Tietotekniikkaa senioreille: Samanikäisten ohjaajien kanssa nettisurffailun ja pilveen tallentamisen kynnys madaltuu

Kun on pakko osata

Tietotekniikan mutkikas maailma sai mietteliäiksi seniorinettikerholaiset Ritva Järvenpään (vasemmalla), Marja Tunkelon, Hanna-Liisa Anttilan ja Mirja Tiitola-Suokon. Vaikka perusasiat ovat hallussa, pulmia tuntuu riittävän.

 

Monta sataa valokuvaa erilaisten laitteiden muistissa. Sähköpostit eivät näy uudella iPadilla. Pitääkö tietokoneelle vastata, kun se ilmoittelee asioita omia aikojaan? Mitä pilveen tallentaminen tarkoittaa? Miksi Android ei toimi joka laitteessa samalla tavalla?

Pälkäneen seniorien nettikerholaisilla oli heti alkuun pitkä lista kysymyksiä. Useampi kuin yksi tunnusti inhoavansa älylaitteita ja tietotekniikkaa. Joku lisäsi huokauksen säestämänä:

– Mutta kun on pakko osata.

Asioiden hoitaminen ilman tietotekniikkaa käy kaiken aikaa hankalammaksi. Sitä tarvitsee yhtä hyvin 9- kuin 90-vuotiaskin.

Nykyisistä eläkeläisistä monet ovat käyttäneet tietotekniikkaa työssään 1980-luvulta asti, mutta useilta on siitä huolimatta jäänyt tavoittamatta olennaisia osia pikavauhtia laajenevasta netti-, bitti-, pilvi-, mobiili- ynnä muiden käsitteiden mylläkästä.

Monissa perheissä toinen puolisoista on kantanut päävastuun tietotekniikka-asioista, ja kun hän ei enää jaksa, toinen huomaa joutuvansa ratkaisemaan ongelmia, joista ei ole koskaan ennen kuullutkaan.

Jonkun mielestä taas koko tietotekniikan maailma on tuntunut vieraalta ja turhalta, kunnes osoittautuu, että jopa yhteydenpitoon lasten ja lastenlasten kanssa tarvittaisiin jokin ohjelma tai sovellus.

Kynnys ryhtyä omin päin etsimään tietoa, on monelle korkea. Siksi Pälkäneen Ikäpisteessä aloitti viime viikolla nettikerho, joka kokoontuu loppukevään ajan joka toinen tiistai, ja jonka tavoitteena on parantaa seniorien valmiuksia tietotekniikan käytössä.

 

Oppia omalla laitteella

Ohjaajat Riitta ja Markku Ranta ovat valmiina häätämään seniorien tietotekniikkaan liittyviä ongelmia.

Nettikerho on Pälkäneen seniorit ry:n ylläpitämä mutta kaikille avoin, ja se toimii iäkkäiden ihmisten ehdoilla. Kerhossa ei edellytetä mitään tiettyä osaamistasoa, vaan jokainen voi ponnistaa omien taitojensa pohjalta eteenpäin. Mukaan voi tulla, vaikka ei olisi aikaisemmin käyttänyt tietotekniikkaa lainkaan.

Ohjaajina toimivat Riitta ja Markku Ranta, jotka ovat Pälkäneen seniorin aktiivijäseniä ja useimmille kerholaisille tuttuja ennestään. Heidän neuvoillaan on jo hankittu monta tietokonetta ja älykännykkää.

Riitta Ranta on tehnyt pitkän uran Kangasalan terveyskeskuksen ATK-suunnittelijana ja Markku Ranta puolestaan on aina ollut intohimoisen kiinnostunut tietotekniikasta ja sukeltanut sen maailmaan jo siihen aikaan, kun suurin osa ihmisistä luuli, ettei koskaan tulisi tarvitsemaan tietokonetta. Pariskunta on eläkkeelle jäätyään muun muassa kouluttautunut kouluttamaan alan senioriohjaajia.

– On tärkeää, että samanikäiset opastavat samanikäisiä tietotekniikassa. Me ymmärrämme toistemme ajatusmaailmaa ja kokemuksia, Riitta Ranta sanoo.

Rannat haluavat pitää toiminnan kerhomaisena.

– Siksi emme halunneet pitää sitä koulun atk-luokassa, vaikka meille tarjottiin sitäkin mahdollisuutta. Mutta se tekee tästä liian koulumaista, he kertovat.

Sitä paitsi seniorien nettikerhon yksi tarkoitus on, että jokainen voi halutessaan tuoda mukana oman laitteensa, kannettavan tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen.

– On paljon hyödyllisempää opetella tarvitsemiaan toimintoja sillä laitteella, jota oikeasti käyttää, kuin koulun vieraalla koneella, sanoo Markku Ranta.

Kerhossa saa apua myös uuden laitteen hankintaan, jos vaihtoehtojen arvioiminen yksin tuntuu epävarmalta. Ohjaajien ja myös muiden kerholaisten kokemusten avulla saa tukea valintaan.

– Jokaisen on miettiä, millainen laite palvelee parhaiten juuri minua. On turha maksaa sellaisista toiminnoista ja ominaisuuksia, joita ei lainkaan tarvitse, Markku Ranta muistuttaa.

 

Tietokonetta saa pelätä

Ensimmäisellä kerhokerralla ohjaajat kuuntelivat kerholaisten toiveita. Sen jälkeen päästään tositoimeen.

– Olemme suunnitelleet, että osassa kokoontumisista tutustumme ennalta sovittuihin asioihin, esimerkiksi nettipankin, omakannan ja sähköisten terveyspalvelujen käyttöön. Muuten käsittelemme niitä asioita, joita osallistujat toivovat ja tarvitsevat, Riitta Ranta kertoo.

Seniorien kerhossa ei tarvitse pitää älylaitteista. Niitä on lupa pelätä, jos pelottaa. Tarkoitus on, että ongelmiin etsitään ratkaisuja yhdessä, ja samalla tullaan laitteiden kanssa niin tutuiksi, että pelot hiljalleen hälvenevät.

– Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Eikä liian vanhoja osallistujia. Eikä aikataulua. Jokainen oppii omassa tahdissaan, Riitta Ranta määrittelee napakasti.

 

 

Pälkäneen seniorien Nettikerho

  • Ikäpiste (Keskustie 1)
  • joka toinen tiistai kello 16–18
  • Kerho on tällä hetkellä täynnä, mutta paikkoja voi kysellä Riitalta tai Markulta.
  • Lisätietoja Pälkäneen seniorit ry:n nettisivuilla (https://palkane.senioriyhdistys.fi)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?