi, kun kodeissa ja yrityksissä pohditaan tapauskohtaisesti valokuidun hankintamahdollisuuksia.

Luopioisten yrittäjät ottivat hoitaakseen kunnan valokuituhankkeen viemisen eteenpäin ruohonjuuritasolla Aitoossa, Luopioisissa ja Rautajärvellä. Pytingin kuntainfosta on saatavilla lomakkeita ja tietoa valokuituhankkeen tiimoilta.

– Hankkeen edetessä on tullut esille, että osa ihmisistä uskoo asuvansa niin kaukana, ettei valokuituun ole mahdollisuutta. Mitään aluetta ei kuitenkaan ole suljettu pois, ja yrittäjäyhdistyksessä paikallinen myyntityö on varmoissa käsissä, valokuituyhtiön Tirronen sanoo.

Hänen mukaansa vastaavaa yhteistyötä viriteltäneen kunnan muissakin kolkissa myöhemmin. Onkkaala, Aitoo, Luopioinen ja Rautajärvi ovat kuitenkin kiireellisyyslistan kärjessä – kaivaminen pyritään aloittamaan näissä paikoissa jo tulevan kesän alussa.

– Pilottialueilla ihmiset soittelivat liittymän perään vielä siinä vaiheessa, kun kaivuri tuli paikalle. Toivomme tietysti, että väki ilmoittaisi kiinnostuksestaan riittävän aikaisin, vaikkapa kuukausi ennen töiden alkua. Toki mukaan pääsee myöhemminkin, mutta silloin hinta kaksinkertaistuu, Tirronen toteaa.

Pilottialueilla Taustissa ja Iltasmäen–Harhalan suunnalla ovi on liittyjille yhä raollaan. Työt jouduttiin jättämään kesken viime vuonna roudan tultua, ja kaivureiden on määrä jatkaa urakointia kevään tultua.

Seppo Kääriäinen uskoo, että nopeiden tietoliikenneyhteyksien lisäksi paljon muitakin mahdollisuuksia avaava valokuitu tulee nousemaan lähivuosina yhä merkittävämpään rooliin myös Pälkäneellä.

– Esimerkiksi Luopioisiin valmistuva Pöllökartano tulee olemaan ensimmäisiä rakennuksia, jossa ei ole esimerkiksi erillisiä televisiokytkentöjä vaan kaikki perustuu kuituun. Siihen suuntaan maailma on menossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?