Mihin verovarojamme voi ja tulee käyttää?

Verorahojamme on käytetty kuluneella vaalikaudella muun muassa Rautajärven ja rauniokirkon maastosta näkyvän kulttuurimaiseman asuinrakennuskaavojen laadintaan. Maat ovat yksityisten omistamia. Roholan kaava-alueen maakaupan yhteydessä on sovittu, että osa tonteista jää myyjän omistukseen.

Edellä mainittu ja Pälkäneen kunnanvaltuuston kokoonpano huomioiden on ymmärrettävää, ettei tonttien hintoja hevillä alenneta. Kysymys kuuluukin, että kuinka paljon verorahoillamme tuetaan yhteisen edun nimissä yksityistä tonttibisnestä, kun muun yritystoiminnan tukeminen on hyvin vähäistä, tai sitä ei ole ollenkaan. Pälkäneeltä on lyhyt matka kasvukeskusten työpaikoille, mutta omiakin työpaikkoja on saatava lisää.

Ihmiset ovat voimavaramme. Muuttoliikettä Pälkäneelle tulee myös tukea verorahoilla, siten saamme uusia veronmaksajia ja palveluiden käyttäjiä sekä positiivista liikettä aikaan. Erityisesti nuorille tarkoitettua asuntotuotantoa on saatava Pälkäneelle. Nykytason vuokra-asunto olisi varmaan hyvä aloitus asumiseen nuorelle ja Pälkäneelle muuttoa mielivälle perheelle.

Pälkäneen Asuntotuotanto oy:n vuokra-asuntojen ”parasta ennen”-päivä on useimpien asuntojen osalta jo historiaa. Kunnan omistaman yhtiön tulee uudistua ja uudistaa tarjontaansa. Mukana voisivat olla vaikka niin sanotut ”mummonmökit” myytäväksi tai vuokrattavaksi. Liikuntahallin mallin mukaan vanhaa nurin ja uutta tilalle.

Velkaahan meillä on asiantuntijain mukaan hävettävän vähän, että sitäkin voidaan ottaa lisää. Ideoitakin varmaan on, kun riihiä puidaan tiuhaan tahtiin.

Saastunut juomavesi ja käymälöiden puute ovat maailman kaksi eniten tauteja aiheuttavaa asiaa. Siksi onkin tärkeää, että meillä on hyvin toimiva ja valvottu vesi- ja jätevesijärjestelmä.

Tehokkaasti puhdistettu jätevesi on kaikkien kuntalaisten ja tuhansien mökkiläisten etu vesistöjemme säilyessä puhtaina. Jäteveden puhdistamiseen sekä vesijohto- ja viemäriverkoston laajentamiseen on Pälkäneellä viime vuosina käytetty lähes kymmenen miljoonaa euroa rahaa. On kohtuutonta nostaa asiakasmaksuja niin, että ne kattaisivat kaikki kulut, silloin moni jättäisi liittymättä kunnan verkkoon. Veroeurot ovat tässäkin yhteinen etumme.

 

Timo Ailio

Pälkäne

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?