Vaikeita siirtoja Vatialan suunnalla

Lähtökohtaisesti uuden koulun rakentamisen voisi kuvitella olevan päättäjien mieleen. Vatialan koululle Pitkäjärven koululta siirretty miljoonan euron uudistamisraha herätti kuitenkin maanantaina Kangasalan valtuustossa enemmän huolestuneita kuin innostuneita äänenpainoja.

Valtuusto sai tiedoksi merkittäväksi teknisen lautakunnan määrärahansiirtopäätöksen, jonka turvin voitaisiin lähteä viemään eteenpäin Vatialan nykyisen koulun korvaamista uudella rakennuksella. Kaavailuissa on jättää jäljelle vain koulun tuorein, erityisopetuksen käytössä oleva osa ja rakentaa uudet tilat esiopetuksen, alakoulun sekä seitsemänsien luokkien käyttöön. Uudisrakennukseen tulisi sekä ala- että yläkoululaisille soveltuvat taideaineiden luokat.

Uuden rakentamisen on arvioitu maksavan noin kymmenen miljoonaa euroa ja pahasti korjauksen tarpeessa olevien tilojen remontoinnin kahdeksasta kymmeneen miljoonaan euroa.

Sosialidemokraattien Hanna Laine kyseli, miksi kasvatus- ja opetuslautakunta oli sivuutettu asiassa kokonaan ja vihreiden Stiina Lahikaista askarrutti, merkitseekö järjestely nyt Pitkäjärven laajennuksen jäädyttämistä.

– Mielelläni olisin nähnyt molempia vietävän eteenpäin, Lahikainen harmitteli.

Sivistystoimenjohtaja Leena Pajukosken mukaan teknisen lautakunnan alla tehty määrärahasiirto saatettiin kouluasioista vastaavalle lautakunnalle tiedoksi, mutta ei erillisenä käsiteltävänä pykälänä.

Tekninen johtaja Mikko Ilkka joutui myöntämään, että rahaa ei tällä hetkellä ole molemmille kouluille, mutta Pitkäjärven koulu ollaan pitämässä mukana ensi vuoden ja lähivuosien budjetin valmistelussa. Ratkaisua yläkoulun tilaongelmiin haetaan esimerkiksi nykyistä tehokkaammalla tilankäytöllä – käytännössä esimerkiksi aula- ja parvitilojen valjastamisella opetuskäyttöön.

Väistötiloja eli parakkeja ollaan jo hankkimassa Vatialan koulun purkua ajatellen sekä Vatialan että Pitkäjärven koulun pihamaalle. Vatialassa parakit sijoittuisivat tällä tietoa kaukalon kohdalle. Sivistystoimenjohtaja Pajukosken mukaan niin sanottuna SR-hankkeena etenevä projekti on lähdössä kilpailutukseen vielä kevään aikana.

– Tilamitoitus on tehty reilun tuhannen oppilaan joukolle, sen teko on ollut ensimmäinen työ, hän taustoitti.

Harri Syrjäläinen (kok) kaipasi kunnalta vielä tuntuvasti selkeämmän kokonaiskuvan piirtämistä kouluasioista.

– Ettei kävisi kuten vuonna 2013, jolloin kunnanhallituksessa päätettiin uuden yhtenäiskoulun rakentamisesta, sitten kuulimme ettei sitä tarvitakaan – ja nyt ei olekaan tilaa, hän sivalsi.

 

Päivitykset kuntoon

Valtuusto hyväksyi myös Kangasalan kunnan konserniohjeen, jonka todettiin kaipaavan seuraavalla päivityskierroksella ympäristö- ja yhteiskuntavastuun mukaan kirjaamista. Hallintojohtaja Jonna Sillman-Solan mukaan päivittämisen alle voitaisiin ottaa myös vuonna 2012 laadittu omistajastrategia ja etenkin sen sijoitusomaisuuden periaatteisiin liittyvä osa.

Lisäksi hyväksynnän sai ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen uusiminen, jonka taustalla olivat pitkälti vastuukuntana toimivan Tampereen kaupungin omassa toiminnassa tapahtuneet toiminnalliset muutokset.

Valtuutetuille kerrottiin valtuuston siirtyvän ensi kaudella paperittomaan maailmaan; jokaiselle jäsenelle jaetaan oma tablet eli taulutietokone.

 

Reunamerkintä: Koulut hukassa

Eräs tuttava ihmetteli muutamia vuosia sitten, mihin Kangasalan alati täydemmäksi rakentuvan nauhataajaman lapset saadaan mahtumaan kouluun. Kysymys on suorastaan päivänpolttava tänäkin päivänä.

Vuonna 1953 rakennettu Vatialan koulu on yllättäen purkukunnossa, 2002 valmistunut Pitkäjärven koulu liian täynnä, piharemontin läpikäynyt Kirkkoharjun koulu kärsii selvittämättömistä sisäilmaongelmista ja koulun väen toiveesta maltillisesti laajennettu Suoraman koulu käy ahtaaksi.  Samaan aikaan taloja nousee koko ajan lisää, ja lisää kaavoitetaan.

Yksi uusi koulu on luvassa vuoteen 2040 mennessä Herttualaan ja toinen kenties jo viiden vuoden päästä Lamminrahkaan – palvelemaan yli 10 000 asukasta.

Kokonaisuus tuntuu olevan niin hukassa, että ajatus Kirkkoharjun koulun korvaamisesta asunnoilla ja oppilaiden kuskaamisesta lähimpiin kyläkouluihin ja pikavauhtia naftaliinista kaivettuun – ja tässä vaihtoehtotodellisuudessa megaluokan kokoiseksi mitoitettuun – Kyötikkälän kouluun (kunnes Herttualan koulu valmistuu nopeutetulla aikataululla) tuntuu melkeinpä mahdolliselta toteuttaa.

Ehkä on hyvä, että sote-uudistus pakottaa kunnat kiinnittämään enemmän huomiota muun muassa kouluasioiden suunnitteluun, kun ne ”tärkeimmät” eli sosiaali- ja terveyspuolen tehtävät kaikkoavat. Eri asia on, miten järkevät palapelin palaset kokonaiskuvaa etsiskelevillä kunnilla on siinä kohtaa enää käytössä.

Jani Oksanen

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?