Asumaan 2017: Leena Ilmola puhui muuttuvasta tulevaisuudesta

Vuorovaikutteinen keskustelu palaa somehuuman jälkeen

Leena Ilmola oli huolissaan somen kautta tapahtuvasta tunteisiin vetoavasta viestinnästä, jota suunnataan ihmisille näiden some-käyttäytymisen pohjalta tehtävien profilointien perusteella.

Leena Ilmola on muuttamassa Luopioisiin aviomiehensä John Shephardin ja Rocky-koiransa kanssa.

– Säällinen elämä. Sellaista skenaariota rakensimme aikoinaan täällä ja siitä on tullutkin aika iso projekti, myös henkilökohtaisesti, tulevaisuudentutkija Leena Ilmola aloitti luentonsa lauantaina Mikkolan Navetalla.

Luento Muuttuva Tulevaisuus oli Muodonmuutoksia ry:n järjestämä ja osa yhdistyksen Muutos-sarjaa. Aiempia osia ovat olleet luennot ilmastonmuutoksesta, ympäristömuutosten vaikutuksista luontoon sekä vieraslajeista.

Ilmola pohjusti luentoa myös kysymällä yleisöltä, miltä maailman meno tuntuu. Yleisöstä putoili vastauksia harvakseltaan. Arvaamattomalta. Sekavalta. Maailmassa on ongelmia, jotka aiheuttavat ahdistusta ja epävarmuutta.

– Huolenaiheita riittää: ilmastonmuutos, Venäjän uhka, Brexit, Trump sekä pakolaiskriisi Euroopan rajoilla, Ilmola täydensi.

Ihmiset reagoivat Ilmolan mukaan torjumalla eli muutosvastarinnalla.

– Mieluiten huolestumme toisten murheista. Meitä lähellä oleviin asioihin emme osaa varautua.

Esimerkiksi hän otti ilmastonmuutoksen ja varautumisen sään ääri-ilmiöiden aiheuttamiin kriiseihin. Moni arkinen asia, kuten vessojen toiminta ja puhtaan veden saanti sekä lämmitys ovat monissa rakennuksissa riippuvaisia sähköstä. Myös matkapuhelimien tukiasemat lakkaavat pian toimimasta sähköverkon kaatuessa.

 

Pettymys jakaa kansaa

Taloustieteilijä, tulevaisuudentutkija Leena Ilmola luennoi viime lauantaina Mikkolan Navetalla aiheesta Muuttuva tulevaisuus.

Leena Ilmola valaisi yhteiskuntamme muutosherkkyyttä Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden aiheuttaman jakautumisen kautta.

– Olemme kaikki pettyneitä. Vastustajat eivät enää luota järjestelmäämme ja pakolaismyönteiset kokevat, että hyvinvointiyhteiskunnan arvot on romutettu. Luottamusyhteiskunta on murentumassa tämän ristiriidan vuoksi.

Puheesta ilmeni huoli, sillä Ilmolan mukaan yhteiskuntaamme saattavat tulevaisuudessa uhata paljon suuremmat kriisit.

Yhtenä näistä hän mainitsi sen, että valtaosa suomalaisten eläkerahastojen sijoitustoiminnasta tehdään automaattisesti BlackRock -korporaation käyttämän Aladdin-nimisen alustan ja sitä seuraavien järjestelmien kautta.

Yhdysvalloissa toimiva BlackRock hallitsee maailman suurinta sijoitusvarallisuutta. Leena Ilmola kertoi, että yhtiössä varallisuuden siirroista suurin osa, jopa 97 prosenttia, tehdään Aladdinin eli automaation kautta. Tämä tekee hänen mukaansa järjestelmästä haavoittuvan.

 

Maailmaa ohjataan tiedostamattamme

– Kaikkein vaarallisimpana pidän ilmiötä, jossa kaikki valehtelevat mahdollisimman paljon ja suuri osa ihmisistä vielä uskoo valheisiin.

Tämä on jo todellisuuttamme maailmanpolitiikassa.

Syyllinen löytyy some-maailmasta. Leena Ilmolan mukaan Brexitin ja Trumpin voiton taustalla on Googlen kaltaisten yritysten keräämät käyttäjätiedot, joiden mukaan ihmisille kohdistetaan tunteisiin vetoavaa viestintää.

– Historioitsijat ovat sitä mieltä, että juuri samoin rakennettiin Hitlerin valta 30-luvun Saksassa, Ilmola kertoi.

 

Uhkia vai toivoa

Taloustieteilijä, tulevaisuudentutkija Leena Ilmola luennoi viime lauantaina Mikkolan Navetalla aiheesta Muuttuva tulevaisuus.

Jottei luento olisi ollut pelkkää synkistelyä, Leena Ilmola valoi yleisöön rohkeutta noudattaa omaa sydäntä ja järkeä.

– Meidän ei pitäisi tukea polarisoitunutta viestintää. Voimme pyrkiä vuorovaikutukseen kaikkien, myös eri mieltä olevien kanssa.

Ilmola arveli, että some-kulttuuria seuraa kahdenkeskisen ja yhteisöllisen keskustelun lisääntyminen.

– Itse olen muuttamassa Luopioisiin, sillä täällä on ihmisiä, jotka keskustelevat ja toimivat yhteisöllisyyden hyväksi, hän kiitteli.

Leena Ilmola on itsekin yksi näistä toimijoista, osuuskunta Pöllökartanon toimitusjohtaja.

 

Leena Ilmola

Filosofian tohtori, taloustieteilijä Leena Ilmola on viimeiset kahdeksan vuotta työskennellyt Wienin lähistössä IIASA-tutkimuskeskuksessa (Institute for Applied Systems Analysis). Keskusta rahoittaa 24 eri valtiota. Siellä tutkitaan muun muassa ilmaston- ja maankäytön muutosta, energia-asioita sekä väestönkasvua ja ruoantuotantoa. Tutkimuskeskus tuottaa tulevaisuuden ennakointiin liittyvää tietoa ja työkaluja päätöksentekijöiden tueksi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?