Nou hätä: Kilpailutilanne opettaa ja testaa pelastustaitoja todentuntuisesti

Kokilla on vähän huono päivä

Anna Tapion koulun Ella Saarinen, Nea Havasara ja Jasmin Rintala sammuttavat rasvapalon ja rauhoittelevat sählärikokkia.

Sählärikokilla on vähän huono päivä. Katastrofi ei ole varsinainen yllätys, sillä keittiö on samanlaisen kaaoksen vallassa kuin kaiken keskellä heiluva kokkikin.

Juuri kun rasvakattila syttyy palamaan, paikalle sattuu onneksi ulkopuolisia auttajia. He ehtivät hätiin, kun kokki on kippaamassa vettä palavaan kattilaan ja saamassa liekit silmilleen.

Yksi keittiöön sattuneesta kolmikosta tyrehdyttää palon ripeästi sammutuspeitteellä, toinen rauhoittelee hysteeristä kokkia, joka meinaa ensin pudotella sähkölaitteita lavuaariin ja tuupertuu sitten tajuttomana tuolille.

Kolmas auttaja soittaa hätäkeskukseen siltä varalta, että palo on levinnyt ilmanvaihtohormiin ennen kuin auttajat ehtivät sammuttaa liesituulettimen kattilan päältä.

– Aivan oikein: onnettomuustilanteessa soitto hätäkeskukseen ei ole koskaan turha. Siellä kyllä osataan arvioida, tarvitaanko paikalle palokuntaa, Kummelin kokkihahmosta sählärin rooliinsa ammentanut Esa Tuominen kiittelee kolmikon toimintaa.

Parissa minuutissa kahdeksasluokkalaiset ovat soveltaneet monenlaisia pelastustaitoja käytäntöön. Pelastustaitokilpailun tehtävärastin tuomari kiittelee ryhmän määrätietoisuutta sekä rauhallisuutta, jolla ryhmä toimi. Juuri tällaista asennetta tarvittaisiin tositilanteessakin, koska uhri on monesti sekaisin. Siksi sivullisen on helpompi toimia.

 

Pelastajat pitää ohjata paikalle

Kangasalaa edustanut Pitkäjärven kolmikko Niko Keskinen, Valtteri Heinonen ja Vili Olkkonen sijoittui 11. tilalle.

Kahdeksasluokkalaisten pelastustaitokilpailun tehtävärasteja kiertävä Anna Tapion koulun joukkue nauttii kotikenttäedusta: muiden koulujen edustajat ajelevat Aitooseen pitkin Pirkanmaata sekä Kanta- ja Päijät-Hämettä. Annatapiolaiset sen sijaan kävelevät kylän poikki Honkalaan.

Hartolalainen Elli Saarinen, köyliöläinen Jasmin Rintala ja sipoolainen Nea Havasara seuloituivat koulunsa edustajiksi karsintojen kautta. Koulun pelastustaitokilpailuun osallistui kahdeksan joukkuetta.

Aluekilpailuun selvinnyt tyttökolmikko harjoitteli ennen Honkalan kisaa palokunnan kanssa. Sen ansiosta elvytys- ja ensiaputehtävät eivät tulleet yllätyksinä, mutta jokainen tilanne vaati soveltamista. Rasteille oli kerätty paljon muuttuvia ja yllättäviä tekijöitä, joiden keskellä tiimin pitää ratkaista, mihin keskittyä ensisijaisesti.

Esimerkiksi Anne-elvytysnukke ei tule vastaan luokan lattialla, vaan se retkottaa vessan perimmäisessä nurkassa. Hiuksiaan kuivatellut nainen on tuupertunut sähköiskun voimasta, ja kolmikon pitäisi osata pelastaa eloton uhri.

Anna Tapion koulun kolmikko etsii neuvokkaasti käsiinsä puisen kepin. Sillä vioittuneen sähkölaitteen saa siirrettyä sivummalle ja uhriin voi koskea ilman että saa itse sähköiskun.

Nea Havasara ryhtyy elvyttämään vessan lattialla, eikä anna vieressä huutavan hiustenkuivaajan häiritä. Sen hiljentäminen ei ollut olennaista, jos käsissä on elvytystä tarvitseva ihminen.

Elli Saarinen laskee puhalluselvyttäjälle tahtia, Jasmin Rintala soittaa hätäkeskukseen ja lähtee oikeaoppisesti vastaan pelastajia. Tästä tuomarit antavat erikoiskiitokset: vaikka palokunta pääsisi ripeästi oikeaan osoitteeseen, kellarikerroksen naisten vessaan ei ilman opastusta löydä. Ryhmän tehokasta työnjakoa kiittelevä tuomari palkitsee suorituksen maksimipisteillä.

