Alakoulujen laatu

Päätoimittaja kirjoitti koulurakennuksista ja opetuksen laadusta alakouluissa (SHL 29.3.). Jo edellisessä lehdessä oli kirjoitus kouluista.

En ole rakennusinsinööri. En tiedä, onko järkevämpää korjata vanhaa vai rakentaa uutta. Sen sijaan ajatus, että ”Joidenkin alakoulujen oppilaat lähtevät selvältä takamatkalta yläkouluun”, on vahvasti sanottu. Tällä varmaankin tarkoitetaan kyläkoulujen opetuksen heikkoa laatua.

Olisi kiinnostava tietää, mihin tällainen arvio perustuu. En tiedä selvitystä, josta johtopäätöksen voisi tehdä.

Vanhempien koulutus ja ammatti selittävät valitettavasti eniten lasten tulevaisuutta. Opetuksen laadun tärkein tekijä on opettajien ammattitaito ja persoona. Koulun koolla tai luokkamuodolla on pieni merkitys.

Kyläkouluilla on merkittäviä opetuksellisia mahdollisuuksia. Uusi opetussuunnitelma näkee yhdysluokissa myönteisiä lähtökohtia. Ne edistävät monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja mallioppimista. Lapseni – ja minä – olemme kaikki käyneet alakoulun yhdysluokassa, hyvin tuloksin.

Kyläkouluissa valinnaisuus ei voi olla samalla tasolla kuin Kostialla. Ei tarvitsekaan olla. Ne vaihtelevat pitkin Suomea. Valinnaiset aineet eivät ole lapsen tulevaisuuden kannalta olennaisia.  Jos jokin aine on kovin tärkeä, lapsen voi ilmoittaa Kostian kouluun.

Lähellä oleva koulu on koulumatkan ja -ajan kannalta tärkeä asia. Kyläkoulussa saa syödä oikeaan ruoka-aikaan eikä tarvitse liikkua tilanpuutteen vuoksi vilkkaitten teitten yli.

Elinvoimaiset kylät ovat Pälkäneen strategiassa kunnan vahvuus. Koulu tekee kylästä vetovoimaisen. Kylille suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys ovat tärkeitä arvoja.

Kunnan tehtävä on toteuttaa valittua strategiaansa. Sote-aikana nimenomaan koulut ovat kunnalle painopiste.

Pälkäneelle perhe muuttaa siksi, että täällä on työtä, koti kauniissa ympäristössä sekä koulu ja terveyspalvelut lähellä. Siksi minäkin olen täällä.

 

Henri Lehtola

aineenopettaja, pappi

Luopioinen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?