Suoramyynti: EggsPess ja Tilatori palvelevat Pälkäneellä

Lähiruoan markkinat hakevat paikkaansa

Heikki Penttilä ajaa Pirkanmaalla jakeluauton kierroksen kerran kuukaudessa. Mukana matkoilla kulkee myös Timppa-koira.

– Paljon on kuhinaa tällä hetkellä, pälkäneläinen lähiruoan lähettiläs Heikki Penttilä toteaa alan markkinoista.

Penttilä oli mukana kehittämässä Farmarin Markkinat -toimintaa, jossa oli tarkoitus muodostaa yhtenäiset pelisäännöt pientuottajien suoramyynnille.

– Alun perin tarkoituksemme oli kehittää ReKo -verkostoa, mutta tämä idea ei saanut kannatusta. Niinpä lähdimme kehittämään toimintaa Farmarin Markkinat -nimellä. Emme onnistuneet asian lanseeraamisessa ja saimme niskaamme valtavan määrän negatiivista julkisuutta, Farmarin Markkinat ry:n puheenjohtaja Mikko Välttilä Somerolta kertoo.

Mies ei kuitenkaan lannistunut. Hän jatkaa lähiruokamarkkinoiden kehittämistä oman EggsPress -konseptinsa kautta.

– Työllistämme tällä hetkellä jo seitsemän ihmistä tällä toiminnalla, hän kertoo.

EggsPressillä on kolme jakeluautoa, jotka ajavat 35 000 kilometriä kuukaudessa. Myyntipisteitä on 450.

Myös Heikki Penttilä ajaa EggsPress-kierroksen kerran kuukaudessa. Tämä Pirkanmaa2-kierros on yhteinen Tilatorin kanssa.

Tilatori on kesäkuussa 2016 perustettu jakelupalvelu, jossa on tällä hetkellä mukana 15 tuottajaa ja noin 100 tuotetta. Tilatori toimii Pirkanmaalla.

Yhteistä näille suoramyyntipalveluille on ostosten tilaaminen verkon kautta. EggsPressillä tilaukset tehdään osoitteessa munaeggspress.fi ja tilatorissa osoitteessa tilatori.fi.

 

Uudet toimijat ovat tervetulleita

Mia Dahl käy säännöllisesti Tilatorin ja EggsPressin jakeluautolla Nuijalla ostamassa kananmunia ja satunnaisesti muitakin elintarvikkeita. Tällä kertaa mukaan tarttui myös jäätelöä ja jauhoja. Vapaana laiduntavien kanojen munia hän suosii erityisesti niiden eettisyyden ja maun vuoksi.

Suoramyyntimarkkinoilla on muitakin palveluntarjoajia, mutta Pälkäneelle asti ulottuu vain EggsPessin ja Tilatorin yhteinen kuljetus. Jakeluauto pysähtyy Nuijalla neljän viikon välein torstaina. Seuraava jakelupäivä on kiirastorstai. Tilauksia voi tehdä verkossa yleensä pari viikkoa ennen jakelupäivää.

Heikki Penttilä saa suoramyynnin kautta kuudesta seitsemään prosenttia liikevaihdostaan. Työtä sen sijaan on suhteellisesti paljon enemmän, noin neljännes koko työmäärästä. Silti mies ei edes ajattele luopuvansa kierrosten ajamisesta.

– Kun saan olla suoraan tekemisissä asiakkaiden kanssa, siinä kehittyy samalla muutkin asiat. Sitä paitsi kierrosten tekeminen asiakasrajapinnassa on tämän työn tähtihetkiä, hän hehkuttaa.

Lähiruoka on trendi, joka näkyy ja kuuluu mediassa paljon. Tämän odotetaan heijastuvan myös suoramyynnin kysynnän kasvuna. Uudet toimijat ovatkin pioneerien mielestä tervetulleita markkinoille.

– Erilaisia systeemeitä on kehitteillä useitakin. EggsPress on toistaiseksi ainoa valtakunnallinen toimija, Penttilä tietää.

Lähiruoan lähettilään rooli on toisaalta kiitollinen, sillä uuden kehittämisessä on oma viehätyksensä.

– Me teemme suomalaiselle pientuottajien valmistamalle ruoalle tarinaa koko ajan. Viime aikoina keskustelua on viimein herännyt, jopa viennistä.

Juuri Itävallasta tutustumismatkalta palannut Penttilä kaipaa työhön toisinaan myös leveämpiä harteita.

– On tärkeää saada pientuottajien ääni kuuluviin ja tuotteet kuluttajien nautittaviksi. Pienen tekemisen arvostus pitää hiljaisemmatkin alueet virkeinä. Voisimme vähän ottaa oppia siitä, miten nämä asiat on hoidettu Itävallassa, Penttilä sanoo.

Mia Dahl käy säännöllisesti Tilatorin ja EggsPressin jakeluautolla Nuijalla ostamassa kananmunia ja satunnaisesti muitakin elintarvikkeita. Tällä kertaa mukaan tarttui myös jäätelöä ja jauhoja. Vapaana laiduntavien kanojen munia hän suosii erityisesti niiden eettisyyden ja maun vuoksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?