B-tyttöjen aluesarja: Luja-Lukko venyi kotiyleisön siivittämänä mestariksi

Pälkäne voitti lopputurnaukset

C-tyttöikäinen Hanna Hirvonen loistaa kovassa B-tyttösarjassa. Hän kuului finaalin ratkaisupelaajiin,

Pälkäneen alle 16-vuotiaat koripallotytöt juhlivat viikonloppuna sekä alueellisen ykkös- että kakkosdivisioonan voittoa.

Ykkösdivisioonan voiton otti Pälkäneen ja Raholan yhdistelmäjoukkue RaLu. Finaaleissa sen riveissä pelasi poikkeuksellisesti vain kolme pälkäneläistä, sillä samat pelaajat eivät voineet osallistua sekä ykkös- että kakkosdivisioonan ratkaisupeleihin. Tämän vuoksi Jaana Järvinen seurasi lauantaina finaalipelejä Tesomalla ja hyppäsi kentälle vasta sunnuntaina, kun kevään sarjan voittanut Luja-Lukko emännöi lopputurnausta yhteiskoululla.

Lopputurnaukseen osallistui sarjan neljä parasta joukkuetta. Ykkösdivarin välierässä RaLu kohtasi sarjassa neljänneksi sijoittuneen Uudenkaupungin Korihait.

Kauden kaikki aluesarjapelit voittanut kotijoukkue lähti otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Pitkän voittoputken vuoksi niskassa oli myös paineita: RaLu:lla oli lopputurnauksessa eniten hävittävää.

Korihait säikytteli ottelun alussa: uskomattomalla tarkkuudella sekä kahden että kolmen pisteen heitot upottanut vastustaja pysyi avausjakson RaLu:n tahdissa. Vähitellen aktiivinen prässipeli alkoi purra, ja lopulta ero venähti 39 pisteeseen. Pälkäneläispelaajat kantoivat voitto-ottelussa isoa roolia. Hanna Hirvonen heitti 21 pistettä, Emilia Ingman 18 ja Roosa Taipale 15.

RaLu:n loppuotteluvastustajaksi selvisi Pyrinnön kaatanut Forssan Alku. Forssalaiset putosivat syksyn SM-karsinnoissa korisuhteella valtakunnan sarjoista ja hävisivät kevään sarjapeleissä ainoastaan RaLu:lle. Etukäteen tiukaksi tiedettyä ottelua hankaloitti entisestään forssalaisten yllätys: joukkue lähti hyydyttämään RaLu:n hyökkäyspeliä paikkapuolustuksella.

Vahvemmat RaLu-pelurit veivät pitkään tasaisena pysyneen ottelun 13 pisteen eron turvin. Niinpä yhteisjoukkue pääsi nostelemaan tappiottoman aluesarjakauden päätteeksi voittopokaalia.

Finaalissa loisti huikean kauden pelannut Hanna Hirvonen. C-tyttöikäinen huippulupaus dominoi B-tyttöpelejä, vaikka ympärillä häärii valtakunnallisten sarjojen huippupelaajia. 22 pistettä heittänyt Hirvonen oli Forssalle finaalissa lähes mahdoton pideltävä: jos korin alla häärinyttä tehopelaajaa rikkoi, hän rankaisi kovalla prosentilla vapariviivalta.

Hirvosen ohella myös 18 pistettä heittänyt Roosa Taipale pelasi finaalissa upean pelin. Hyökkäysvastuun ohessa kaksikko pimensi vastustajan kärkipelaajat.

 

Raivio upotti tärkeät heitot

Jemina Tikka pelasi hienot finaalipelit.

Hienon koripallokauden ja -viikonlopun huipennus koettiin kuitenkin vasta sunnuntaina yhteiskoululla. Sali oli täynnä kannustusjoukkoja ja tunnelma katossa heti välierästä alkaen, sillä loppuottelija ratkottiin paikallispelissä.

Sekä Luja-Lukko että Kangasalan Urheilijat lähtivät otteluun isolla latauksella. Ennakkosuosikin viittaa harteillaan kantanut kotijoukkue oli avaushetkillä hätää kärsimässä, ja KU-68 karkasi kahdeksan pisteen johtoon ennen kuin pälkäneläiset onnistuivat korinteossa.

Ida Östring rauhoitti kotijoukkueen sekavaa, harhasyöttöjen ja pallonmenetysten värittämää hermoilua ja hyvin heittäneet Jemina Tikka (10 pistettä) ja Jaana Järvinen (24 pistettä) pitivät Luja-Lukon pelissä mukana.

