Sammonkulman risteys: 30 hehtaarin yritysalue tulee Lahdentien varteen liikenteellisesti erinomaiselle paikalle

Yrittäjät ideoivat uutta yritysaluetta

Kunta on ostanut maa-alueet Sammonkulman risteyksen kaakkoispuolelta. Lahdentien varteen suunnitellaan 30 hehtaarin yritysaluetta. Pälkänevedentien toiselle puolelle rakentuu Kostianvirralle saakka levittäytyvä Roholan asuinalue. Myös Lahdentien toisella puolella sijaitsevaan Lastenlinnan metsään kaavoitetaan pientaloaluetta. Ympäristöyhdistys on kuitenkin ehdottanut ”satumetsää” suojeltavaksi.

Luopioisten Yrittäjien puheenjohtaja Erkki Toivari korosti muiden ohella liikennejärjestelyjen merkitystä Luopioisten risteyksen kaakkoispuolelle suunniteltavan yritysalueen kehittämisessä.

Pälkäneen kunta on ostanut maita Lahdentieltä Luopioisiin lähtevän Pälkänevedentien risteyksen kaakkoispuolelta. Maa-alueen pinta-ala on 30 hehtaaria ja siihen on suunnitteilla yritysalue.

Elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen kutsui Luopioisten ja Pälkäneen Yrittäjien hallitusten jäsenet koolle keskustelemaan aiheesta viime viikon tiistai-iltana.

Alkajaisiksi päähuomion saivat liikennejärjestelyt. Yrittäjät pohtivat erilaisia vaihtoehtoja kiertoliittymästä ryhmittäytymis- ja kiihdytyskaistoihin. Tunneli- ja siltaratkaisuja pidettiin epätodennäköisinä niiden kalleuden vuoksi.

Päätöksen liikennejärjestelystä tekee ELY-keskus. Yrittäjät olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että liikenteen sujuvuus on alueen kehittämisessä ensiarvoisen tärkeää.

– Liittymät on saatava toimimaan, Erkki Toivari korosti.

Sari Päätalo piti tärkeänä, että myös alueen sisälle rakennetaan paikka, jossa raskas liikenne pääsee ympäri.

Yrittäjillä oli ideoita muun muassa maansiirtotöihin. Suvi Mantsinen ehdotti, että kunta myisi mäennyppylässä sijaitsevat sorat ja hyödyntäisi alueen rakentamisessa uusiomateriaaleja.

– Alueen rakentaminen kannattaa miettiä taloudellisesti järkevällä tavalla, Mantsinen sanoi.

 

Tontin hinta pian takaisin

Yritysalueiden kehittäminen kiinnosti myös Tomi Hämäläistä, Sari Päätaloa ja Suvi Mantsista. Illan puheenjohtajana toimi elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen.

Pälkäneläisyrittäjien edustajat olivat lähes yksimieleisiä siitä, että yritysalueelle on tarvetta ja paikka on liikenteellisesti erinomainen niin teollisuudelle kuin kaupallekin.

– On tärkeää kaavoittaa teollisuusalue, josta voidaan tarvittaessa osoittaa paikka myös tilaa vaativalle yritykselle, Seppo Kääriäinen totesi.

Jaana Koivisto-Virtanen kertoi, että tarjonnan lisääntyminen todennäköisesti lisää kuntaan tulevien yritysten määrää.

– Tähän asti ongelmana on olut se, että erilaisia vaihtoehtoja on kovin vähän tarjolla.

Keskustelussa tuotiin esiin erilaisia vaihtoehtoja yritysten houkuttelemiseksi alueelle. Edullista tonttihintaa pidettiin tärkeänä.

– Pirkkalassa on laskettu, että kauppahinnalla ei ole juurikaan merkitystä verrattuna siihen, mitä tuloja yritys tuo toimiessaan alueella, Jaana Koivisto-Virtanen kertoi.

 

Joustavia ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin

Elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen johti Kankahuven saunalla vilkasta keskustelua, johon osallistui Luopioisten ja Pälkäneen yrittäjäyhdistysten hallitusten jäseniä. Kuvassa Seppo Kääriäinen, Jukka Kittilä, Mikä Hippeläinen, Erkki Toivari, Esko Peltonen, Jaana Koivisto-Virtanen ja Suvi Mantsinen.

Yrittäjät pitivät tärkeänä, että alueella olisi erilaisia vaihtoehtoja yritystoiminnan käynnistämiseksi. Aloittava yritys hyötyisi vuokrahallista, jonka voisi vähitellen lunastaa omakseen. Toimiva yritys taas todennäköisesti haluaa rakentaa omiin tarpeisiinsa sopivat toimitilat. Myös tarve erikokoisille tonteille tuotiin keskustelussa esiin.

– Tarvitsemme joustavia ratkaisuja erilaisten yritysten tarpeisiin, Mika Hippeläinen sanoi.

Alueen kehittämisessä kannattaa yrittäjien mukaan edetä niin, että ensin pyritään myymään ja rakentamaan risteystä lähimpänä sijaitsevat tontit. Näin aluetta olisi helpompi markkinoida seuraaville ostajaehdokkaille.

Toisaalta risteystä lähimpänä olevat alueet sopisivat paremmin kauppaan, kun taas syvemmällä sijaitsevat alueet soveltuisivat teollisuudelle.