 

Linnainmaa voitti pelastustaitokisan

Ella Saarinen ja Jamin Rintala häkyttävät apua, kun Nea Havasara elvyttää sähköiskun saanutta.

Tiiminä toimiminen on annatapiolaisille luontevaa, sillä Elli Saarinen ja Jasmin Rintala asuvat kämppiksinä ja kaverikolmikko viettää kaiket päivät keskenään.

– Minä hoidan ensiaputehtävät, kun olemme harjoitelleet niitä partiossa. Jasminilta onnistuu kaikki muukin, ja Elli saa toimia pomona, sipoolainen Nea Havasara kuvaa ryhmän tehtävänjakoa.

– Kuopio on tavoitteena, kolmikko vitsailee.

Tavoite jäi kuitenkin vajaan seitsemän pisteen päähän, sillä Pirkanmaan pelastustaitokisan voitti Linnainmaan koulu. Honkalan aluekilpailusta valtakunnalliseen finaaliin lähetettiin kaksi muutakin joukkuetta: Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen aluekilpailun voittajat Karan ja Jokivarren koulut.

Anna Tapion koulu sijoittui Pirkanmaan kisassa kymmenenneksi ja Kangasalaa edustanut Pitkäjärven koulun kolmikko Niko Keskinen, Valtteri Heinimaa ja Vili Olkkonen 11. tilalle.

 

Osaisinko toimia tositilanteessa?

Valtteri Heinonen tukahduttaa rasvapaloa.

Pelastustaitokilpailu tarjoaa kaikille osanottajilleen tositilannetta muistuttavia kokemuksia. Kilpailutilanne tuo tehtäviin oman lisästressinsä. Jos pystyy toimimaan tuomareiden silmien alla, ei ehkä jähmety silloinkaan, kun apua todella tarvitaan.

– Minulla on kerran käynyt niin, että satuin paikalle, ja olisi pitänyt osata auttaa shokin saanutta potilasta. En ole ihan varma, miten olisin pystynyt toimimaan, jos olisin ollut yksin. Onneksi paikalla oli muitakin, ja hänet saatiin hoitoon, Jasmin Rintala kertoo.

Hartolassa asustavalla Elli Saarisella ei ole kokemusta siitä, miten osaisi toimia.

– Tulisiko siinä lukko tai paniikki.

Rasteja pitäneet pelastusalan ammattilaiset suosittelivat nuorille lämpimästi 112-sovelluksen asentamista kännykkään. Sen kautta pelastajille välittyy automaattisesti tarkka sijainti, joka helpottaa onnettomuuspaikalle löytämistä etenkin taajamien ulkopuolella, jossa ei ole katuosoitteita.

 

Nou hätä -pelastustaitokilpailu Aitoon Honkalassa 5.4.

Pirkanmaa 1) Linnainmaan koulu 86,75, 2) Kurun yhtenäiskoulu 86,5, 3) Virtain yläkoulu 86, 4) Nokianvirran koulu 85,5, 5) Mouhijärven yhteiskoulu 84,25, 6) Juupajoen koulukeskus 82,5, 7) Kihniön yhtenäiskoulu 82,25, 8) Ruoveden yhtenäiskoulu 81, 9) Sääksjärven koulu 80,5, 10) Anna Tapion koulu (Nea Havasara, Jasmin Rintala, Elli Saarinen) 80, 11) Pitkäjärven koulu (Valtteri Heinimaa, Niko Keskinen, Vili Olkkonen) 77,5, 12) Hatanpään koulu 76,75, 13) Tampereen kansainvälinen koulu 76,25, 14) Ikaalisten yhteiskoulu 76, 15) Parkanon yhteiskoulu 75,5, 16) Oriveden yhteiskoulu 74,75, 17) Tyryn yläaste 70, 18) Vilppulan koulu 69, 19) Urjalan yhtenäiskoulu 68,5.

Kanta-Häme 1) Karan koulu 90, 2) Turengin yhteiskoulu 84,75, 3) Pohjolanrinteen koulu 83, 4) Hämeenlinnan lyseon koulu 80,5, 5) Parolan yhteiskoulu 75,25, 6) Keskuskoulu Forssa 74,25, 7) Kaurialan koulu 72.

Päijät-Häme 1) Jokivarren koulu 88, 2) Nastolan yläkoulu 87,75, 3) Lyseonmäen koulu 82,5, 4) Sysmän Yhtenäiskoulu 77, 5) Hartolan yhtenäiskoulu 72,75.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?