Vaalipaneeli: Kuntavaaliehdokkaat puivat opetuksen ja varhaiskasvatuksen tilaa Kangasalla

Kohti koulutusmyönteisempää kuntaa

Kuntavaaliehdokkaat Mari Orell, Mika Ollila, Jaakko Hyytinen, Karri Palovuori, Harri Kekki, Hanna Laine ja Anne Soimajärvi puivat koulutuksen ja varhaiskasvatuksen tilaa tiistain vaalipaneelissa Kangasalla. Keskustelua johdatteli OAJ Pirkanmaan alueyhdistyksen alueasiamies Arto Kauppinen. Yleisön kysymyksiä tilaisuudessa kuultiin vähemmän, mutta ääneen pääsivät panelistien lisäksi muutama yleisön joukossa istunut kuntavaaliehdokas.

Sivistys nousee kunnissa entistä suurempaan rooliin. Kuntapäättäjät eivät sote-uudistuksen jälkeen enää päätä sosiaali- ja terveysasioista, vaan uudistuksen jälkeen kuntapalveluista yli puolet on koulutusta ja kasvatusta. OAJ:n Kangasalan paikallisyhdistyksen järjestämässä vaalipaneelissa Pitkäjärven koulun auditoriossa pohdittiin sivistysasioiden tilaa paikallisella tasolla. Kaikki viime viikon tiistain paneelissa mukana olleet kuntavaaliehdokkaat olivat yksimielisiä siitä, että koulutukseen ja varhaiskasvatukseen tulee satsata enemmän tulevaisuudessa.

– Perusopetuksesta on leikattu nelisen vuotta Kangasalla. Kunnan talous on nyt paremmalla pohjalla, joten koulutukseen pitää nyt satsata, kunnanvaltuutettu, Kokoomuksen listoilla ehdokkaana oleva Mika Ollila mietti.

Myös perussuomalaisten ehdokas Karri Palovuori muistutti, että rahoja tulee priorisoida uudelleen sinne, missä niitä eniten tarvitaan: lapsiin ja nuoriin. Keskustan ehdokas Jaakko Hyytinen suri säästöjen seurauksena hävinneitä koulunkäynninohjaajien vakansseja. Avustajien tarvetta korosti myös opettajana työskentelevä vihreiden ehdokas Mari Orell.

– Kangasalla myös perusopetuksen tuntikehys on alhainen, ja moni opettaja on ilmoittanut elävänsä jaksamisensa kanssa kriisirajoilla, Hyytinen jatkoi.

Kristillisdemokraattien ehdokas ja istuva valtuutettu Harri Kekki muistutti, että resursseja tarvitaan myös puitteisiin.

– Pitää ottaa seinät huomioon, jos nyt mietitään vaikkapa Pitkäjärven, Vatialan ja Kirkkoharjun kouluja, Kekki lausui.

Nykyinen kunnanvaltuutettu ja demareiden ehdokas Hanna Laine muistutti yleisöä ja muita panelisteja siitä, että koulutukseen ja varhaiskasvatukseen kohdistuneet leikkaukset olivat tällä valtuustokaudella isot, mutta aivan välttämättömät.

– Nykyinen valtuusto ei ole kuitenkaan pelkästään leikannut koulutuksesta. Vatialan kouluun ollaan esimerkiksi investoimassa isoja summia, Laine sanoi.

Vasemmistoliiton ehdokas, Liutun päiväkodissa työskentelevä Anne Soimajärvi muistutti pienten ryhmäkokojen tärkeydestä.

– Nyt tilanne voi olla sellainen, ettei kaikille päivähoitoryhmän lapsille riitä omaa lokeroa, kun tilat on mitoitettu nykyistä pienemmille ryhmille, Soimajärvi totesi.

Asiaa sivistyksen helmistä ja tiloista

Lisäresurssien tarpeen määrittelemisen lisäksi ehdokkaat pääsivät käyttämään tiiviitä puheenvuoroja esimerkiksi siitä, mitkä sivistyspalvelut toimivat kunnassa parhaiten ja pitääkö kunnan satsata laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja lukiokoulutukseen ja miten sen pitää se tehdä. Istuvat valtuutetut kertoivat myös, miten äänestivät vuonna 2015, kun Kangasala päätti olla ottamatta vastaan valtion erityisavustusta luokkakokojen pienentämiseksi.

– Minä äänestin avustuksen hakemista vastaan, kaikki muu olisi ollut tekohengittämistä, ja säästöt olisivat olleet edessä joka tapauksessa tulevaisuudessa. Lukiokoulutuksemme taas on helmi, josta meidän pitää kiinni kaikin keinoin. Samoin Tredua ja sen rakenteilla olevaa uutta koulurakennusta ei saa viedä Tampereelle, Ollila mietti.

Hyytinen taas laskeskeli, mitä seuraa, jos oppilaat opiskelevat yhden viikkotunnin vähemmän esimerkiksi matematiikkaa alakoulun ajan kuin jossain muussa kunnassa.

– Se tekee yhteensä 10 viikkoa vähemmän matematiikan opetusta, mies päivitteli.

Ehdokkaat pääsivät kertomaan mielipiteensä muun muassa myös koulujen ja päiväkotien kunnossapitoon, subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamiseen ja sijaiskarenssiin, eli siihen, että opettajan sairastuessa sijaista ei palkata kolmeksi ensimmäiseksi päiväksi.

– Rakennukset tulee pitää terveinä, Palovuori linjasi rakennusten kunnossapidosta.

Samoilla linjoilla olivat muutkin panelistit.

– Olen huolissani, tuntuu että vallalla on vähän ollut piilottelun kulttuuri. Ilmastointi tulisi aina pitää koulurakennuksissa päällä, Orell huolehti.

Hanna Laine vastasi, että nykyinen ohje Kangasalla onkin, että ilmastoinnit ovat aina päällä.

– Rakennusten kunnossapitoon vaaditaan ammattitaitoa, osaamista ja ennaltaehkäisyä, Kekki puolestaan mietti.

Soimajärvi muistutti, että on aina liikaa, jos yksikin lapsi sairastuu sisäilmaongelmien vuoksi.

– Lapsi sairastuu tällöin loppuiäkseen, Soimajärvi lausui.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?