Irlantilaisen musiikin ilta Mikkolan Navetalla

Eala-yhtye eli Noora Karjalainen ja Maija Koskenalusta tutustuttavat irlantilaiseen musiikkin.

Kulttuuria lähelle -hanke tuo tiistaina 21. maaliskuuta Mikkolan Navetalle Luopioisiin irlantilaisen musiikkitapahtuman, joka herätti ihastusta muun muassa Kuhmalahdella kuukausi sitten.

Eala-yhtyeen jäsenet Noora Karjalainen ja Maija Koskenalusta kutsuvat väkeä tutustumaan irlantilaiseen kansanmusiikkiin, tarinoihin, soittimiin ja tansseihin. Usein kuulee sanottavan, että suomalaisessa ja irlantilaisessa kansanluonteessa on jotain samankaltaista.

Ilmankos irkkumusiikki onkin Suomessa nykyään hyvin suosittua. Irlantilainen musiikki on tunteikasta, vahvaa ja siinä on koko ajan läsnä vihreän saaren huikea luonto. Meren tyrskyt, karut kalliorannat, kumpuilevat mäet asiaankuuluvine lammaslaumoineen heijastuvat musiikkiin, mutta mukana on myös kaupunkien ja erityisesti niiden pubien railakasta tunnelmaa.

Irlantilaiset muistelevat lauluissaan myös entisiä aikoja, jolloin siirtolaisuus pois kotisaarelta oli monesti ainoa keino selviytyä. Eala, jonka nimi merkitsee iirinkielessä joutsenta, on viisi vuotta sitten perustettu yhtye, joka on viimeksi konsertoinut Kangasala-talossa. Yhtyeen naispuoliset jäsenet ovat viime viikkoina kiertäneet Tampereen ympäristökunnissa osana Kulttuuria lähelle -saavutettavuushankkeen toimintaa.

Hankkeessa ovat mukana Kangasalan kirjasto, Kangasala-talo, Pälkäneen kunta sekä kulttuuriosuuskunta Terä. Irlantilaisen musiikin ilta Mikkolan Navetalla sopii kaiken ikäisille, myös lapsille.

Kyseessä ei ole varsinainen konsertti, vaan tutustumismatka irlantilaiseen musiikkiin, soittimiin ja tansseihin. Tanssiaskeleita pääsee jokainen itsekin kokeilemaan ja irkkupilleihin puhaltelemaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja puffetti palvelee.

 

Päivi Loukamo

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>