Diabetes, sydän, aivot – mitä yhteistä?

Jyrki Ollikainen (kuvassa oikealla) luennoi Honkalassa ensi maanantaina. Matti Pelttari avaa tilaisuuden.

Kohonnut verenpaine on aivohalvauksen tärkein riskitekijä. Se on merkittävämpi vaaratekijä naisille kuin miehille. Kohonnut verenpaine lisää myös sepelvaltimo- ja muiden valtimotautien sekä munuaissairauksien riskiä. Diabeetikoilla on moninkertainen riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeetikoilla on myös sydän- ja aivoinfarktin seuraukset ovat usein pahempia kuin henkilöillä, joilla ei ole diabetesta.

Tärkeintä on pyrkiä ehkäisemään niin sydän- ja verisuonisairauksia kuin tyypin 2 diabetesta. Keinot ovat yhteisiä: liikunta ja terveellinen ravinto sekä painonhallinta. TAYS:n neurologi Jyrki Ollikainen kertoo lisää yhteisistä tekijöistä. Jyrki Ollikainen on ollut kehittämässä huippuunsa Tampereen yliopistollisen sairaalan aivoinfarktin liuotushoitoa. Liuotushoito eli trombolyysi on tehokas aivoinfarktin hoitomuoto, joka soveltuu osalle sairastuneista. Liuotushoidon mahdollisuus arvioidaan potilaskohtaisesti.

On tärkeää, että henkilö, jolla on äkillisiä AVH:n oireita, saadaan sairaalaan mahdollisimman nopeasti. Laskimoon annosteltava liuotushoito on aloitettava neljän ja puolen tunnin sisällä oireiden alusta, ennen kuin aivosoluissa on jo ehtinyt tapahtua palautumatonta vauriota niin, että liuotushoidon hyöty menetetään. Hyödyt voidaan menettää myös aivohalvauksen kuntoutuksen laiminlyönnillä.

Diabetes-sydän-aivot – mitä yhteistä? Neurologi Jyrki Ollikaisen luento Aitoon Honkalassa ma 20.3. klo 18. Järjestäjät Tampereen Diabetesyhdistys, Pirkanmaan AVH-yhdistys ja Kangasalan Seudun sydänyhdistys

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?