Myös tien toisella puolella sijaitsevan Roholan tulevan asuinalueen energiahuollon tilantarve tuotiin keskustelussa esiin.

Illan lopuksi elinkeinoasiamies Koivisto-Virtanen johdatti keskustelun myös muihin kunnan yritysalueisiin. Onkkaalan kupeessa sijaitsevan Kankaanmaan teollisuusalueen kehitystä rajoittaa sijainti pohjavesialueella ja lähellä asutusta. Luopioisten Rankkimäessä vastaavia rajoitteita ei ole.

Enemmän keskustelua syntyi kuitenkin täysin uusien alueiden kehittämisestä. Yhtenä esiin tulleena ideana on oman alueen kehittäminen kierrätysalan yrityksille.

Erkki Toivari toi esiin mahdollisuuden luoda yritysaluetta Onkkaalan ja Aitoon välille.

– Alueella on jo vesijohto ja viemäri valmiina. Alue sopisi hyvin esimerkiksi sellaisille yrittäjille, jotka haluavat kotinsa ja yrityksensä sijaitsevan lähekkäin, Toivari sanoi.

Elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen johti Kankahuven saunalla vilkasta keskustelua, johon osallistui Luopioisten ja Pälkäneen yrittäjäyhdistysten hallitusten jäseniä. Kuvassa Seppo Kääriäinen, Jukka Kittilä, Mikä Hippeläinen, Erkki Toivari, Esko Peltonen, Jaana Koivisto-Virtanen ja Suvi Mantsinen.

Kommentit (2)

 1. Raimo Giren

  Pälkäne uuteen nousuun

  On taas kuntavaalien aika. Kuntien pakkoliitokset oli viime kuntavaalien pääteema. Keskusta teki silloin mahtavan vaalityön ja pakkoliitoksia ajaneet konsultit vetivät vesiperän. Kun Keskusta voitti vielä eduskuntavaalit, niin oli selvää että Suomessa puhaltavat uudet tuulet kuntapolitiikassa. Kunnat ovat taas arvossaan, ja kuntahan olemme me. Siis mekin, kuntalaiset, olemme arvomme ansainneet.

  Silloin tällöin kuulee sanottavan että Pälkäne on huonossa paikassa, syrjässä kaikesta, eikä täällä kannata mikään. Kun katsoo karttaa hieman tarkemmin, niin huomaa että se ei pidä paikkaansa. Pälkäne sijaitsee juuri siinä missä sen kuuluukin. Sijainti on hyvä, eikä Pälkäne ei ole kuoleva kunta. Meidän on itse uskottava itseemme ja luotava tulevaisuutemme. Tulevaisuus on meidän, kuntalaisten käsissä.

  Näiden kuntavaalien yksi, ehkäpä tärkein teema Pälkäneellä, on kunnan uuteen nousuun saaminen. Pälkäne on saatava näkyviin positiivisena, eteenpäin pyrkivänä asuinkuntana, jossa on hyvä elää ja yrittää.

  Kuluvan vaalikauden loppupuolella on Pälkäneellä puhaltanut positiivisen tekemisen tuulet. Moni asia muuttunut ja saanut uuden ilmeen, kun asioita on tarkasteltu uudesta näkökulmasta. Asioita suunnittelemaan on nyt otettu niitä tahoja joita asiat koskee. Tätä positiivista energia tulee seuraavalla vaalikaudella hyödyntää, siten että Pälkäne tekee kaikkensa kuntalaisten palvelijana. Pälkäneelle tarvitaan uusia yrityksiä ja lisää asukkaita, jotka tuovat uutta elinvoimaa. Tumput suorina ei mitään saa, vaan naapurikunnat kerää rusinat. Pälkäneen luottamushenkilöiden ja virkamiesten tehtävänä on saada asiat rullaamaan helposti ja tehdä tästä alueen houkuttelevin paikka, jota ei voi ohittaa.

 2. Paavo Mustonen

  Taas ollaan samaa mieltä, että tuulista on aivan ennen kokemattomalla tavalla. Nyt ei kuntia tosiaankaan liitetä pakolla toisiinsa, vaan valta siirretään isosti maakuntiin. Sote-uudistuksen myötä kunnat yhtiöittävät myös soten tukitoiminnot muotoon oy, ja valta on siellä hallituksessa, eikä kunnanvaltuustossa. Huvittavinta on, että jopa keskustan omista ehdokkaista 57% vastustaa terveyspalvelujen yksityistämistä. Vaalikoneeseen on vastannut 17000 ehdokasta, ja se varmuudella edustaa kansalaismielipidettä, koska otos on noin laaja määrällisesti ja alueellisesti. Mikäli vaalikoneen tulos muutetaan eduskunnan valtasuhteiksi, niin vain 70 kansanedustajaa kannattaisi yksityistämistä. Tämä vain esimerkin vuoksi ongelmaa kuvaamaan. Eipä ihme, että hallituksella on kiire, eduskuntavaalit ovat 2019, kokoomuslaisittain ilmaisten; ilman valinnan vapautta ei tule maakuntia. Korostan vielä sitä, että juuri keskusta hakee kuntavaalissa kannatusta uudistuksilleen, Sipilän puhetta ja vaaliohjelmaa, eikä minun ilkeyttäni.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?