Finaalipelejä varten Luja-Lukon vahvuuteen palannut Axa Niemi urakoi isoja minuutteja ja tarjosi muille arvokkaita lepohetkiä vaihtopenkillä. Tiukan paikallisväännön päätösjaksolle lähdettiin kotijoukkueen kahden pisteen johdossa. Lopulta Luja-Lukko hoiteli itselleen finaalipaikan kymmenen pisteen erolla. Kotijoukkueen kaikki pelaajat onnistuivat pisteiden teossa.

Finaalipelissä ei enää pitänyt olla mitään jaossa, sillä Turun Riento oli vahvistanut joukkuettaan finaaleihin viidellä valtakunnallisen sarjan pelaajalla. Turkulaisilta löytyi sentasoisia ja -kokoisia pelaajia, ettei pälkäneläisiltä löytynyt tasaväkisiä pareja.

Pälkäneläisten heitto kulki kuitenkin niin hyvin, että kotijoukkue pysyi avausjakson vieraiden tahdissa. Turkulaisia ei saatu omalla korilla kuriin, mutta ero ei kasvanut, kun myös hyökkäykset pystyttiin päättämään onnistuneesti.

Riennon yksinkertainen, mutta tehokas pelitapa perustui yksi vastaan yksi -hyökkäyksiin: turkulaiset hakivat heikomman lenkin, jonka haastamalla pääsi tekemään pisteitä. Valmentaja Tomi Ingman vetäisi taskustaan yllätyskortin: joukkue siirtyi aikalisäminuutin mittaisella opastuksella paikkapuolustukseen, jota ei ole koskaan aiemmin pelattu, eikä harjoiteltu.

Helmi Raivio upotti kylmäpäisesti finaalin ratkaisupisteet.

Korin alusta saatiin tukkoon, eikä Riento pystynyt kurittamaan kolmen pisteen heitoilla. Vastustajan peli sekosi, ja tauolle päästiin pisteen takaa-ajomatkalta.

Kolmannen jakson alussa kotijoukkue passivoitui hetkeksi, ja turkulaiset repäisivät hetkessä kymmenen pisteen eron. Taisteluilmeensä uudelleen löytänyt Luja-Lukko toipui vielä siitäkin ja nousi parin pisteen päähän, kunnes kotijoukkueen ilmeet synkkenivät. Nilkkansa taittanut joukkueen tehopelaaja Jaana Järvinen (finaalissa 24 pistettä) joutui jättämään kentän.

Hurmoksessa omiaan kannustanut kotiyleisö teki yhteiskoulun luolasta vieraille entistä vaikeamman paikan pelata. Hieman toipilaana finaalipeleihin lähtenyt Helmi Raivio heitti viime hetkillä seitsemän kullankallista pistettä ja yleisö juhli joka koria kuin mestaruutta. Kun puolustus piti, turkulaiset taipuivat seitsemän pisteen erolla ja pälkäneläispelaajat pääsivät kohottelemaan maljaa jo toisena peräkkäisenä päivänä.

Voiton ratkaisseen ja kaikkiaan 18 pistettä heittäneen Helmi Raivion lisäksi jokainen muukin pälkäneläispelaaja esitti uskomatonta venymistä. Ida Östring (11 pistettä) karkaili vartijoiltaan ja järjesteli henkilökohtaisella osaamisellaan ja pelisilmällään kotijoukkueen heittopaikat. Elina Wallgrén (11 pistettä) kunnostautui levypalloissa ja urakoi loukkaantumisten jälkeen valtavat peliminuutit.

Tomi Ingman sanoo, että pienellä kokoonpanolla pelatuissa ratkaisupeleissä korostui fysiikan merkitys.

– Se alkaa näkyä kentällä, että olemme tehneet Pirjo Lehtelän johdolla fysiikkatreeniä puolitoista tuntia viikossa.

Ingman on myös ylpeä pelaajiensa taktisesta kypsyydestä.

– Peli-ilme oli upea, ja pelaajat tekivät kentällä älykkäitä valintoja. Roolit ovat loksahdelleet kohdalleen, ja pelaajat osaavat hyödyntää vahvuuksiaan. Tämä hienompaa huipennusta kaudelle ei olisi voinut toivoa, Ingman kiittelee.

 

 

Pälkäneen B-tytöt juhlivat aluesarjan voittoa.

B-tyttöjen 1. divisioona, final four lopputurnaus 8.4.

Välierät

FoA – Bc Nokia 82–47

RaLu – Korihait 97–58

Loppuottelu

RaLu – FoA 69–56

 

B-tyttöjen 2. divisioona, final four lopputurnaus 9.4.

Välierät

Pyrintö – TuRi 50–60

PäLuLu – KU-68 61–51

Loppuottelu

PäLuLu – TuRi 72–65

 

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>